Doi primari din Bistrita-Năsăud au fost trimisi in judecată de procurorii Parchetului de pe langă Curtea de Apel Cluj, sub aspectul săvarsirii infractiunii de conflict de interese.
Primarul comunei Sant, Cornel Leontin Moisil, si primarul comunei Tiha Bargăului, Vasile Dologa, au favorizat obtinerea, in mod indirect, a unor foloase materiale de către rude apropiate ale acestora.

 

Procurori ai Parchetului de pe langă Curtea de Apel Cluj au instrumentat, in intervalul iunie-octombrie 2011, o serie de cauze avand ca obiect infractiunea de conflict de interese si au dispus trimiterea in judecată, prin rechizitoriu, a mai multor persoane avand calitatea de functionar public in cadrul unor institutii sau autorităti ale statului. Printre acestea se află si doi primari bistriteni – Cornel Leontin Moisil (PSD) si Vasile Dologa (PNL).
Cei doi edili au fost trimisi in judecată, săptămana trecută, de către procurorii Parchetului de pe langă Curtea de Apel Cluj.

A acordat un contract firmei fiului său

Potrivit procurorilor, Vasile Dologa, primarul comunei Tiha Bargăului, a fost trimis in judecată din cauză că in urmă cu patru ani ar fi atribuit un contract de servicii unei firme al cărui administrator era nimeni altul decat fiul său.
„Probatoriul administrat in cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul că inculpatul, in calitate de primar al unei comune din Judetul Bistrita Năsăud, a incheiat, la data de 18.05.2007, ca reprezentant al primăriei, un contract de servicii cu o firmă al cărei unic asociat si administrator era fiul său, cu scopul de a realiza, in mod indirect, un folos material pentru acesta din urmă, in sumă de 152.287 lei”, se precizează intr-un comunicat al Ministerului Public.
Pe langă faptul că societatea comercială căreia i-a fost atribuit contractul era una de familie, aceasta nu avea nici vechimea necesară, conform prevederilor OUG 34/2006. Potrivit procurorilor, firma fiului primarului Dologa a fost infiintată cu doar două luni inainte de a-i fi atribuit contractul respectiv. Mai mult decat atat, societatea comercială nu avea decat un singur angajat, si acela fiind din familie, mai precis fratele primarului.
Potrivit comunicatului Ministerului Public, „dosarul a fost inaintat spre competentă solutionare, Curtii de Apel Cluj”.
Primarul Vasile Dologa sustine că este nevinovat, conform unor declaratii făcute in mass media locală, el considerand că este o eroare in interpretarea documentelor. Săptămana trecută, primarul comunei Tiha Bargăului a fost la Parchet pentru declaratii.

Firma cumnatului a castigat niste licitatii

Un alt primar trimis in judecată de procurorii Parchetului de pe langă Curtea de Apel Cluj, este cel al comunei Sant, Cornel Leontin Moisil. Acuzatia care i se aduce este similară celei aduse edilului din Tiha Bargăului, adică săvarsirea infractiunii de conflict de interese. Alături de acesta a fost trimisă in judecată si sora lui, Maria Otilia Domide.
Potrivit procurorilor, primarul Cornel Moisil impreună cu Maria Otilia Domide, in calitate de membri ai comisiei de preselectii si licitatii, ar fi atribuit in mod repetat masă lemnoasă pe picior unei societăti comerciale care apartinea chiar sotului surorii primarului.
„Probatoriul administrat in cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat faptul că, in cursul anilor 2007-2008, in mod repetat, inculpatii, fiecare in calitate de membru al comisiilor de preselectie si de licitatie pentru adjudecarea de masă lemnoasă pe picior, dintr-o comună din judetul Bistrita Năsăud, au participat la luarea deciziei de admitere la licitatie si de adjudecare a exploatării cantitătii de peste 1250 mc. de masă lemnoasă de către o societate comercială al cărei asociat unic si administrator era sotul inculpatei, respectiv cumnatul inculpatului”, se precizează in comunicatul Ministerului Public.
Presupunandu-se că sora primarului ar fi beneficiat in mod indirect de foloase materiale, cei doi au fost cercetati si trimisi in judecată.
„Prin deciziile luate de inculpati, s-a realizat in mod indirect, un folos material, pentru inculpata Domide Maria Otilia (sora inculpatului) si respectiv sotului acesteia (cumnatul inculpatului). Dosarul a fost inaintat spre competentă solutionare, Curtii de Apel Cluj”, se mai precizează in acelasi document.

