Home Justiție Dosarul bucureștenilor acuzați că au sechestrat o tânără în Hotel Diana și...

Dosarul bucureștenilor acuzați că au sechestrat o tânără în Hotel Diana și au obligat-o să se prostitueze, la Curtea de Apel Cluj! Ce pedepse a aplicat Judecătoria Bistrița

Procesul a doi dintre cei trei bucureșteni care în urmă cu 4 ani au fost săltați de procurori, după ce au sechestrat o tânără din Capitală și au obligat-o să se prostitueze într-o cameră de hotel din Bistrița, s-a mutat la Curtea de Apel Cluj. În vara anului trecut, la Bistrița, unul a fost achitat, iar celălalt a fost condamnat la un an și 10 luni de închisoare cu executare. Cel de-al treilea bărbat a fost judecat într-un dosar disjuns, în procedură simplificată, întrucât și-a recunoscut faptele. Pedeapsa primită de acesta este de 2 ani, plus un rest de 793 de zile de închisoare, rămas dintr-o condamnare anterioară.

Nemulțumiți de pedepsele aplicate de judecătorii de la Judecătoria Bistrița, procurorii au atacat sentința cu apel. La fel a făcut și Robert Andrei Dragomir, unul dintre inculpați. Ceilalți doi se numesc Iulian Dragomir (fratele lui Robert Andrei) și Florin Bălan.

Săltați de procurori, puși sub control judiciar de instanță

În august 2019, Robert Andrei Dragomir, Iulian Dragomir și Florin Bălan, toți trei din București, erau reținuți pentru 24 de ore, după ce răpiseră o tânără de 28 de ani, tot din Capitală, și au sechestrat-o într-un hotel din Bistrița, obligând-o să se prostitueze.

“La data de 10 august a.c., în jurul orei 15.00, o femeie de 47 de ani, din București a sesizat prin 112 faptul ca fiica ei, în vârsta de 28 ani, este sechestrată într-un hotel din Bistrița.

În scurt timp, polițiștii de la Ordine Publică au găsit-o pe tânăra de 28 de ani, împreună cu alte 3 fete, într-o cameră de hotel, în municipiul Bistrița. Acestea au fost conduse la sediul Poliției, în vederea lămuririi situației de fapt. Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița au preluat cercetările în acest caz, existând suspiciuni și cu privire la comiterea infracțiunii de proxenetism.

A fost constituită o echipă formată din polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale și Acțiuni Speciale și, ca urma urmare a investigațiilor efectuate, a fost depistată și oprită în trafic, pe raza municipiului Bistrița, o mașină în care se aflau patru bărbați, despre care existau indicii că sunt implicați în comiterea faptei.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că trei dintre aceștia, cu vârste cuprinse între 19-29 de ani, toți din București, ar fi implicați în comiterea unor acte de proxenetism, ocazie cu care ar fi determinat și înlesnit practicarea prostituției, de către cele patru tinere, într-un hotel din Bistrița.

De asemenea, doi dintre aceștia sunt bănuiți de polițiști că ar fi lipsit-o de libertate în mod ilegal pe tânăra de 28 de ani, iar ulterior ar fi obligat-o să practice prostituția.

Cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore, iar în cursul acestei zile vor fi prezentați magistraților, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertate și proxenetism”, a transmis la acea vreme IPJ Bistrița-Năsăud, într-un comunicat.

Cei trei bărbați au fost duși în fața instanței cu propunere de arestare preventivă, care a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Bistrița. Decizia instanței a fost însă contestată la Tribunalul Bistrița-Năsăud, unde instanța a decis ca Robert Dragomir și Florin Bălan să fie puși sub control judiciar, în timp ce Iulian Dragomir să rămână în arest preventiv, deși acesta a recunoscut comiterea infracțiunii de proxenetism. Ulterior, când procurorii au cerut prelungirea măsurii preventive, instanța a decis să îl pună și pe Iulian sub control judiciar.

