Toamna aduce la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud două burse consecutive: Bursa Absolvenţilor din 25 septembrie şi Bursa Generală a Locurilor de Muncă care va fi organizată undeva la mijlocul lunii octombrie. Tot acum, la Centrul de Calificare de la agenţiile locale pentru ocuparea forţei de muncă, câteva serii de cursanţi sunt pe punctul de a absolvi şi a trece în branşa salariaţilor.

În paralel, la AJOFM BN mai multe proiecte de anvergură sunt în derulare, iar viitorul Centru de Calificare Profesională de la Beclean începe să prindă contur. Toate acestea dar şi altele aflaţi, din interviul acordat Gazetei de Bistriţa, de directorul executiv al AJOFM BN, Doris Moldovan.

Gazeta de Bistriţa: Care este situaţia şomajului la ora actuală, în judeţul Bistriţa-Năsăud? Este în creştere numărul persoanelor care nu au un loc de muncă?

Doris Moldovan: În acest moment la noi în judeţ se înregistrează un procent de 6,5, reprezentând rata şomajului. A fost în creştere numărul şomerilor, este şi acum în creştere, iar din păcate, numărul locurilor de muncă vacante sunt în scădere, însă încercăm să găsim soluţii în acest sens.

Gazeta de Bistriţa: La nivel naţional, se anunţă luna aceasta Bursa locurilor pentru Absolvenţi. Este benefică organizarea acestui burse, la acest moment?

Doris Moldovan: Într-adevăr, în data de 25 septembrie, la nivel naţional se va desfăşura Bursa Locurilor de Muncă pentru tinerii absolvenţi. Eu însă, iniţial, am fost una dintre persoanele care au ripostat şi am susţinut că nu are rost să fie organizată această bursă, deoarece prezenţa angajatorilor este foarte slabă. Nici nu ştiu exact, dar avem un număr de 10-15 angajatori anunţaţi, iar absolvenţii vor fi foarte mulţi şi nu am văzut o parte benefică a acestei burse, din contră. Dar, fiind singura din ţară care am hotărât să nu ţin bursa, am fost contactată mai târziu de Silviu Bian, preşedintele ANOFM, şi am hotărât să nu fac excepţie de la regulă, să ţinem bursa, exact aşa cum vom putea. Astfel că se va ţine această bursă şi nu vor fi angajatori falşi, numai ca să venim cu noi locuri de muncă. Bursa Absolvenţilor se va desfăşura aici la noi, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, dar şi în agenţiile locale. Am hotărât, tot datorită acestui număr foarte mic de angajatori care vor fi prezenţi, ca la fiecare agenţie locală din Lechinţa, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi şi Rodna, să desfăşurăm şi acolo burse ale locurilor de muncă, concomitent cu cea de aici de la Bistriţa. Asta pentru a nu mai fi nevoie ca şomerii de pe sate să vină până la Bistriţa şi să îi mai supunem la o cheltuială în plus. Mi s-a părut că este cea mai obiectivă soluţie şi nu avea rostul să îi aducem până aici pentru că nici la Bistriţa nu vor găsi un număr mai mare de locuri de muncă. Până acum, avem confirmarea din partea a 15 agenţi economici pentru Bursa Absolvenţilor din 25 septembrie, dar nici de aceştia nu avem certitudinea de 100%, pot să se mai schimbe, dar noi în continuare dăm telefoane pentru confirmare. Nu se ştie exact câte locuri de muncă vor fi, nu foarte multe oricum. În acest moment la noi la Agenţie avem 75 de locuri de muncă vacante. Absolvenţii sunt interesaţi, dar sunt şi dezamăgiţi în acelaşi timp, când văd locurile care sunt disponibile, respectiv pentru muncitori necalificaţi. Iar studenţii terminând o facultate, chiar sunt dezamăgiţi.

Gazeta de Bistriţa: Spuneaţi recent că vor veni subvenţii pentru angajatori în scopul de a-i determina pe aceştia să angajeze persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Doris Moldovan: Avem promisiunea preşedintelui ANOFM, Silviu Bian, că în luna octombrie vom primi subvenţii, pe Legea 76, deci vom avea posibilitatea de ajuta şi a finanţa angajatorii cu acel procent şi atunci vom face o altă bursă.

