Home Investigații Dosarele DNA si urmarile lor…

Dosarele DNA si urmarile lor…

Dosarele DNA si urmarile lor…

Directia Nationala Anticoruptie a trimis in judecata doar trei dosare din Bistrita Nasaud in primele noua luni ale anului, conform unui raport efectuat de procurorul sef al Serviciului Teritorial Cluj, Elena Botezan, la solicitarea Gazetei de Bistrita. Daca doua dintre aceste trimiteri in judecata au fost legate de fonduri europene, un al treilea dosar este legat de o inselaciune deosebit de grava.

„La solicitarea dumneavoastra din data de 4 octombrie 2011, formulata in baza legii nr. 544/2001, privind dosarele instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie pe raza judetului Bistrita-Nasaud, precum si persoanele trimise in judecata la instantele din judetul Bistrita Nasaud in cursul anului 2011, va comunicam faptul ca in cursul anului 2011 DNA Serviciul Teritorial Cluj a sesizat instante de pe raza judetului Bistrita Nasaud cu numar de 3 rechizitorii: inculpat Moisil Leontin, inculpati Sinmihaian Valer, Muresan Livia si inculpati Jigmond Septimiu Ricardo si persoana juridica SC Universal Developments SRL Bistrita.
De asemenea, exista o serie de dosare in curs de instrumentare, despre care potrivit art. 12 lit. E,f din Legea 544/2001 nu va putem furniza date, iar dosarele solutionate cu alte solutii vor face obiectul statisticii care va fi trecuta in raportul anual al activitatii Directiei Nationale Anticoruptie”, se arata in comunicatul remis Gazeta de Bistrita de catre DNA.

Frauda din bugetul U.E.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a inculpatului MOISIL LEONTIN, reprezentant legal al SC Ieromar Comserv SRL Sant, jud. Bistrita Nasaud, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si fals in declaratii”, se arata in comunicatul DNA.

722.000 de lei in interes propriu

Prin rechizitoriul intocmit de procurori, Moisil Leontin ar fi folosit fondurile Phare in interes propriu. Procurorii sustin ca in luna septembrie 2007, inculpatul Moisil Leontin, cu ocazia incheierii unui contract finantat din fonduri PHARE, a prezentat Autoritatii Contractante – Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, declaratii false in care a consemnat in mod nereal ca nu a suferit anterior condamnari penale definitive, in conditiile in care suferise doua condamnari penale definitive pentru savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In aceasta modalitate, inculpatul ar fi obtinut pe nedrept suma totala de 144.344,41 lei si 120.010,30 euro, reprezentand 80% din intreaga finantare acordata prin programul PHARE.
Contractul a fost incheiat de inculpatul Moisil Leontin in calitatea sa de reprezentant legal al SC Ieromar Comserv SRL pentru punerea in practica a proiectului „Dezvoltarea activitatilor de colectare si valorificare a deseurilor in Bazinul Hidrografic Superior al Somesului Mare”. In cadrul proiectului, Moisil Leontin s-a obligat sa achizitioneze utilaje specializate pentru deseuri lemnoase, sa angajeze personal calificat si sa realizeze activitati de publicitate a actiunilor sale pentru constientizarea publica a importantei gestionarii deseurilor lemnoase. Dupa incasarea banilor, in perioada februarie-aprilie 2008, Moisil Leontin a cheltuit intreaga suma in afara proiectului pentru care a fost acordata, directionand-o catre diverse cheltuieli ale firmei: datorii anterioare, credite bancare, leasinguri pentru autoturismele pe care le utiliza sau, pur si simplu, a ridicat numerar din contul bancar, fara nicio justificare in acest sens.

Moisil Leontin a produs Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului un prejudiciu in suma totala de 160.013,74 euro, echivalent in lei a sumei de 596.848,49. In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatului.

7 luni fara procedura

La primele cinci termene ale procesului lui Leontin Moisil de la Judecatoria Nasaud cauza s-a amanat in mod excesiv. Incepem sa credem ca judecarea acestui dosar nu se doreste a fi finalizata din moment ce din luna martie si pana in luna octombrie nu a existat procedura.

