Senatorul PNL Dorin Dobra consideră că proiectul amplu de modernizare al gării impune o reacție pe măsură din partea municipalității, referindu-se la crearea unor spații noi, demne de nevoile contemporane ale unui oraș și unei populații europene.

 Redăm gândurile Senatorului Dorin Dobra:

„Evoluțiile urbanistice recente în plan european precum și proiectul amplu de modernizare a clădirii Gării Bistrița impune o reacție pe măsură din partea municipalității. Întreaga zonă perimetrală a gării ar trebui reproiectată astfel încât să se transforme dintr-o zonă cu puternic accent oriental, cu multitudinea ei de chioșcuri, chioșculețe și zarzavagii, într-una occidentală, agreabilă și, mai ales, vizitabilă.

Peste tot în Europa Occidentală gările au fost transformate în spații urbanistice integrate în ansamblul localităților din care fac parte. Proiecte ce au desființat gardurile ce împrejmuiau gările, au adus șinele de cale ferată la nivelul carosabilului și au reabilitat clădirile vechi după ambientul general, au adus gările în centrul atenției locuitorilor și le-au transformat în spații accesibile, înconjurate de terase și locuri de joacă pentru copii.

Recenta modernizare a clădirii impune la rândul ei o măsură, după părerea mea, obligatorie și rapidă. Este o nedreptate ca această clădire să rămână în spatele actualelor ”construcții” pe care le vedem cu toții în fața gării. După un obicei urbanistic regretabil, locul s-a umplut de localuri încropite în condiții insalubre și dubioase, ce fac din acest loc unul rușinos și de neacceptat în actuala conjunctură.

O primărie respectabilă ar căuta rapid să vadă care e modalitatea în care poate intra în posesia acelui spațiu pe care să îl dărâme în totalitate și să îl transforme într-un părculeț accesibil publicului larg. Și dacă tot am ajuns aici, operațiunea de reproiectare ar trebui să cuprindă și actuala autogară, piața de pe colțul străzii gării, pasajul din fața magazinului Billa. Dacă ar fi să fim corecți până la capăt, proiectarea actualei gări cu peroanele ei extinse trebuiau să țină cont de nevoia orașului de a realiza o trecere la nivelul carosabilului din strada Gării peste linii spre zona industrială.

Facem publice aceste gânduri deaoarece în ultima vreme Primăria depune eforturi considerabile și respectabile în privința conservării amplasamentelor istorice ale orașului. Va trebui însă să ne referim tot mai des și obligatoriu și la crearea unor spații noi, demne de nevoile contemporane ale unui oraș și unei populații europene”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.