Cei doi au cerut unor avocaţi specializaţi în drepturile omului să întocmească un dosar de caz împotriva Papei, sub acuzaţia că acesta ar fi muşamalizat abuzurile sexuale comise de oameni ai Bisericii Catolice împotriva minorilor.
Nu demult, Papa Benedict al XVI-lea a fost acuzat de cotidianul american New York Times că a acoperit, în perioada în care era cardinal, abuzurile sexuale comise de un preot american pedofil, Lawrence C. Murphy. Preotul a fost acuzat că a molestat circa 200 de copii într-o şcoală pentru surzi din Wisconsin – SUA, abuzuri care au avut loc între anii 1950 şi 1970. Papa a acoperit această afirmaţie spunând că a fost informat târziu, când preotul respectiv era bătrân şi bolnav.
Victimele abuzurilor preoţilor au susţinut de multe ori că politica de confidenţialitate a Vaticanului pentru evitarea scandalului a obstrucţionat adesea justiţia, ceea ce a făcut ca Biserica Catolică să plătească mai mult de două miliarde de dolari despăgubiri.
Cazuri de violuri petrecute asupra unor minori au avut loc şi în unele ţări din Europa, precum Irlanda ori Germania, ţara natală a Papei Benedict al XVI-lea.
Recent, Associated Press (AP) a dezvăluit că în 1985, când se afla la conducerea Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, actualul papă a semnat o scrisoare in care argumenta că „binele Bisericii Universale” trebuie să fie luat în considerare în cazul unui preot american, Stephen Kiesle, care a comis abuzuri sexuale asupra a doi copii.
Afectat de scandalurile de pedofilie, Vaticanul a publicat pentru prima oară, pe site-ul său (www.vatican.va) procedura care trebuie urmată în cazul abuzurilor sexuale, ai căror autori trebuie denunţaţi.
Alt caz scos la iveală
Recent, AP a publicat o scrisoare semnată de Joseph Ratzinger în 1985, pe când era cardinal, în care el se opunea ca un preot pedofil să fie caterisit. Este vorba despre Stephen Kiesle, din dioceza Oakland, care a fost arestat în 1978 pentru comportament indecent faţă de doi băieţi din San Francisco şi condamnat la trei ani de probaţiune.
În scrisoarea sa din anul 1985, cardinalul Ratzinger, care era la acea vreme conducătorul Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, spunea că „binele Bisericii Universale” trebuie să fie luat în calcul în orice caz de caterisire. Ratzinger scrie că înlăturarea lui Kiesle din Biserică trebuie să se realizeze cu multă atenţie şi a cerut în acelaşi timp „grijă paternă” pentru acesta.
Potrivit AP, dioceza Oakland, prin episcopul Ioan Cummings, a recomandat caterisirea lui Kiesle în anul 1981, dar acest lucru nu s-a întâmplat decât şase ani mai târziu, în 1987.
În 1985, Ratzinger scria că acest caz necesită mai mult timp, deoarece era „necesar să se ia în considerare binele Bisericii Universale”. În anul 2004, Kiesle a fost condamnat la şase ani de închisoare, după ce a recunoscut că a molestat o fată în anul 1995, pe când se afla la casa sa de vacanţă din Truckee.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, reverendul Federico Lombardi, a confirmat că semnătura fostului cardinal Ratzinger este autentică, dar susţine că nu este necesar să răspundă unui document care prezintă situaţia legală desprinsă din context. Părintele Lombardi a spus că Ratzinger voia doar să acţioneze cu precauţie înainte de a-l scoate din funcţie pe preotul pedofil, adăugând că scrisoarea face parte dintr-o lungă corespondenţă dintre California şi Vatican.
Fără imunitate diplomatică
Doi reprezentanţi ai ateismului ştiinţific, Richard Dawkins şi Christopher Hitchens, spun că Papa Benedict al XVI-lea ar trebui arestat şi judecat pentru crime împotriva umanităţii, atunci când acesta va intra pe teritoriul britanic. „Acesta este un om al cărui prim instinct a fost acela de a muşamaliza un scandal şi de a condamna victimele la tăcere, atunci când preoţii săi au fost prinşi cu pantalonii în vine”, a declarat Richard Dawkins, potrivit TimesOnline.co.uk.
Suveranul Pontif va vizita Marea Britanie în luna septembrie, moment în care teologul de secol 19, cardinalul John Henry Newman, va fi beatificat.
Dawkins şi Hitchens speră să poată folosi acelaşi principiu din legislaţia britanică ce a permis arestarea fostului dictator chilian Augusto Pinochet în momentul intrării pe teritoriul Marii Britanii, în 1998. Cei doi cred că Papa va fi în imposibilitatea de a invoca imunitatea diplomatică pentru ca Suveranul Pontif nu este un şef de stat recunoscut de către Naţiunile Unite.
