Doi năsăudeni, soţ şi soţie, sunt somaţi de executorul judecătoresc să plătească peste 700.000 lei din cauza unor credite contractate în urmă cu şase ani la CEC, rămase restante. Simion şi Saveta Rus spun însă că ei nu au semnat niciun contract de împrumut. Mai mult decât atât, chiar dacă ar fi vrut să împrumute vreo sumă de la vreo bancă, nimeni nu le-ar fi acordat aşa ceva întrucât veniturile lor erau extrem de mici.

În toată această ecuaţie apare un nume binecunoscut – Irina Carşai, care a stârnit vâlvă în 2007, fiind unul dintre primele cazuri din Bistriţa-Năsăud, dar şi din ţară, de împrumuturi bancare obţinute fraudulos cu sprijinul unor funcţionari bancari. Anul trecut în luna iunie, Irina Carsai a fost condamnată de instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud la 7 închisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi. Sentinţa nu este încă definitivă şi irevocabilă şi este declarat recurs.

Soţii Saveta şi Simion Rus din Năsăud sunt în pragul disperării, de când au aflat că ei doi figurează ca titulari a două contracte de împrumut de la CEC, documente pe care oamenii susţin că nu le-au semnat.

Simion Rus ar fi împrumutat de la CEC, suma de 250.000 lei, în iunie 2007. Acum debitul restant se ridică la 352.130 lei, conform somaţiei primită de la executorul judecătoresc, plus 9.497 lei – contravaloarea cheltuielilor de executare silită.

Saveta Rus ar fi împrumutat de la CEC, în septembrie 2007, suma de 250.000 de lei. Acum, conform somaţiei de executare silită, ar avea de plătit CEC-ului 354.414 lei, plus încă 11.235 lei, bani reprezentând cheltuielile de executare silită.

Au fost chemaţi ca giranţi

Oameni simpli, soţii Simion şi Saveta Rus au căzut foarte uşor în plasa Irinei Caraşai, în urmă cu şase ani. Carşai avea nevoie de o sumă foarte mare de bani pe care se pare că nu ar fi putut-o obţine dacă ar fi făcut un împrumut pe numele firmei ei, Flour Plast Euro SRL din Bistriţa. Aşa că ea a apelat la persoane fizice, mai precis angajaţi sau foşti angajaţi. Pe unii i-a înştiinţat că trebuie să împrumute pentru ea şi familia ei bani de la CEC, însă în alte cazuri se pare că a recurs la un alt tertip – că ar avea nevoie de giranţi. Cel puţin asta reiese din spusele soţilor Rus din Năsăud.

Saveta şi Simion Rus au fost amândoi angajaţii Irinei Carsai, însă cu câteva luni înainte de contractarea creditelor au rămas fără loc de muncă. Soţii Rus spun că la plecarea lor din firma Irinei Carsai, ar mai fi trebuit să primească nişte restanţe salariale în cuantum total de circa 2.000 de lei. Se pare că această sumă a fost nada cu care Carsai i-a convins pe cei doi soţi să meargă cu ea la CEC şi să semneze pe post de giranţi un contract de împrumut al acesteia.

Primul care a făcut acest pas a fost Simion Rus, prin luna iunie 2007. Omul povesteşte că la acea vremea mers cu Irina Carsai şi cu soţul acesteia la CEC, i s-au pus nişte documente în faţă şi a dat trei semnături.

„M-au rugat să le merg de girant că au de împrumutat nişte bani. M-am dus într-o zi cu ei în Bistriţa, la CEC, mi-au dat nişte hârtii să le semnez. Nu am văzut exact ce am semnat că nu mi-au dat să le citesc şi erau şi tare grăbiţi”, povesteşte Simion Rus.

Scenariul este tras la indigo şi în cazul soţiei lui Simion. Saveta Rus spune că mai avea de primit de la Irina Carsai circa 2.000 de lei, restanţe salariale. Fosta ei patroană i-a promis că îi dă banii însă cu o condiţie: să îi fie girant la un împrumut de la CEC. Femeia, ce să facă, a acceptat şi a mers. Numai că şi ea, ca şi soţul ei, a semnat documente fără să ştie exact ce semnează.