Gazeta de Bistriţa: Vă gândiţi la organizarea unei burse generale a locurilor de muncă?
Doris Moldovan: Eu am promis că voi face o bursă generală, după primirea subvenţiilor, şi sper ca angajatorii să fie prezenţi şi să vină cu noi oferte şi, sunt convinsă că aşa va şi fi. Pentru că de fapt ei asta aşteaptă, un sprijin din partea noastră. Va fi şi această subvenţie pe partea cu Agenţia Română pentru Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale. Tot cu această agenţie am iniţiat o hotărâre de guvern care este gata şi se caută resurse pentru a finanţa acest proiect şi într-un timp foarte scurt, respectiv luna octombrie; la nivel naţional se va aplica şi această hotărâre. Suntem mândri că am reuşit pe partea aceasta. Deci este o realizare şi putem veni în ajutorul unui număr foarte mare de şomeri. Se va adresa strict zonelor industriale din mai multe municipii. Eu am venit cu această idee tocmai ştiind situaţia oraşului nostru. În zona noastră industrială avem în jur de 2.000 de şomeri, ceea ce este foarte mult şi ştiind că nu vor fi subvenţii din partea ANOFM sau foarte puţine doar, văzând numărul în creştere a şomerilor în această zonă industrială şi disponibilizările în masă, am găsit această soluţie şi mă bucur că am avut şi susţinerea necesară. Premierul României, Emil Boc, a fost primul care a susţinut acest proiect, deoarece când a fost la Bistriţa, i-am spus de dorinţa noastră şi a susţinut-o. Drept urmare, într-un scurt timp va fi şi finanţat şi îi vom putea simţi prezenţa.

Gazeta de Bistriţa: Se ştie o dată exactă când va avea loc bursa generală a locurilor de muncă?

Doris Moldovan: Cu siguranţă va fi în luna octombrie, undeva în a doua săptămână din lunii viitoare. Informarea cu privirea la această bursă se va face prin media, deoarece este cea mai bună informare, spun eu, atât pe posturile de radio cât şi cele de televiziune şi sperăm ca şi ziarele să fie alături de noi să ne susţină în acest demers. Bursa generală a locurilor de muncă se va desfăşura într-un spaţiu mai mare, încă nu se ştie exact dacă la Liceul Electrotehnic. Mi-aş dori să fie undeva cât mai central pentru a putea veni cât mai multă lume. Oricum şi Bursa Generală se va desfăşura şi la agenţiile locale, concomitent cu derularea ei la Bistriţa.

Gazeta de Bistriţa: În ceea ce privesc cursurile de calificare profesională, sunt cursanţi? Sunt persoane care au absolvit sau urmează să finalizeze acum cursurile?

Doris Moldovan: Chiar acum două săptămâni în domeniul construcţii s-a absolvit un curs, apoi la Năsăud s-a absolvit un altul, la Rodna iarăşi, iar săptămâna aceasta se va finaliza un curs de bucătari, pentru 28 de cursanţi. Deci, avem oameni calificaţi, care se vor putea angaja, deoarece primesc acea diplomă care este recunoscută la nivel european.

Gazeta de Bistriţa: Care ar fi cele mai importante proiecte care se derulează în prezent la AJOFM BN?

Doris Moldovan : Avem deja câteva proiecte aprobate. Avem un proiect care va continua de fapt proiectul care l-am avut pe PHARE cu romii, persoane pe care vrem să le recalificăm şi să le integrăm în societate. Mai avem un proiect al agenţiei noastre care se va lansa zilele următoare la Bran, un proiect atât pentru colegii mei cât şi pentru şomeri şi grupurile vulnerabile. E vorba de un proiect finanţat prin Fondul Social European, care va fi derulat la scală naţională, în parteneriat cu o agenţie italiană care are corespondenţi şi la noi în ţară şi care va duce, sperăm noi, la îmbunătăţirea competenţelor angajaţilor noştri în a oferi servicii de ocupare personalizate tuturor celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi în special categoriilor de persoane expuse riscului de a fi excluse de pe piaţa muncii. În plus, avem acel program de subvenţii – ETIS, care în curând va fi concretizat. Sunt deja aici corespondenţii de la Agenţia Română de Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale. Sunt veniţi doi reprezentanţi la noi în judeţ, exact pe zonele şi în localităţile care vor beneficia de acele stimulente oferite de către această agenţie şi agenţia noastră, în colaborare cu Banca Mondială. Deci, toate sunt aprobate, iar săptămâna aceasta va fi şi lansarea directă a proiectului. Cam acestea ar fi în mare proiectele, urmează doar să fie puse în practică pentru că sunt aprobate şi asta este o bucurie pentru noi. Dorinţa mea este de a mai continua cu încă două proiecte, şi sper ca până în luna octombrie să le putem depune ca să beneficiem de cât mai multe resurse. Şi de ce să nu ne folosim la maxim de şansele care ne sunt oferite de către Uniunea Europeană ? Pentru că atunci, vom mai avea încă cel puţin trei proiecte care le vom accepta, când dorim să le accesăm.

Gazeta de Bistriţa: Legat de proiectele care se pun deja în practică, care este stadiul lucrărilor la viitorul Centru de Formare Profesională de la Beclean?

Doris Moldovan: Licitaţia pentru desemnarea firmei constructoare s-a desfăşurat deja. A fost o licitaţie şi pentru directorii de şantier. S-a făcut predarea obiectivului şi a început construcţia ca atare. Pe mine mă interesează ca în momentul în care termenul a ajuns la final să vedem şi construcţia ridicată.

Iulia STUPINEAN

1 COMENTARIU

  1. pe mine ma cheama ca si tine dar tote femeile si fetele care imi poarte numele sunt ca si niste prietene foarete apropiate si am 10 ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.