De mai bine de şase luni, Năsăudul dispune de Poliţie Locală, serviciu care numără deocamdată doar doi angajaţi. Cu toate acestea, costurile suportate de administraţia năsăudeană pentru cele şase luni de funcţionare a acestui serviciu sunt mult prea mari. Când afirm acest lucru, evident, mă gândesc la posibilităţile bugetului local, dar mai ales la priorităţile oraşului şi ale locuitorilor săi.

Dar să vorbim concret, cu cifre. Mai precis, în 2015, în cele şase luni de funcţionare, de la bugetul local s-au cheltuit de 39.655 lei din cuantumul prevăzut iniţial, de 47.000 lei. În respectiva sumă cheltuită de la bugetul Năsăudului au fost contabilizate bineînţeles salariile celor doi angajaţi, norma de hrană, carburanţi şi alte materiale pentru funcţionare (bunuri şi servicii), costul uniformelor şi a dotărilor necesare. Spre exemplu, doar pentru uniforme şi echipament s-au cheltuit 8.088 lei, în timp ce pentru bunuri şi servicii peste 13.500 lei, iar cheltuielile cu salariile şi norma de hrană au ajuns la aproape 14.000 lei. Şi asta în condiţiile în care, repet, avem doar doi angajaţi.

Cheltuielile nu s-au oprit doar la cei aproape 40.000 lei, fiindcă tot pentru Poliţia Locală, administraţia năsăudeană a achiziţionat şi un autoturism Dacia Duster, pentru care bugetul local a mai fost uşurat de încă aproximativ 73.000 de lei.

Ajungem astfel la un total general, aferent anului 2015, de peste 112.000 lei.

Şi asta nu e tot, fiindcă pentru 2016, în bugetul de cheltuieli a oraşului Năsăud, administraţia locală a bifat în dreptul Poliţiei locale 180.000 lei.

Iată că doar pentru un an şi jumătate, acest serviciu înghite aproape 300.000 de lei. Şi atunci întreb: oare Poliţia locală era chiar o urgenţă pentru Năsăud, în condiţiile în care sunt atât de multe probleme de rezolvat pentru cetăţeni? În acest context aş vrea să punctez faptul că, oraşul Beclean a renunţat la a avea o Poliţie Locală, în timp ce Sîngeorz Băi nu are deloc.

Ce s-ar putea face însă pentru năsăudeni cu 300.000 lei? Multe, fiindcă oraşul are nevoie de multe investiţii. Investiţii care nu necesită eforturi financiare deosebite, dar sunt extrem de necesare şi mai ales mult aşteptate de cetăţenii acestui oraş. Şi voi da acum câteva exemple simple. Este foarte cunoscut faptul că Năsăudul este deficitar la capitolul străzi (atât carosabilul cât şi trotuarele), cele mai mult arătând ca după război. Costul unui metru pătrat de pavaj se ridică la cel mult 100 lei, cu manoperă cu tot. Cu suma cheltuită pentru Poliţia locală, s-ar putea moderniza 3.000 m.p. de trotuare, pe o lungime de 3 km.

Un alt exemplu, este realizarea unei zone de picnic, în condiţiile în care năsăudenii nu au la dispoziţie un loc propice, curat şi modern de relaxare. La un calcul scurt, pentru o zonă amenajată cu gazon, cu şase foişoare şi grătarele aferente, dar şi coşurile în care să fie depozitate deşeurile, investiţia s-ar ridica la circa 200.000 lei. Deci mai rămân şi bani necheltuiţi care pot merge spre alte investiţii.

Năsăudul duce lipsă, de asemenea, de parcări, în condiţiile în care străzile şi chiar şi trotuarele sunt sufocate pur şi simplu de maşinile parcate de o parte şi de alta, astfel încât traficul se desfăşoară în condiţii dificile. Iată, un alt exemplu de cum pot fi investiţi cei 300.000 lei, lista însă poate continua.

Şi fiindcă tot veni vorba de străzile Năsăudului, anul acesta administraţia locală a prevăzut la acest capitol circa 1,7 milioane lei, din care investiţia propriu-zisă este de doar 273.000 lei, în vederea finalizării lucrărilor de reabilitare a trotuarelor din Piaţa Unirii. În rest, majoritatea banilor, adică peste 1,4 milioane lei, sunt alocaţi secţiunii de funcţionare. Şi atunci întreb: unde este eficienţa? În cheltuieli fără rost, sau în investiţii care au un efect direct asupra calităţii vieţii năsăudenilor? Sunt subiecte la care năsăudenii ar trebui, şi chiar îi rog, să reflecteze mai mult, dar şi să îşi spună punctul de vedere.

 

Dorel Oltean,

Consilier local şi preşedintele Organizaţiei locale ALDE Năsăud

6 COMENTARII

  1. Are dreptate.exemplele de proasta gospodărire pot continua.
    Renovam trotuare fara a introduce tubulatura necesara pentru curent
    Facem zona de agrement intr-o zona inundabila.
    Zeci daca nu sute de exemple se pot da.
    Nu stiu a cui este vina a primarului care nu mai este asa ferm cum era odata si despre care radiosant vorbeste multe ,a consilierilor pentru care interesele personale primeaza sau a noastra a alegatorilor care de 25 de ani am ales numai momâi ( sau incompetenti ?.

    • Petrică, aia cu zonă de agrement în inundabilă nu ține. Albia majoră a Someșului, pe malul drept, nu e inundabilă, pentru că orașul e apărat de dig. Hoops! Dom primar a spart digul ca să-și facă hidrocentrală!!! Am uitat. Scuze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.