Moisil nu se consideră vinovat

De cealaltă parte, primarul comunei Sant, Cornel Leontin Moisil, se apără si spune că este total nevinovat.
„Reclamatia respectivă a fost făcută in campania electorală din 2008. Probabil atunci ar fi fost timpul prea scurt ca să fie instrumentată, dar a fost deschisă acuma”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, primarul Cornel Moisil.
El a mai explicat că reclamatia a fost depusă de un consilier local democrat-liberal, Augustin Rogojan, decedat in vara acestui an. Reclamatia lui Rogojan nu a fost singura impotriva sa, Moisil spunand că are peste o sută la activ. Potrivit primarului, motivul care a stat la baza reclamatiilor lui Rogojan este faptul că in 2004 acesta si-ar fi dorit să devină viceprimar al comunei Sant, insă acest deziderat nu s-a implinit.
„Dumnezeu să il ierte, fiindcă intre timp a murit, dar mi-a lăsat multe cicatrici in inima mea. El a făcut peste o sută de reclamatii impotriva mea, de-a lungul a două mandate. In primul mandat nu a făcut nicio reclamatie impotriva mea. Eu sunt primar din anul 2000. Din 2004, de cand domnia sa ar fi vrut să fie viceprimar si nu a reusit, m-a tocat intr-una. Am avut dosare penale peste dosare penale, fiindcă asa cum se stie, la fiecare sesizare trebuie să se facă un dosar penal si trebuie făcută ancheta. Toate s-au solutionat cu neinceperea urmăririi penale. Am fost reclamat la politie, am fost reclamat la DNA, am fost reclamat la Parchet la Năsăud, la Bistrita, etc. Toate s-au solutionat cu NUP. Acum este vorba despre un dosar penal in care m-au acuzat de conflict de interese”, a declarat Moisil.
Edilul a spus că firma căreia i-a fost atribuită prin licitatie o anumită cantitate de masă lemnoasă apartine intr-adevăr cumnatului său, insă el il consideră ca fiind fost cumnat intrucat acesta este despărtit de sora sa, chiar dacă acest lucru nu s-a petrecut prin intermediul unei decizii judecătoresti. In acest sens, Moisil a precizat că sora sa, Maria Domide, nu mai locuieste cu sotul său din 1999.
„E vorba de firma fostului meu cumnat. De fapt, oficial mi-e cumnat, fiindcă nu e divortat de sora mea prin acte, dar ei nu mai stau impreună din 1999, deci de dinainte de a fi eu primar ei nu mai sunt impreună. Sora mea are domiciliul pe comuna Sant, la părintii nostri din 1999. Cumnatul meu locuieste acuma undeva prin Carlibaba, e vai de capul lui, fiindcă firma lui a dat faliment… atata de mult l-am ajutat, vă dati seama, incat a dat faliment. Au fost mai multe licitatii, noi organizăm cate două trei licitatii pe an. El a participat la cate o licitatie atunci cand a fost interesat de cate o partidă de lemn. Licitatia e publică, fără niciun fel de părtinire, comisia de licitatie nu emite niciun fel de hotărare cum e in alte cazuri. Licitatia de masă lemnoasă are un regulament bine stabilit. Cum e Ordonanta 34 pentru achizitiile publice, asa e HG 85, care stă la baza vanzării de masă lemnoasă. Comisia nu are rolul de a decide cine ia masa lemnoasă, pentru că agentul economic care vrea să participe la licitatie trebuie să indeplinească conditiile cerute de HG 85. Apăi că e Moisil in comisie, că e altul, nu poate să oprească participarea unui agent la licitatie, dacă e totul in regulă. Si tot asa de bine nu poate să ajute pe cineva, licitatia e deschisă, e cu strigare, fiecare agent economic oferă cat crede că ii poate permite buzunarul. Eu nu am adus prejudicii comunei, dimpotrivă, au fost licitatii la care s-a licitat foarte mult. Deci nu sunt probleme de genul de care sunt acuzat in baza articolului 253, Cod Penal, că am favorizat pe cineva. Au fost audiati agenti economici să vadă dacă nu cumva li s-a impus să se retragă, eu nici nu am stiut de chestia asta. Eu mă mir doar cum de abia acuma s-a cercetat asta. Dar asta este situatia. Eu am mare incredere in justitie”, a explicat Cornel Moisil.
Dacă este un dosar instrumentat sau nu politic, edilul comunei Sant nu a dorit să comenteze acest aspect.
„Lucrul ăsta nu pot să il spun. Eu atat pot să spun: sunt primar PSD”, a afirmat Moisil. „Mă gandesc eu, acuma se incearcă tot felul de probleme, probabil, ca eu să fiu condamnat pană la alegeri si să nu mai pot participa in cursa electorală. Asta ar fi singura solutie pentru adversari. Dar stiti cum e, cine e cu pagubă e si cu păcat. Pe mine mă deranjează doar faptul că era timp destul de acum patru ani de zile să fie instrumentat cazul si să fie dată o solutie pană acum. (…) Tin minte insă, că erau niste discutii prin 2008, imediat după alegeri, că oricum eu nu o să fiu mai mult de 5-6 luni primar, dar nu am stiu eu care e problema”, a mai adăugat Cornel Moisil.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.