“Plimbată” de la București la Bistrița

În cauză este vorba oarecum de metoda lover-boy, tânăra care avea să fie sechestrată în Hotelul Diana din Bistrița, având încredere în Robert Dragomir, cu care avusese anterior o relație.

Totul a început pe 9 august 2019, zi în care tânăra – B.A.G. – s-a întâlnit în Parcul Tineretului din București cu Robert, care o aștepta cu o mașină, în care se mai aflau niște persoane. După ce fata a urcat în mașină, ușile au fost blocate de cel care se afla la volan, Florin Bălan, și au pornit spre Bistrița. În același timp, Robert Dragomir i-a cerut fetei să se prostitueze pentru el „cel puțin 3 zile”.

“În automobil se mai aflau alături de cei doi inculpaţi şi martorele A.A. şi B.B., persoana vătămată aflându-se în spatele scaunului dreapta şofer din maşină, fiind astfel, atent monitorizată şi supravegheată de către inculpatul Dragomir Robert Andrei şi de către ceilalţi ocupanţi ai maşinii. Persoana vătămată (…), spre deosebire de celelalte ocupante de sex feminin ale maşinii nu avea asupra sa articole vestimentare, purtând asupra sa o poşetă de mână, fapt ce vine să întărească ide ea potrivit căreia nu a plecat din proprie iniţiativă spre municipiul Bistrița, fiind un fapt notoriu că nicio persoană nu se deplasează în alt oraş, fără a avea asupra articole de îmbrăcăminte, de schimb, mai ales dacă consimte să părăsească localitatea de domiciliu mai multe zile ceea ce este cazul de faţă.

Deşi pe traseul spre Bistriţa, persoana vătămată a încercat să deblocheze portiera autoturismului şi să sară din maşină chiar din mers, nu a putut face acest lucru fiind lovită cu palma peste faţă de Dragomir Robert Andrei, acesta interzicând-i ferm să părăsească mijlocul de transport, astfel cum rezultă din declarația persoanei vătămate. De altfel, temerea persoanei vătămate era izvorâtă şi din faptul că inculpații făcea parte din clanul «(…) Motoraș», membrii acestui clan fiind cunoscuți cu antecedente penale”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Nerăbdători să facă bani

În timp ce se îndreptau spre Bistrița, Robert Dragomir a telefonat unui bărbat, ulterior acesta postând pe publi24.ro un anunț privind serviciile sexuale prestate de Corina.

“Pe drumul spre Bistriţa, o persoană de sex masculin cu care inculpatul Dragomir Robert Andrei a vorbit telefonic, a postat pe site-ul publi24.ro un anunţ privind serviciile sexuale prestate de către (…), iar aceasta a postat şi o serie de fotografii la respectivul anunţ, fiind obligată în acest sens de către inculpat. La anunţ a fost postat numărul de telefon personal al persoanei vătămate ( n. r. – B.A.G.), prenumele Alizeh, precum şi preţul serviciilor sexuale oferite: 150 lei (finalizarea), respectiv 250 lei (ora). Pe drumul spre Bistriţa, persoana vătămată a auzit cum inculpatul a vorbit la telefon cu o persoană numită (…), precum şi cu un bărbat, persoane care s-au ocupat de găsirea unui loc de cazare pentru practicarea prostituţiei; prin urmare, inculpatul Dragomir Robert Andrei premeditase şi înlesnise activitatea de practicare a prostituţiei de către B.A.G.”, mai arată procurorii.

Un alt autoturism, în care se afla cel de-al treilea inculpat din dosar, Dragomir Iulia și o femeie care practica prostituția de bună voie, se îndrepta tot spre Bistrița.

