Consiliul Superior al Magistraturii a dispus continuarea mandatelor în comisia de evaluare a mai procurorilor de la parchetele bistriţene pentru următorii trei ani.
Atât judecătorii cât şi magistraţii pot fi cercetaţi de către Inspecţia Judiciară pentru abateri sau diverse acţiuni în desfăşurarea meseriei. Însă potrivit legii, la nivelul parchetelor şi a instanţelor judecătoreşti ce depăşesc un număr de 10 magistraţi se impune înfiinţarea unei comisii de evaluare. Formula acestei comisii este de trei membri, din care doi magistraţi din rândul instituţiei şi şeful acesteia.
Din cele trei poziţii, exceptând pe cea ocupată de drept de şeful parchetului/instanţei de judecată, celelalte două sunt acordate de CSM printr-un mandat pe trei ani.
Astfel că în ultima şedinţă a plenului Consiliului Superior al Magistraturii s-a pus în discuţie prelungirea mandatului în Comisia de Evaluare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud pentru procurorii Ionela Nicolescu Pop şi Emilian Dragoş Nicolescu .
Potrivit notei din decizia CSM, aceştia şi-a fi exercitat impecabil atribuţiile în mandatul anterior.
Evaluarea procurorilor bistriţeni în etape
Pe durata a celor trei ani de mandat procurorii Nicolescu şi Pop întocmesc anual un proces verbal pentru colegii lor de parchet. Însă, odată la trei ani, fiecare procuror din Parchetul de pe Lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud, al Judecătoriei Bistriţa şi cel al Judecătoriei Năsăud au obligaţia de a completa un formular conform ghidului de evaluare după care funcţionează comisia respectivă. La sfârşitul completării acestuia procurorii sunt invitaţi să se auto-evalueze printr-un calificativ. Ulterior, cei trei procurori din Comisia de Evaluare analizează autoevaluările şi le supun dezbaterilor, în special dacă acestea nu reflectă reala activitate. Etapa finală constă în întocmirea raportului de către Comisia de Evaluare formată din cei trei procurori şi implicit sesizarea, dacă este cazul, CSM-ului cu privire la posibile inadvertenţe în urma procedurii.