Judecătorii Curţii Supreme au decis să restituie procurorilor Dosarul „Revoluţiei“ pentru a remedia trei vicii care, în eventualitatea unei condamnări, ar fi dus la anularea acesteia, susţine Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989“, potrivit adevarul.ro.

Cele trei vicii se referă la:

  • confirmarea rechizitoriului de către un procuror care a lucrat în dosar;
  • alipirea a sute de volume care nu au legătură cu procesul;
  • controverse cu privire la data finalizării rechizitoriului (2019).

Toate cele trei motive ar fi putut constitui temei de anulare a deciziei în cazul unei eventuale condamnări pronunţate de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) cu privire la Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, trimişi în judecată anul trecut pentru infracţiuni contra umanităţii săvârşite în perioada 22-30 decembrie 1989.  

„Oricare dintre cele trei vicii de procedură ar fi dus la anularea unei eventuale condamnări“, spune Doru Mărieş.  

Unul dintre vicii este o filmare – difuzată de postul B1 TV – în care procurorii militari spun că au semnat trimiterea în judecată a celor trei inculpaţi la trei zile după data comunicată, oficial, de Parchetul General. Cei trei s-au filmat în birou, iar înregistrarea a ajuns la inculpaţi, spune Doru Mărieş.  

„Sunt 3 adrese pe care eu le-am făcut anul ăsta către Secţia Parchetelor Militare, ale căror răspunsuri le semnează chiar procurorul Cătălin Ranco Piţu. Spune că rechizitoriul a fost semnat pe data de 5 aprilie 2019. Într-una spune că rechizitoriul a fost confirmat pe data de 8 mai. În alta spune că a fost confirmat pe 8 aprilie. În cea de-a treia adresă scrie negru pe alb că l-a verificat şi inclusiv semnat pe data de 5 aprilie. Oricum îl prindeam: dacă zicea pe 8, îl prindeam cu minciuna pe document, dacă zicea că e 5, îl prindeam cu minciuna pe înregistrare“, a declarat, pentru „Adevărul“, Doru Mărieş.   

Potrivit lui Doru Mărieş, această înregistrare ar fi fost trimisă inculpaţilor din dosar şi avocaţilor acestora. „Mai multe nu vreau să spun, pentru că nu vreau să divulg sursa“, a adăugat Mărieş. El adaugă că, în caz de condamnare, înregistrarea ar fi putut constitui un motiv de revizuire a sentinţei penale din partea avocaţilor inculpaţilor.

Citește continuarea – Cine a participat la semnarea rechizitoriului 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.