După ce au ajuns în municipiu, pe 10 august, ocupanții celor două autoturisme au căutat un loc de cazare. Mai întâi s-au dus la Pensiune Sheriff din cartierul Unirea, însă acolo au fost refuzați categoric de recepționer. Au mers apoi la Hotel Diana, unde au solicitat închirierea pentru o zi a 2 apartamente, spunând recepționerului că sunt escorte, acesta înţelegând, spun procurorii, că vor practica prostituția în acel loc.

În după-amiaza acelei zile, tânăra a fost pusă la “muncă”, ea având primul client, contra sumei de 150 de lei. Acesta este momentul în care tânăra reușește să-și anunțe mama printr-un SMS, despre situația în care se află și locație, ea profitând de faptul că a scăpat de sub ochii lui Robert. O oră mai târziu, la ușa camerei au bătut polițiștii și totul a ieșit la iveală.

Procurorii mai arată în rechizitoriu că, în drum spre Bucureşti, după ce a fost audiată de către organele de poliţie, iar cei doi Dragomir și Bălan se aflau în custodia polițiștilor și procurorilor, Corina ar fi fost amenințată indirect prin propria sa familie de către membrii familiei inculpaţilor să îşi retracteze declaraţiile date.

În ceea ce îl privește pe Iulian Dragomir, anchetatorii au stabilit că acesta “colabora” cu una dintre tinerele care se prostituau de bună-voie, în sensul că primea bani de la ea din veniturile obținute de pe urma “serviciilor” prestate clienților.

Iulian Dragomir judecat în procedură simplificată

Cei trei bucureșteni au fost trimiși în judecată în octombrie 2019, judecata pe fond începând abia în octombrie 2020, după ce a fost analizată legalitatea probatoriului. Iulian Dragomir au fost acuzat de proxenetism, Robert Dragomir de lipsire de libertate în mod ilegal și tentativă de proxenetism, iar Florin Bălan de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal.

După ce a fost demarat procesul pe fond, în ceea ce îl privește pe Iulian Dragomir dosarul a fost disjuns, întrucât, așa cum am precizat mai sus, acesta și-a recunoscut faptele și a optat pentru procedura simplificată.

În cazul acestuia, sentința a fost pronunțată în noiembrie 2021, bărbatul fiind condamnat la 2 ani de închisoare pentru proxenetism. Numai că, Iulian Dragomir era recidivist postcondamnatoriu, el fiind liberat condiționat în 2018, după o condamnare de 10 ani și 4 luni de închisoare pentru mai multe fapte de tâlhărie și conducere fără permis, din pedeapsă rămânând neexecutate 793 de zile (aproximativ 2 ani). Drept urmare, Iulian Dragomir a ajuns după gratii pentru 4 ani.

Unul achitat, celălalt condamnat

Robert Dragomir și Florin Bălan au fost judecați în procedură normală, iar în vara anului trecut a pronunțat și sentința. Primul a fost condamnat la un an și 10 luni de închisoare, în timp ce al doilea a fost achitat.

Cu privire la Florin Bălan, instanța spune că nu au fost probe care să demonstreze fără niciun dubiu că acesta a comis infracțiunea de care a fost acuzat.

“Din ansamblul probatoriului administrat în cauză nu rezultă dincolo de orice dubiu că inculpatul Bălan Florin ar fi întreprins vreo acţiune/inacţiune pentru a-l ajuta pe inculpatul Dragomir Robert să restricţioneze în mod ilegal libertatea de mişcare a persoanei vătămate B.A.G.

În acest sens, se reţine că singurele probe în susţinerea săvârşirii acestei infracţiuni sunt declaraţiile persoanei vătămate, atât cea dată în faza de urmărire penală, când a declarat că «…după ce am urcat şi au fost blocate uşile…», cât şi cea dată în faţa instanţei, conform căreia: «Bălan Florin nu m-a intimidat, nu m-a lovit, nu m-a forţat, dar a observat că eu sunt ţinută şi transportată cu forţa şi nu a făcut niciun gest pentru a mă ajuta» care însă nu se coroborează cu nicio altă probă administrată în cauză.

