Bistrița a mai fost pusă încă o dată pe harta drogurilor în această primăvară, când un concetățean a fost condamnat la 5 ani de închisoare după ce a fost prins pe Insula Jersey cu nu mai puțin de 18 kilograme de canabis, ascuns în ușile mașinii. Paul Motofelea, fotograf freelancer, care avea asupra sa și o armă a fost ajutat de un alt bistrițean, Ovidiu Lucaciu-Dina, care trebuia să îl introducă în lumea dealerilor locali.
În anul 2013, nu mai puțin de 1.200 de români erau arestați preventiv sau executau pedepse cu închisoarea pentru trafic cu droguri în străinătate. Problema este cu atât mai serioasă cu cât în 32 de țări cei care fac trafic cu droguri riscă pedeapsa cu moartea. Printre „destinațiile” drastice din acest punct de vedere se numără Singapore, Iran, Malaysia, Indonezia, China, Vietnam, Japonia sau Emiratele Arabe Unite. Numărul mare de români implicați voluntar sau nu în traficul cu droguri a determinat Ministerul de Externe, în colaborare cu Agenția Națională Antidrog să lanseze la începutul acestui an o campanie de informare cu privire la riscurile la care se expun cărăușii și deținătorii de droguri peste hotare. Printre cei 1.200 de români arestați și condamnați de curând în străinătate se numără și doi bistrițeni. Este vorba despre Paul Motofelea, fotograf freelancer în vârstă de 32 de ani și Ovidiu Lucaciu-Dina, zis „Luna” de 37 de ani, de meserie bodyguard.
A plecat din România să scape de droguri
Dacă Paul Motofelea ar fi începător în această lume, Ovidiu Lucaciu-Dina ar fi părăsit România în urmă cu 4-5 ani tocmai pentru a scăpa de problemele cu drogurile care-l urmăreau. A ajuns în Insula Jersey, unde s-a angajat ca bodyguard la un club. Nu a abandonat însă lumea drogurilor, făcându-și relații printre dealerii locali. În septembrie 2013, bistrițeanul Paul Motofelea a fost prins în timp ce încerca să introducă pe Insula Jersey 17,67 kilograme de canabis, împărțite în 89 de pachete, care au fost ascunse în ușile autoturismului pe care îl conducea.
Paul Motofelea avea asupra sa și o armă cu gloanțe de cauciuc, o replică Rohn 88, care a fost ascunsă sub scaunul său. Bistrițeanul a fost cel care le-a spus polițiștilor că deține o armă, întrebat fiind dacă are asupra sa vreun obiect interzis. Motivul invocat ar fi fost protecția personală. Fotograful a omis să precizeze și că avea asupra sa aproape 18 kilograme de canabis, droguri pe care voia să le plaseze pe piața locală. După ce drogurile au fost descoperite, bistrițeanul a ales să colaboreze cu polițiștii și chiar să se declare vinovat, în speranța unei pedepse mai mici. Motofelea a declarat că a cumpărat drogurile din Italia, plătind pentru acestea 1.500 de euro. Valoarea drogurilor trecea însă de 100.000 de lire, pe stradă ajungând să coste chiar și 300.000 de lire.
Un alt bistriţean, pe post de ajutor
Cel care trebuia să îl ajute pe Motofelea să ia legătura cu dealerii locali și să plaseze marfa pe piața locală a drogurilor era tot un bistrițean, Ovidiu Lucaciu-Dina, care se afla pe insulă de 4-5 ani și cunoștea foarte bine mersul lucrurilor. Ovidiu Dina a fost și el arestat, însă a negat faptul că știa despre transportul lui Motofelea. În locuința lui Dina a fost găsit testosteron. Imediat după ce a fost eliberat, Dina a încercat să fugă din Insula Jersey folosindu-se de acte false. Asupra sa a fost găsită suma de aproape 10.000 de lire, ascunsă într-o cutie de jocuri, precum și 8 tablete de ecstasy.
„Lucaciu-Dina a recunoscut până la urmă că știa despre faptul că Motofelea importa canabis, însă știa că este vorba despre 2-5 kilograme. Acesta a recunoscut și că a exportat 28 de tablete de ecstasy. Rolul său era să îl introducă dealerilor locali și să-și valorifice astfel drogurile”, se arată în raportul prezentat pe site-ul justiției din Jersey. În primăvara acestui an, cei doi au fost condamnați la închisoare cu executare de către justiția din Jersey, după ce și-au recunoscut vinovăția. Paul Motofelea a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare, judecătorii ținând cont în stabilirea pedepsei și de colaborarea acestuia cu autoritățile. Ovidiu Lucaciu-Dina a fost condamnat și el la 6 ani de închisoare. Justiția din Jersey a recomandat extrădarea celor doi în România.
Un englez apropiat lui Ovidiu Lucaciu-Dina a făcut chiar un apel pe Facebook la prietenii acestuia să meargă să îl viziteze la penitenciar sau să îi trimită măcar o scrisoare de încurajare.
Drogurile, tentante până și pentru oamenii legii
Cei doi bistrițeni nu sunt singurii care ne fac de rușine orașul peste hotare. Bistrița era în atenția întregii țări și în 2010, când 10 persoane, printre care un polițist, un jandarm și un pompier atrăgeau atenția anchetatorilor. Procurorii DIICOT au efectuat la acea vreme nu mai puțin de 33 de descinderi în locuințele suspecților. Drogurile proveneau din Spania și Ungaria și urmau să fie comercializate în Bistrița, la prețul de 50-60 de lei pe gramul de canabis și rezină de canabis și respectiv 100-180 de lei gramul de mefadronă. În timpul perchezițiilor, la locuințele celor 10 au fost găsită suma e 110.000 de lei, aparate foto și video, cântare electronice, instrumente de consumat droguri, dar și 40 de grame de mefadronă.
Potrivit anchetatorilor, Cristian Obrejan, subofițer în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi, Ionel Tomoioagă, polițist la Ordine Publică și Florin Mitruț, angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița vindeau „sare de baie”. Mai mult, polițiștii au ajuns la cei trei, după ce aceștia au fost turnați de către apropiați. Polițistul implicat avea la acea dată doar 25 de ani și lucrase în poliția bistrițeană de trei ani la Siguranță Publică. Nici angajații Jandarmeriei și respectiv al ISU nu aveau mai mult de 30 de ani. Niciunul dintre cei trei nu avea antecedente, iar șefii aveau doar cuvinte de laudă la adresa lor. Polițistul și Jandarmul au fost condamnați la 2 ani de închisoare cu suspendare.