Comisiile juridice reunite din Camera Deputatilor si Senat au validat, in unanimitate, dosarele celor doi candidati propusi pentru functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, respectiv Daniel Barbu (fost ministru al Culturii si fost senator ALDE), propus de grupurile ALDE, si Maria Krause, propusa de USR.
„Am propus validarea dosarelor celor doi candidati, plenul urmand sa decida, prin hotarare, pe care il alege. Cu unanimitate de voturi recomandam plenului sa decida, prin hotarare, cu privire la cel care va ocupa functia de presedinte AEP”, a afirmat, in cadrul sedintei, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea.
El le-a reamintit parlamentarilor ca, potrivit legii, presedintele AEP este numit prin hotarare adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare, „dintre personalitatile cu pregatire si experienta in domeniul juridic sau administrativ”, fiind numit presedinte candidatul care intruneste majoritatea voturilor deputatilor si senatorilor.
Presedintele AEP nu poate fi membru al unui partid politic, avand 15 zile de la validarea mandatului pentru a renunta la aceasta calitate.
Mandatul este de opt ani si poate fi reinnoit o singura data.
Daniel Barbu a fost protagnonistul mai multor episoade controversate.
In septembrie 2016, Barbu a declarat, in cadrul Ligii Alesilor Locali ai partidului, ca meseria de politician este mai riscanta decat misiunea unui soldat in Afganistan, pentru ca „spatiul public a devenit un fel de teatru de operatiuni in care orice ales local sau national isi risca libertatea, sanatatea, in fiecare zi”.
In plus, el a demisionat pe 12 decembrie 2014 din functia de ministru al Culturii dupa ce a facut o comparatie intre importanta finantarii programului anti-HIV/SIDA si cea a festivalurilor culturale.
„La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu inteleg. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate”, a spus atunci Barbu potrivit Hotnews.