Inculpatul Bălan Florin a fost constant în declaraţii, acesta susţinând permanent că nu este vinovat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 205 alin. 1 Cod penal. Inculpatul a declarat că închiderea de la autoturismul cu nr. de înmatriculare (…), marca Peugeot din anul 2007, este centralizată, portierele se blochează de şoferi, pasagerii pot deschide uşile, chiar dacă eu le blochez intenţionat. Uşile din spate nu au fost blocate din exterior, astfel încât fetele să nu aibă posibilitatea să acceadă afară din maşină. Pe parcursul călătoriei, B.A.G. nu a solicitat să se oprească maşina ca să coboare şi să plece.

Simpla pasivitate a inculpatului descrisă de partea vătămată nu poate fi interpretată ca o dovadă clară a vinovăţiei. Probele cauzei nu atestă că inculpatul cunoştea faptul că partea vătămată a fost lipsită de libertate, chiar dacă cel mai probabil acesta cunoştea acest aspect. Simpla presupunere sau probabilitate, oricât de mare ar fi, nu poate sta la baza înfrângerii prezumţiei de nevinovăţie.

Prezumţia judiciară nu este prevăzută în Codul de procedură penală, singura prezumţie reglementată fiind cea de nevinovăţie, prezumţie care poate fi înlăturată doar din probe indubitabile. În lipsa altor probe care să infirme îndoiala că inculpatul Bălan Florin l-a ajutat pe inculpatul Dragomir Robert să restricţioneze în mod ilegal libertatea de mişcare a persoanei vătămate B.A.G., având în vedere și prevederile art. 103 alin. 2 Cod procedură penală, conform cărora condamnarea se dispune doar atunci când instanța are convingerea că acuzația a fost dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă, instanța apreciază că în prezenta cauză nu se poate dispune condamnarea inculpatului întrucât probatoriul cauzei nu dovedeşte existenţa infracţiunii deduse judecăţii”, a arătat instanța în motivare.

În ceea ce îl privește pe Robert Dragomir, instanța a considerat că probele existente la dosar sunt concludente.

“Declaraţia persoanei vătămate se coroborează cu declaraţia martorei XX care a arătat că la data de 10.08.2019 a primit de la fiica ei, respectiv persoana vătămată B.A.G., un mesaj în care îi spunea că este sechestrată de către Dragomir Robert, care o obligă să se prostitueze şi în care îi solicita să anunţe poliţia pentru a o salva.

Mai mult, persoana vătămată B.A.G. a declarat în faţa poliţiştilor că obişnuieşte să practice prostituţia, dar o face pe cont propriu şi nu este de acord să împartă veniturile astfel obţinute cu altcineva.

În acest sens, se reţine şi declaraţia martorului B.B. care a arătat în declaraţia lui faptul că în momentul în care a văzut-o (…) pe persoana vătămată B.A.G., acesta a perceput-o ca fiind speriată şi supărată. Or, dacă se deplasa de bună voie de la Bucureşti la Bistrița, persoana vătămată nu avea motive pentru a fi în astfel de stări psihice.

Un alt aspect care susţine temeinicia afirmaţiilor persoanei vătămate este împrejurarea că aceasta nu a avut bagaj asupra sa, spre deosebire de restul fetelor cu care a venit din Bucureşti. Or, este evident faptul că în momentul în care pleci de bună voie într-o călătorie de minim 3 zile, călătorie în care se presupune că desfăşori anumite activităţi, se impune luarea unor obiecte de uz personal. Lipsa bagajului a fost confirmată şi de către martora XX”, a arătat instanța.

Nemulțumit de pedeapsă, Robert Dragomir a atacat cu apel sentința pronunțată de Judecătoria Bistrița. Același lucru l-au făcut și procurorii, în acest moment procesul fiind în desfășurare la Curtea de Apel Cluj.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version