Home Știri Doar canalizarea pluvială de la Sala Polivalentă din Unirea costă 3 milioane...

Doar canalizarea pluvială de la Sala Polivalentă din Unirea costă 3 milioane de euro

Sala Polivalentă din Unirea continuă să înghită bani cu nemiluita. Doar canalizarea pluvială costă 3 milioane de euro. Se pare că astfel de lucrări sunt absolut obligatorii ținând cont de faptul că terenul din zonă este afectat de alunecări de teren. După „experiența” pârtia, care a luat-o la vale, Consiliul Județean preferă să sufle și-n iaurt.

Consiliul Județean a atribuit de curând un contract de 3 milioane de euro, pentru realizarea rețelei de canalizare pluvială la Sala Polivalentă din Unirea. Rețeaua de canalizare pluvială subterană va cuprinde toate cele 4 zone: terenul de atletism, baza sportivă și de agrement, stadionul și sala polivalentă. 

Se va realiza o rigolă pentru colectarea apelor meteorice de pe versant fără a se asigura rolul de retenție pe terenul de atletism, baza sportivă și de agrement și la stadion, iar la sala polivalentă se și realizează colectarea și deversarea apelor meteorice în rețeaua pluvială proiectată.

Pe contract au pus mâna cei de la Frasinul, care se vor ocupa de elaborarea documentației tehnico-economice, asistența tehnică și execuția lucrărilor. Constructorul s-a „luptat” pentru acest contract cu cei de la MIS Grup. Cei 15.958.000 de lei provin din bugetul Consiliului Județean.

Aceste lucrări vor împiedica eventuale probleme cauzate de instabilitatea terenului din zonă. Terenul instabil pe care a fost ridicată Sala Polivalentă a necesitat lucrări în plus de stabilizare. În jur de 660 de piloți au fost folosiți pentru stabilizarea terenului. Lucrările suplimentare au întârziat și finalitatea obiectivului, prelungindu-se deadline-ul constructorului cu jumătate de an.

„Au fost câteva lucrări de stabilizare a dealului, s-au pus 659 de piloți. Am făcut studii geo serioase și ne-au arătat că fără niște lucrări importante de stabilizare nu putem face lucrul acesta. Atunci s-a prelungit termenul cu 6-7 luni, dacă nu mă înșel”, explica președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, anul trecut, pentru un ziar local.

Costurile întregului complex au crescut cu aproape 20 de milioane de lei

Întreg complexul costă mai mult decât se estimase. Luna aceasta, Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului. Complexul a fost estimat la aproape 20 de milioane de euro (peste 95 de milioane de lei) însă a ajuns să coste 135 de milioane de lei. 

„Se impune actualizarea indicatorilor tehnico-economici ca urmare a modificării în ceea ce privește cota forfetară a CNI SA care a crescut de la 5% la 8%. De asemenea, a apărut necesitatea adaptării soluțiilor tehnice inițiale la situația reală din teren, la cerințele impuse prin avizul ISU și la cerințele federațiilor sportive de specialitate în vederea omologării sălii de sport și a organizării de competiții sportive la nivel național și internațional. În același timp, a intervenit depășirea valorii estimate inițial pentru realizarea utilităților care sunt în sarcina beneficiarului, județul Bistrița-Năsăud. Toate acestea au condus inclusiv la modificarea termenului de finalizare al contractului”, motivează executivul creșterea costurilor.

Valoarea lucrărilor suplimentare este de 19,3 milioane de lei, cu tot cu TVA. Doar branșamentele, racordurile la utilități și îndeplinirea cerințelor ISU cu privire la subîmpărțirea în 4 compartimente de incendiu a clădirii au costat în plus 6,2 milioane de lei.

S-au făcut și mici modificări: s-au mărit suprafețele spațiilor tehnice din Sala Polivalentă și din corpul de cazare. Numărul locurilor din cadrul Sălii Polivalente s-a redus de la 2.675 la 2647, în urma creșterii numărului de fotolii VIP, a căror dimensiune este superioară scaunelor VIP de tip normal prevăzute inițial.

În acest moment, stadiul fizic al realizării obiectivului este de 82% și se preconizează ca toate lucrările să se finalizeze în aproximativ 9 luni. Sala Polivalentă va fi inaugurată în luna august, cu un meci al echipei de handbal.

Complexul Sportiv se întinde pe 3 hectare și cuprinde Sala Polivalentă, centru de cazare, terenuri exterioare de baschet, tenis, fotbal, pistă de atletism, o anexă cu vestiare și birouri, drum de acces, alei pietonale, parcări cu 475 de locuri și 10 locuri pentru autocare și 30% spațiu verde. 

Sala Polivalentă are 7.350 de metri pătrați cu peste 2.600 de locuri în tribune, zonă de vestiare, de recuperare cu saună și jacuzzi, birouri, cabinet medical, sală de conferințe, zonă pentru mass-media, cafenea și spații de depozitare. 

Tribunele au partea de jos retractabilă, pentru a mări suprafața terenului la nevoie. În tribune sunt prevăzute locuri pentru VIP, presă, dar și pentru persoanele cu dizabilități. Complexul include și un hotel de 30 de camere, de 3 stele. Din zona hotelieră se poate ajunge direct în sala de antrenamente. Deasupra intrării în Sala Polivalentă va fi amenajat și un restaurant.

Lucrările la acest obiectiv au început în 2020, pe contract punând mâna o asociere de firme, condusă de constructorul Frasinul, care se va ocupa și de canalizarea pluvială.

CJ îi lasă și pe alții să folosească Sala Polivalentă, la prețuri piperate

Tot luna aceasta, Consiliul Județean a votat un proiect de hotărâre care stabilește taxele percepute celor care vor să închirieze sau să aibă parte de diverse facilități de la Sala Polivalentă. Aceasta va putea fi închiriată inclusiv pentru concerte, iar prețul nu este deloc mic: 40.000 de lei pentru 24 de ore. Nu mai punem la socoteală faptul că se plătește o taxă de 2.000 de lei pe zi pentru asistența la sistemul de lumini și sonorizare și o taxă de 1.000 de lei pe zi pentru închirierea casei de bilete și a sistemului de ticketing.

Taxa pentru închiriere pentru târguri și expoziții este de 50.000 de lei pentru 4 zile, iar pentru evenimentele sportive naționale și internaționale de 30.000 de lei/turneu sportiv. Sala Polivalentă poate fi închiriată inclusiv pentru festivități de absolvire, simpozioane și conferințe, cu 5.000 de lei pentru 12 ore și cu 10.000 de lei pentru 24 de ore.

Și spațiul dedicat fitness-ului și recuperării poate fi închiriat de grupuri de minim 20 de persoane, cu 10 lei/ora/persoana. Terenurile exterioare de fotbal, tenis și baschet pot fi și ele închiriate cu sume cuprinse între 25 și 95 de lei/ora, în funcție de ora aleasă și tipul de teren.

Consiliul Județean vinde inclusiv reclama în timpul evenimentelor, cu 1.000 de lei pentru 12 difuzări de 15 secunde/ora. Adulții care vor să intre la meciuri vor plăti 10 lei pe bilet, iar elevii, studenții și pensionarii doar 5 lei. Se pot face și abonamente pentru întreg sezonul competițional. Cel mai scump abonament este cel la lojă – 50.000 de lei.

Banii obținuți în urma acestor închirieri vor ajunge în bugetul Clubului Sportiv Gloria 2018 și dedicați funcționării acestuia.

Andreea Moldovan

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version