Precedentele lui Moisil

Leontin Moisil a fost condamnat de magistratii Judecatoriei Gherla in 2003 la sase luni inchisoare cu suspendare pentru complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata. In anul 2004, Moisil a fost condamnat de magistratii Judecatoriei Vatra Dornei la o pedeapsa de un an si doua luni inchisoare cu suspendare pentru evaziune fiscala, prejudiciul adus statului fiind de 675 milioane lei vechi. Era pe atunci patronul SC Holtz Fabrik SRL Dornisoara. Tot in 2004, pe rolul Curtii de Apel Cluj a fost dosarul 6326/33/2004, in care alaturi de Leontin Macedon, inclupati erau si Eugenia Farcas, dar si Macedon Tilea, acestia fiind acuzati de evaziune fiscala. Scapa si de aceasta data ca prin urechile acului.
Nu a tras insa nicio invatatura. Un an mai tarziu este actionat in instanta de SC Cristrans 95 SRL pentru inselaciune, iar pe 25 iunie 2008, magistratii Tribunalului Bistrita-Nasaud il condamna la trei ani si 6 luni inchisoare si doi ani interzicerea drepturilor, decizie mentinuta si de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Intrucat Moisil avea deja doua condamnari definitive anterioare, magistratii bistriteni contopesc pedepsele si potrivit legislatiei din Romania i se aplica pedeapsa cea mai grea, adica trei ani si 6 luni inchisoare si doi ani interzicerea drepturilor.

Alte smenuri pe fonduri europene

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a inculpatului SIMIHAIAN VALER, asociat si administrator la SC Coroana Tourism Company SA Bistrita, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (27 de acte materiale). Cea de-a doua persoana trimisa in judecata este MURESAN LIVIA, asociat si director economic la SC Coroana Tourism Company SA Bistrita, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni: schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
 tentativa la infractiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,  doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (26 acte materiale),  participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Legaturi bolnavicioase

Procurorii au subliniat in rechizitoriu ca in cursul lunii noiembrie 2005, intre Ministerul Integrarii Europene, in calitate de Autoritate Contractanta, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (M.M.S.S.F.), in calitate de Autoritate de Implementare si SC Coroana Tourism Company SA Bistrita, firma inculpatilor Simahaian Valer si Muresan Livia, a fost incheiat un contract finantat din fonduri PHARE si intitulat ,,Program de Dezvoltare Profesionala, Mijloc de Reducere a Somajului si Imbunatatire a Serviciilor Turistice in Judetul Bistrita Nasaud”.
In executarea acestui contract, la data de 2 mai 2006, inculpatii Simihaian Valer, coordonatorul proiectului si Muresan Livia, responsabilul financiar de proiect, au schimbat destinatia fondurilor nerambursabile obtinute de SC Coroana Tourism Company SA cu titlu de avans. In concret, acestia au dispus achitarea sumei de 20.000 lei (echivalentul a 5.680,73 euro) catre o societate comerciala ca plata a unor lucrari care nu aveau legatura cu proiectul, respectiv lucrari de pavare a hotelului apartinand societatii comerciale mai sus mentionate. Pentru a ascunde aceasta schimbare a destinatiei sumelor alocate, inculpatii au trucat procedura de achizitie de lucrari si au prezentat Autoritatii Contractante mai multe documente false (contract de executie de lucrari si documentatia achizitiei publice a lucrarilor).
In plus, in cursul lunii aprilie 2007, pentru a incasa suma de 14.133,73 lei (echivalentul a 4.159,43 euro) cu titlu de plata finala a proiectului, inculpata Muresan Livia a anexat Raportului financiar final mai multe documente contabile false (facturi fiscale), intocmite de o alta persoana, prin care a atestat in mod nereal ca s-au executat lucrari de constructie pentru SC Coroana Tourism Company SA. Intrucat au fost sesizate neregulile, Autoritatea Contractanta nu a mai achitat suma solicitata cu titlu de plata finala.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a facut demersurile pentru recuperarea sumei de 20.000 lei, fara a se constitui parte civila in procesul penal.

