„Fondul de Garantare a Asiguraţilor(FGA) informează potenţialii creditori de asigurări ai companiei de Asigurare Reasigurare Astra SA asupra faptului că, pentru evenimente produse aferente poliţelor de asigurare ale societăţii Astra, după data de 4 martie 2016, FGA nu mai poate proceda la deschiderea dosarelor de daună, respectiv la constatarea tehnică a avariilor”, se arată într-un comunicat al FGA.
Ulteiror, Fondul va putea primi cereri de deschidere a dosarelor de daună doar pentru evenimente asigurate produse între data închiderii procedurii de redresare financiară a societăţii Astra şi data de 3 martie 2016, inclusiv, termen la care se împlinesc 90 de zile de la data pronunţării hotărârii instanţei de judecată privind deschiderea procedurii falimentului.
Pentru evenimente produse după această dată, potenţialii creditori de asigurări ai Astra se pot adresa lichidatorului judiciar al Astra, KPMG Restructuring SPRL, pentru a fi indrumaţi cu privire la demersurile pe care trebuie să le facă.
FGA primeşte în continuare cereri de plată din partea potenţialilor creditori de asigurări ai Astra, pentru încasarea de la Fond a indemnizaţiilor/despăgubirilor cuvenite.
„În acest sens, precizăm că cererile de plată se pot depune la FGA, până la expirarea unui termen de 90 de zile, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de faliment împotriva Astrei. În acest moment, hotărârea judecatorească nu a ramas definitivă, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti fiind în curs de soluţionare apelurile declarate împotriva acestei hotărâri”, se menţionează în comunicat.
Fondul de garantare este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, doar către păgubiţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.
Astra s-a aflat în proces de redresare financiară din februarie 2014, având că administrator special KPMG Advisory. La momentul anunţului ASF că va cere falimentul Astra, la finele lunii august 2015, compania avea 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.
The Nova Group Investments România deţine o participaţie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Compania KPMG Restructuring a fost numită pe 3 decembrie ca lichidator judiciar provizoriu de către Tribunalul Bucureşti, care a admis cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară de deschidere a procedurii falimentului pentru Astra.