Copreședintele PNL BN, Stelian Dolha a declarat că se va ține de cuvânt în ceea ce privește pensiile de lux. El nu va face cerere pentru pensie speciala deoarece consideră că nu e corect față de cetățean.
„În ceea ce ma privește, am spus imediat dupa vot, pe Realitatea, că renunț la această pensie. Renunț la această pensie specială. Cu alte cuvinte nu o să îmi fac niciodată acea cere pentru a o primi, pentru că nu e corect. Nu e corect față de cetățeanul de rând, contribuabilul de rând, nu e firesc față de sutele, miile, de pensionari din CEAP sau din altă parte, care au pensii azi în România de 300-400 de lei. Să primesc, eu parlamentarul pensie specială de 1500 lei după patru ani de mandat”.
Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori a înregistrat peste 303 de voturi pentru, 124 împotrivă şi două abţineri.
Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.
Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
„Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară”, se arată în proiectul de lege.
Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.
Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.
Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.