Desigur, chiar si in acest dosar s-a inceput cu o amanare.

Inselaciune deosebit de grava

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: JIGMOND SEPTIMIU RICARDO, asociat si administrator la SC Univversal Developments SRL Bistrita, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, ascunderea adevaratei naturi a proprietatii bunurilor, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni (spalare a banilor), in forma continuata si
SC UNIVVERSAL DEVELOPMENTS SRL BISTRITA in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni: inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
ascunderea adevaratei naturi a proprietatii bunurilor, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni (spalare a banilor), in forma continuata.

Teapa de 1,2 milioane de euro

In rechizitoriul intocmit, procurorii sustin ca in perioada aprilie – mai 2007, inculpatul Jigmond Septimiu Ricardo a indus in eroare doi cetateni englezi cu privire la calitatea acestora de actionari majoritari la nou infiintata S.C. Univversal Developments S.R.L., pe care ar fi inregistrat-o la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bistrita Nasaud pe baza procurii speciale si a declaratiilor cetatenilor englezi. In continuare, in perioada 19 aprilie 2007 – 10 iulie 2008, partile vatamate, avand tot timpul reprezentarea falsa ca sunt actionari in aceasta firma, au remis inculpatului Jigmond Septimiu Ricardo, atat in contul personal si in contul S.C. Univversal Developments S.R.L., cat si cash, suma totala de 1.263.755 echivalent euro, fiind convinsi ca sumele de bani au fost folosite pentru realizarea proiectelor imobiliare– ,,Bistrita Hills”, derulate in beneficiul lor in municipiul Bistrita prin agentul economic privat susmentionat.
In perioada 19 aprilie – 4 decembrie 2008, Jigmond Septimiu Ricardo a introdus in circuitul economic suma de bani incasata de la partile vatamate, ascunzand adevarata natura a provenientei acesteia. In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor Jigmond Septimiu Ricardo si S.C. Universal Developments S.R.L.

Cifra: 3 dosare au trimis in judecata DNA Serviciul Teritorial Cluj pe raza judetului Bistrita Nasaud


Atributiile DNA

DNA are in structura de personal 145 procurori, 170 ofiteri si agenti de politie judiciara, 55 specialisti, 196 personal auxiliar de specialitate si personal economic si administrativ.
DNA este independenta in raport cu instantele judecatoresti si cu parchetele de pe langa acestea, precum si in raport cu celelalte autoritati publice, exercitandu-si atributiile numai in temeiul legii si pentru asigurarea respectarii acesteia (potrivit art. 1 si 2 din Regulamentul de ordine interioara al DNA publicat in M.O. nr. 852 din 17 octombrie 2006).
Atributiile DNA sunt urmatoarele:
a) efectuarea urmaririi penale pentru infractiunile prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie (este vorba de infractiunile de dare de mita, luare de mita, primire de foloase necuvenite, trafic de influenta, abuz in serviciu, bancruta frauduloasa, evaziune fiscala, trafic de stupefiante, etc. savarsite de functionari publici angajati in institutii publice si in autoritatile publice) prin ofiterii de politie ai DNA;
b) conducerea, supravegherea si controlul actelor de cercetare penala efectuate de ofiterii de politie judiciara;
c) conducerea, supravegherea si controlul activitatilor de ordin tehnic ale urmaririi penale, efectuate de specialisti in domeniul economic, financiar, bancar, vamal, informatic, etc., numiti in cadrul DNA;
d) studierea cauzelor care genereaza si a conditiilor care favorizeaza coruptia, elaborarea si prezentare propunerilor de eliminare a acestora;
e) elaborarea raportului anual privind activitatea DNA si prezentarea acestuia in fata Parlamentului;
f) constituirea si actualizarea bazelor de date in domeniul faptelor de coruptie.

Tiberiu Hrihorciuc

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version