Mii de acuzaţii
Conferinţa episcopală din Statele Unite a înfiinţat în 2002 National Review Board, care le acordă cercetătorilor din Colegiul John Jay pentru justiţie penală acces la dosarele Bisericii. Aceste dosare au arătat că peste 4.392 de preoţi şi diaconi catolici au abuzat sexual cel puţin 10.677 de copii americani între anii 1950 – 2002. Doar 615 dintre aceste incidente au fost reclamate forţelor de ordine şi numai 384 de membri ai clerului au fost puşi sub acuzare. Dintre aceştia, 252 au fost condamnaţi.
În perioada ianuarie 2002 – decembrie 2003, peste 700 de preoţi şi diaconi au fost îndepărtaţi sau s-au retras voluntar din cler, în urma acuzaţiilor de abuzuri sexuale. 3.091 de membri ai clerului care au comis abuzuri şi 4.568 de victime au fost identificaţi între 2004 şi 2009, potrivit raportului dat publicităţii luna trecută.
Dintre cele 398 de acuzaţii înregistrate anul trecut, numai 30 au fost comise după 1990.
Scrisoare către credincioşii irlandezi
Într-o scrisoare trimisă pe 19 martie credincioşilor irlandezi, Papa Benedict al XVI-lea îşi exprimă consternarea faţă abuzurile sexuale asupra tinerilor, comise de către membrii Bisericii, şi faţă de modul în care acestea au fost abordate de episcopii irlandezi şi superiorii lor.
„Dragi fraţi şi surori ai Bisericii din Irlanda, este o mare preocupare pentru mine să vă scriu ca pastor al Bisericii Universale. Ca şi voi, am fost şocat aflând de la ştiri despre cazurile de abuzuri asupra copiilor vulnerabili şi tinerilor de către unii membrii ai Bisericii din Irlanda. Pot să vă împărtăşesc şocul şi sentimentul de trădare pe care mulţi dintre voi le-au simţit fiind conştienţi de aceste acte păcătoase şi criminale şi de modul în care autorităţile Bisericii din Irlanda le-au abordat”, spune Sfântul Părinte în debutul scrisorii. „Având în vedere gravitatea acestor fapte şi ţinând cont de răspunsul insuficient al autorităţilor ecleziastice din ţara voastră, am decis să vă scriu, pentru a vă asigura că vă sunt aproape şi pentru a vă oferi o cale de vindecare, de reînnoire şi de reparaţie. Cum mulţi, chiar din ţara voastră, au remarcat însă, abuzurile asupra minorilor nu sunt specifice nici Irlandei, nici Bisericii. (…) În acelaşi timp, trebuie să îmi exprim, de asemenea, convingerea mea că, pentru a vindeca această rană dureroasă, Biserica din Irlanda trebuie să recunoască prima în faţa lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor, păcatele grave comise împotriva copiilor lipsiţi de apărare”, mai scrie Papa Benedict al XVI-lea.
Proceduri de bază în cazul unui abuz sexual
În afara scrisorii, pe site-ul Vaticanului este prezentat Ghidul procedurilor de bază ale Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei (CDF) în cazul acuzaţiilor de abuz sexual. Aici sunt enumerate procedurile aplicate în cazul depistării unui abuz, fiind menţionat faptul că acestea trebuie „mereu” denunţate justiţiei.
CDF este biroul pe care cardinalul Ratzinger l-a condus înainte de a deveni Papa Benedict al XVI-lea. În 2001, cardinalul, preocupat fiind de lentoarea cu care au fost gestionate cazurile de abuz sexual de Tribunalul „Rota romana”, a făcut lobby cu succes pe lângă Papa Ioan Paul al II-lea, pentru ca responsabilitatea unor astfel de cazuri să fie transferată la CDF. Din acel moment, CDF a autorizat peste 3.000 de cazuri împotriva preoţilor acuzaţi de abuz sexual, 85 la sută dintre acestea finalizându-se cu o condamnare.
Legea aplicabilă este Motu proprio Sacramentorum sanctitatis Tutela (MP SST) din 30 aprilie 2001, împreună cu Codul de Drept Canonic din 1983.
Cât priveşte procedurile preliminare, în document se precizează că, „Eparhia locală investighează fiecare afirmaţie de abuz sexual asupra unui minor de către un cleric. Dacă afirmaţia are o aparenţă de adevăr, cazul este trimis la CDF. Episcopul local transmite toate informaţiile necesare pentru CDF şi îşi exprimă opinia sa cu privire la procedurile care trebuie urmate şi măsurile care urmează să fie adoptate în termen scurt şi lung”. De asemenea, pe durata anchetării unui preot, episcopul poate impune măsuri de precauţie pentru a proteja comunitatea, inclusiv victimele.
În cazurile cele mai grave în care există numeroase dovezi, preotul poate fi imediat caterisit (să i se ia calitatea de preot) de către Papă, fără a aştepta încheierea unui proces canonic. Potrivit documentului, „nu există apel la un astfel de decret papal”.
Documentul mai precizează că CDF are în vedere revizuirea unor articole ale Motu proprio Sacramentorum sanctitatis Tutela, dar modificările propuse nu vor schimba sub nicio formă procedura. Potrivit agenţiei italiene Ansa, modificările propuse ar putea viza perioada de suspendare.
Liana Mureşan