De-a lungul timpului, Dorin Dobra, acum senator cu acte în regulă, a emis o serie de idei care ar putea face parte din ciclul „copiii spun lucruri trăsnite”. Numai că Dobra nu este un copil, ci o persoană matură, astfel că ideile debitate de acesta nu fac altceva decât să lase cu gura căscată pe cei ce îl ascultă.
Majoritatea ideilor sale au directă legătură cu municipiul Bistriţa, al cărui primar visează Dorin Dobra să devină peste patru ani.
Dacă s-ar întocmi un clasament al ideilor ciudate cu care politicienii vin în faţa electoratului, senatorul liberal Dorin Dobra ar conduce detaşat. De-a lungul timpului, chiar şi pe vremea când încă nu era chiar o figură marcantă a PNL BN, Dobra a scos pe gură multe ciudăţenii.
Taxa pe câine
Una dintre ideile trăsnite marca Dorin Dobra a fost debitată în vara anului 2011, când liberalul a propus nici mai mult nici mai puţin decât instituirea la nivelul municipiului Bistriţa a unei taxe pe… câine. Ideea cu pricina a fost lansată în contextul europenizării municipiului şi a locuitorilor săi, nu de alta dar tot se vorbea şi de altfel se mai vorbeşte foarte mult despre aceasta. La cea vreme, Dorin Dobra propunea ca începând cu 2012, toţi deţinătorii de câini de pe raza municipiului să fie obligaţi să plătească un impozit pentru aceste animalele de companie şi ba mai promitea că se va ocupa personal de introducerea acestuia.
În sprijinul ideii sale, Dobra motiva că odată implementat acest impozit, din banii colectaţi se vor putea amenaja locuri speciale pentru câini, iar fiecare deţinător de animale, la plata impozitului, ar primi o „rovinietă” care să ateste că şi-a plătit impozitul şi animalul lui este „în regulă”. Numai că pentru aşa ceva era nevoie şi de un recensământ, care potrivit lui Dobra ar fi urmat să fie făcut de administratorii de bloc, despre care oricum liberalul spunea că ştiu câte animale sunt în blocurile de locuinţe pe care le au în subordine. Dobra nu a ţinut cont însă şi de proprietarii unor astfel de animale care stau la curte, asta evident în condiţiile în care cineva i-ar fi luat în seamă propunerea. Totodată, Dobra era ferm convins că odată taxata deţinerea animalelor s-ar rezolva şi tensiunile dintre vecini, iar Bistriţa ar ajunge mai aproape de dezideratul european. Liberalul a propus atunci şi criteriile în baza cărora să fie stabilit impozitul pe care proprietarul de câini din Bistriţa să îl plătească primăriei – talia căţelului, pe principiul centimetrilor cubi de la autoturisme.
Cine are bătrâni, să îi mute la ţară
Nu a durat foarte mult timp de la această idee a lui Dobra în legătură cu impozitul pe câini, că la câteva luni distanţă, mai precis în decembrie 2011, liberalul venea cu o idee şi mai trăsnită: mutarea la ţară a bătrânilor din Bistriţa.
La acea vreme liberalul spunea că sunt sute de case părăsite în mediul rural, iar pensionarii, care încă mai pot munci, s-ar putea pune în slujba comunităţilor rurale.
„Ştiu că în acest moment, în patru sau cinci comune, pe care vreau să o numim liberală, în patru-cinci ani, există câteva sute de case neocupate, părăsite (…) În acest oraş, în acest moment există cel puţin câteva sute de familii de pensionari înainte de vârstă, care stau acasă şi în afară de preocuparea de a-şi plăti spezele, utilităţile şi abonamentul la televizor nu au altă grijă pe lumea asta. Banii nu le mai ajung, pensiile nu le mai ajung şi din acest punct de vedere creăm un segment de populaţie extrem de vulnerabilă. Din acest motiv am să-i propun lui Radu Moldovan un proiect deodată liberal şi deodată social. Din prima zi a preluării funcţiei de preşedinte a Consiliului Judeţean inventarierea tuturor caselor părăsite sau disponibile la vânzare din acest judeţ. Începând cu aceeaşi zi, printr-o pârghie pe care o are la îndemână, primăriile de oraş să preia datele cetăţenilor care ar dori să plece, printr-un schimb, la ţară. Am crea în felul acesta un flux economic evident, oamenii aceştia pleacă la ţară, dar ţin legătura cu oraşul, iar pentru localităţile de la ţară am crea un plus de viaţă. Se pot face inventarieri inclusiv pe meserii. Ştiu că la Miceştii de Câmpie, în afară de câteva miliarde pentru deblocarea bugetului local, nu există în acest moment un electrician în toată comuna, care ar putea fi tatăl meu. Nu există un instalator şi nu există un tâmplar (…) Eu mai cred că în această conjunctură economică, numai soluţiile acestea, de a reconfigura şi revaloriza, atâta cât sunt ele, resursele locale reprezintă cu adevărat soluţii de revenire”, spunea în decembrie 2011, Dobra.
Proiectul cu pricina urma să îi fie propus lui Radu Moldovan, în eventualitatea în care acesta ar fi ajuns preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Moldovan a ajuns preşedinte, însă propunerea a rămas în arhivele lui Dobra. Deocamdată!
Mall-ul Tineretului, în aer
În campania electorală a lansat încă o idee creaţă, sub formă de promisiune electorală – construirea unui mall al tineretului în municipiul Bistriţa, construcţie care să ia locul uneia actuale, şi anume fostul cinematograf 23 August. În afara faptului că Dobra se afla în plină campanie pentru locul pe care îl ocupă acum în Senatul României, el a lansat ideea fără să ţină cont de criza în care încă se mai află România. Totodată nu a luat în calcul nici faptul că de ani de zile în Bistriţa nu a călcat picior de investitor şi nici semne mai bune nu sunt în acest sens. În plus, locaţia aleasă de Dobra se află în vecinătatea centrului istoric al municipiului, în aria protejată.
De la senator zicere…
După ce a ajuns senator, Dorin Dobra a mai venit cu altele. Una dintre ele este legată de traficul din municipiu, care ce-i drept în orele de vârf este destul de aglomerat. Ca urmare, Dorin Dobra a propus iniţierea unei dezbateri publice care să aibă ca subiect interzicerea circulaţiei de maşini grele, dar şi a autovehiculelor „Şcoala de şoferi” în orele de vârf. Poate azi-mâine, Dobra îşi reformulează proiectul în ceea ce priveşte decongestionarea traficului din Bistriţa şi va propune ca circulaţia autovehiculelor să aibă loc după modelul „o zi cele cu număr par, o zi cele cu număr impar”.
Ultima lui idee este însă cea mai tare şi a fost scoasă la lumină – înfiinţarea unei grădini zoologice, cu faună preponderent locală. Dar nu oriunde, ci în comuna Cetate. Ideea se pare că aparţine de fapt mamei senatorului, care a văzut aşa ceva în Germania.
„Eu cred că fiecare comună trebuie să-şi găsească personalitatea, şi îmi doresc ca atunci când se vorbeşte de comuna Cetate să vorbim despre o grădină zoologică. A fost ideea mamei mele, care a văzut aşa ceva în Germania. (…) Mă gândesc la toţi şcolarii din judeţ, care vor avea un loc în care să meargă în săptămâna aceea „altfel”, să vadă căprioare, urşi, mistreţi şi ce mai avem pe acolo”, declara recent senatorul Dobra.
Liana Mureşan