 

Cine a semnat, de fapt, contractele de credit?

 

Interesante sunt alte aspecte, mai precis semnăturile care apar pe contractele de împrumut în dreptul numelor soţilor Rus. În primul rând, semnăturile care apar în dreptul numelor lor în contractele de credit în posesia cărora au intrat abia când au fost înştiinţaţi că urmează să fie executaţi silit, sunt contestate de Saveta şi Simion Rus, oamenii susţinând sus şi tare că nu le aparţin. Apoi, se poate observa cu ochiul liber că „semnătura” lui Simion Rus de pe contractul în care el apare ca titular al împrumutului seamănă foarte mult cu cea care apare în dreptul numelui Irinei Carsai, în calitate de garant (aceasta, împreună cu soţul ei, Gavril Carsai, garantând cu un imobil proprietate personală, situat în Viişoara – Bistriţa) de pe contractul de împrumut în care titular este Saveta Rus.

 

Cu salarii de baştani

 

Sumele „împrumutate” de Saveta şi Simion Rus se ridică la valori foarte mari, fiecare figurând cu câte 250.000 lei (2,5 miliarde lei vechi) la data semnării contractului de credit cu CEC-ul.

Ca să poată fi obţinută o astfel de sumă, la dosarul de creditare Simion Rus apare cu o adeverinţă de salariu în care acesta este de 8.838 lei. De menţionat că adeverinţa a fost eliberată chiar în ziua în care a fost contractat creditul – 28 iunie 2007. În adeverinţa de salariu a Savetei Rus apare menţionată suma de 5.400 lei. Şi în acest caz, actul a fost eliberat în aceeaşi zi în care a fost semnat contractul de credit – 28 septembrie 2007.

 

Au fost depus şi garanţii imobiliare, dar numai una riscă să fie executată

 

În ambele situaţii, au fost depuse şi garanţii imobiliare. Astfel, pentru cei 250.000 lei „împrumutaţi” de Simion Rus, fiul Irinei Carsai – Florin Carsai – garantează cu trei suprafeţe de teren (în total circa 6.500 m.p.) situate în Crainimăt – Şieu Măgheruş, evaluate per total la 275.000 lei.

Pentru suma „împrumutată” de Saveta Rus – 250.000 lei –Irina şi Gavril Carsai garantează cu un imobil situat în cartierul Viişoara din Bistriţa – o casă de locuit, în regim de înălţime D+P+1E şi teren în suprafaţă de 1.120 m.p. Acestea au fost evaluate, culmea, tot la 275.000 lei.

În somaţia de plată remisă de executorul judecătoresc, Savetei Rus, este menţionat faptul că, în cazul în care nu va fi plătită suma de 354.414,23 lei – credit restant la data de 30 mai 2012 – plus 11.235 lei – contravaloarea cheltuielilor de executare silită, se va recurge la executarea silită prin vânzare la licitaţie a imobilului depus drept garanţie de Irina şi Gavril Carsai.

În schimb, în cazul lui Simion Rus, cu toate că împrumutul era garantat de cele trei suprafeţe de teren deţinute de Florin Carsai, fiul Irinei Carsai, executorul judecătoresc se îndreaptă doar împotriva „împrumutatului”. Astfel, Simion Rus este somat că în cazul în care nu va plăti suma de 352.130,10 lei – credit restant datorat CEC-ului, plus 9.497 lei – contravaloarea cheltuielilor de executare silită, îi va fi scoasă la mezat apartamentul în care locuieşte. Numai că apartamentul în care locuiesc soţii Rus nu este proprietatea lor ci aparţine fiului lor.

Soţii Rus au contestat în instanţă executările silite, ambele dosare aflându-se pe rolul instanţei Judecătoriei Bistriţa.

(Va urma)

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.