Sursa foto: Curs de Guvernare

O societate comercială care exploatează balast la Săsarm a încasat în luna mai a anului 2022 o amendă în valoare de 60.000 de lei de la Garda de Mediu, pentru că își desfășura activitatea fără a deține o autorizație de mediu. Doi ani de zile s-a chinuit CSD Eco Trade SRL să scape în instanță de amenda uriașă. În cele din urmă, Judecătoria Beclean a înjumătățit-o, iar Tribunalul Bistrița-Năsăud a menținut decizia.

În luna mai a anului 2022, CSD Eco Trade SRL, care exploatează balast la Săsarm, a primit o amendă uriașă în valoare de 60.000 de lei de la Garda de Mediu. Societatea desfășura activități de spălare, sortare și concasare fără a deține autorizație de mediu:

„Agenții constatatori din cadrul Gărzii de Mediu au întocmit procesul-verbal, prin care petenta CSD Eco Trade SRL a fost sancționată contravențional în baza art. 96 alin 2 pct 1 din OUG 195/2005, cu amendă în cuantum de 60.000 de lei, întrucât la controlul efectuat în data de 24.05.2022 la stația spălare-sortare-concasare din localitatea Săsarm, s-a constatat că a permis desfășurarea activităților cu impact semnificativ asupra mediului, în speță prelucrarea nisip și pietriș – spălare, sortare și concasare agregate de balastieră, fără a deține autorizație de mediu.(…) De asemenea a fost aplicată sancțiunea complementară a suspendării activității de prelucrarea agregate minerale până la obținerea autorizației de mediu”, se arată în sentința dată de Judecătoria Beclean în 2023.

Societatea comercială a contestat amenda în instanță, iar verdictul final, dat de Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit abia anul acesta, la doi ani de la incident. În 2023 s-a pronunțat Judecătoria Beclean, care a redus amenda de la 60.000 de lei, la 30.000 de lei. Garda de Mediu a contestat decizia, astfel că dosarul s-a mutat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care, anul acesta, a menținut hotărârea dată la Beclean.

Societatea comercială a susținut că a desfășurat doar teste…

Societatea comercială a susținut în instanță  că procesul verbal ar fi nul, pentru că nu a fost semnat de un martor, persoana care l-a semnat nefiind reprezentant legal al societății. De asemenea, societatea a mai susținut că în momentul de față nu desfășura activități de spălare, sortare și concasare agregate minerale, ci doar se efectuau teste tehnologice în vederea punerii în funcțiune a stației de sortare-spălare-concasare.

Varianta a fost susținută și de 2 angajați ai societății, chemați în calitate de martori. Acest lucru a fost însă infirmat de Garda de Mediu:

„În nota de constatare nr. 13/25.05.2022 întocmită de comisarii Gărzii de Mediu, s-a consemnat că, la data controlului, toate capacitățile de producție erau în funcțiune și se proceda la descărcarea în rău Someșul Mare de ape tehnologice fără a fi asigurat tranzitul acestora în vederea decantării prin cele 4 bazine decantoare betonate, pe amplasament existând în mod efectiv doar un singur decantor și acesta neutilizat, iar un alt decantor era în curs de execuție”.

Societatea se baza pe o autorizație de mediu din 2017, valabilă 5 ani, care expirase în 10.01.2022, cu 4 luni înainte ca SRL-ul să fie amendat de Garda de Mediu. Judecătoria Beclean a constatat că actul de constatare este legal întocmit, fiind respectate prevederile legii:

„Instanța a reținut că în mod corect petenta a fost sancționată pentru desfășurarea activităților cu impact semnificativ asupra mediului, fără a deține autorizației de mediu, neavând nicio relevanță durata pe care s-au desfășurat astfel de activități. Raportat la faptul că petenta nu a demonstrat o altă stare de fapt față de cele reținute, nereușind să răstoarne prezumția de temeinicie a procesului verbal din probele administrate în cauză reiese fără dubiu că aceasta a săvârșit respectiva contravenție, starea de fapt reținută fiind constatată în mod direct de agenții constatatori”, se arată în motivarea sentinței date de Judecătoria Beclean.

De ce au fost convinși judecătorii de la Beclean să înjumătățească amenda:

Judecătoria Beclean a înjumătățit amenda, convinsă de faptul că societatea comercială a oprit lucrările chiar a doua zi și a făcut demersurile necesare pentru a intra în legalitate și a obținut o autorizație de mediu.

„Scopul sancțiunii contravenționale se poate realiza și prin aplicarea amenzii minime prevăzute de lege, în condițiile în care contravenienta dovedește faptul că a conștientizat pericolul încălcării normelor legale, manifestă o atitudine de regret, precum și intenția de a se conforma în viitor acestor reglementări, dovadă fiind obținerea autorizației de mediu pe parcursul soluționării prezentei plângeri contravenționale”, se arată în motivarea sentinței.

Comisariatul Gărzii de Mediu a contestat această decizie a Judecătoriei Beclean, cerând ca societatea comercială să plătească amenda de 60.000 de lei, stabilită inițial de instituția de control. Tribunalul Bistrița-Năsăud a menținut decizia dată la Beclean.

CSD Eco Trade SRL, „client” vechi al Gărzii de Mediu

Nu este prima dată când societatea comercială cu sediul în localitatea Mogoșeni este amendată pentru exploatare ilegală de agregate minerale din albia majoră a Someșului Mare. În 2019, aceeași companie încasa o amendă de 30.000 de lei pentru astfel de fapte.

Amenda a venit ca urmare a unor controale desfășurate în luna martie a anului 2019, după niște sesizări telefonice și scrise ale primarului comunei Nimigea, care susținea că firma explotează balast și nisip între localitățile Florești și Mogoșeni fără a deține autorizări din partea instituțiilor abilitate: dovada deținerii terenului, certificat de urbanism, avize de la Apele Române sau Agenția Națională de Resurse Minerale.

Societatea a contestat amenda în instanță, iar judecătorii năsăudeni au ajuns la concluzia că în procesul verbal de contravenție, locul săvârșirii faptei a fost menționat lacunar de către comisarii Gărzii de Mediu.

A urmat o amendă de 60.000 de lei, aplicată tot de Garda de Mediu, în urma unui control efectuat de comisari în aprilie 2020. Firma a fost prinsă exploatând balast în aval de stația de prelucrare deținută de aceasta în Mogoșeni, fără a deține acord de mediu.

Și de această dată, firma s-a adresat instanței, însă judecătorii au respins motivele invocate pentru anularea procesului verbal. Odată cu amenda de la Garda de Mediu, societatea a mai încasat una de la Agenția de Resurse Minerale, pe care, însă n-a mai contestat-o. Sentința a fost menținută și de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Pentru anul trecut, CSD Eco Trade SRL a raportat o cifră de afaceri de 13,8 milioane de lei și un profit net de un milion de lei. Cu un an în urmă, în 2022, cifra de afaceri era de doar 10,8 milioane de lei, însă profitul era la același nivel. Anul trecut, societatea a raportat și cel mai mare număr de angajați – 21.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

  1. Cum de nu se intraba nimeni, cum o firma asa mica are cifra de afaceri de cumpara toata comuna. Nici daca ar fi cumparat terenuri cu petrol nu ar fi asa productiva…. traim in tara nimanui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.