Ungurii de la compania BorsodChem sunt pe cale să îşi vadă visul împlinit. După arestarea directorului Salina Dej, Georgel Mihuţ, şeful Salrom l-a pus director interimar pe Torpenyi Francisc, fost director tehnic la Salrom. Conform unor informaţii, Torpenyi a făcut parte dintr-o echipă care a chefuit pe banii maghiarilor într-o vizită de lucru. În timp ce în cadrul Salrom sunt probleme extrem de mari, compania naţională a atribuit un contract de peste 12 milioane de lei unui moldovean care are probleme penale. Însă oficialii care supraveghează distribuirea fondurile europene au făcut un raport despre această licitaţie care a fost anulată.

 

După ce directorul Salina Dej, Georgel Mihuţ, a fost arestat de procurorii DNA într-un caz de corupţie, directorul general al Salrom, Aurel Bucur l-a pus, provizoriu, în funcţia de director interimar la Salina Dej pe Torpenyi Francisc, fost lider sindical din cadrul Societăţii Naţionale a Sării. În momentul de faţă, compania ungurească BorsodChem are un contract preferenţial cu Salina Ocna Dej, de unde cumpără mari cantităţi de sare. Conform unor surse de pe piaţa sării, peste 50% din vânzările Salrom se fac către BorsodChem. Relaţiile comerciale între această companie şi Salina dejeană au fost parafate la începutul anilor 2000, când un acord inter-statal îi obliga pe cei de la Borsodchem să cumpere sare doar de la producătorii din estul Europei. De altfel, cei de la compania maghiară au vrut, la un moment dat să devină acţionari majoritari la Societatea Naţională a Sării drept pentru care au dus o serie de “tratative” cu cei din cadrul SNA. Din aceste motive, o parte dintre liderii de sindicat Salrom SA au chefuit de mai multe ori, iar plăţile au fost făcute cu forinţi.

 

Salina Dej ţine la afacerile ungurilor

Conform unor date furnizate de persoane din cadrul salinei dejene, cei de la Ocna Dej vând sare către combinatul unguresc cu preţul de 30-32 euro/t. Astfel, prin acest preţ preferenţial cei de la BorsodChem şi-au asigurat şi preţul de transport al sării de la salină la beneficiar. ”În timp ce ungurii de la BorsodChem au acest preţ preferenţial, aceeaşi marfă se vinde ca sare pentru dezgheţarea drumurilor la CNADNR cu preţul de 182 de lei, adică aproximativ 42 de euro/tonă. Iar preţul pentru CNADNR este taxat la poarta salinei, aşa că cei de la CNADNR suportă separat transportul sării. La fel, aceeaşi marfă se vinde la export ca sare pentru dezgheţarea drumurilor în Ungaria, Serbia, Slovacia etc. cu preţul de 30-32 euro/tonă, preţ care asigură transportul până la graniţă plătit de Salrom”, se arată în informaţiile respective. Diferenţa este că cei de la CNADNR plătesc sarea respectivă din bani de la buget, adică publici, iar ceilalţi contractanţi ai Salrom sunt privaţi.

În 2007 s-au lansat primele intenţii de privatizare a Salrom. „Pentru Salrom am conceput o strategie de privatizare. Trebuie să rezolvăm o problemă a industriei chimice româneşti. Industria chimică este dependentă ca materie primă de sarea în soluţie pe care o primeşte astăzi de la anumite filiale sau sucursale ale Salrom, respectiv cea din Moldova, de la Borzeşti, depinde de Slănic-Moldova, cea de la Ocna Mureş depinde de cea din Ocna Mureş, Oltchimul şi uzinele sodice Govora depind de salina de la Râmnicu Vâlcea. Atunci am zis că vom vinde aceste active la pachet, fiindcă ele reprezintă o afacere în sine şi o să le vindem ca grup de active, împreună cu salariaţii şi licenţele de exploatare. Cei care conduc destinele combinatelor chimice şi dacă sunt interesaţi nu au decât să participe la această licitaţie, dacă vor să aibă un pret predictibil pe termen lung pentru materia primă”, declara în 2008 Teodor Atanasiu, şeful de atunci al AVAS.

 

Cei de la Salrom au vrut să tragă un tun de 10 milioane de euro

Pe lângă afacerile pe care cei de la Salrom le au cu ungurii de la BorsodChem, cei de la Societatea Naţională a Sării adjudecă licitaţii serioase unor firme conduse de persoane care au probleme cu dosare penale. La jumătatea acestui an, SNS Salrom Salina Cacica a atribuit o licitaţie în valoare de peste 12 milioane de lei firmei Loial Impex, patronată de Iacob Gabriel Sorin. Proiectul intitulat ”Creşterea eficienţei energetice la nivelul instalaţiei de preparare din cadrul SNS SA SALROM salina Cacica. Contractul a fost semnat la data de 06.06.2014 cu firma SC SC LOIAL IMPEX, iar suma acestui contract a fost de 12.320.122,00 de lei, în situaţia în care valoarea estimată a contractului a fost aceeaşi.

Patron şi administrator la SC Loial Impex este IACOB GABRIEL SORIN, implicat într-un dosar de evaziune şi spălare de bani deschis de procurorii suceveni pentru o fraudă de 10 milioane de euro.

Însă, o comisie de supraveghere a atribuirii fondurilor europene a anulat licitaţia respectivă. ”Propunerea tehnică a SC Loial Impex SRL a fost incompletă în sensul neîndeplinirii prevederilor contractului de finanţare nr.16EE/06.08.2012, respectiv indicatorii de realizare şi cei de rezultat, după cum au fost prevăzuţi în caietul de sarcini. Motivul declarării ofertei depuse de Loial Impex SRL drept neconformă este reprezentat de faptul că oferta tehnică a acestora nu corespunde cerinţelor stabilite prin documentaţia de atribuire (în speţa, Caietul de Sarcini şi Proiect Tehnic), respectiv lipseşte precizarea lor cu privire la îndeplinirea prin realizarea contractului, a indicatorilor de realizare şi cei de rezultat, după cum sunt prevăzuţi în contractul de finanţare nr.16EE/06.08.2012”.

Ca o notă de subsol, preşedintele comisiei de licitaţii a fost actualul şef al Salinei Dej, Torpenyi Francisc.

2 COMENTARII

  1. Alesii nostri, liderii de sindicat in frunte cu JIANU D-TRU presedintele Federatiei SALROCA, s-au adunat la Bucuresti ca sa faca petitii catre Ministrul Economiei cu amenintari de GREVA GENERALA in cazul in care acesta ar indrazni sa-l numeasca pe Duca Alexandru director general SALROM. Acesti indivizi, care de multa vreme nu mai reprezinta interesele salinarilor, au consultat membrii de sindicat inainte de a face asemenea demersuri in numele lor? Probabil considera domniile lor ca salinarii sunt marionetele sau figurantii pe spatele carora ei, alesii nostri ,trebuie sa decida soarta tuturor fara a ne consulta. Isi aleg ei directorul general care le convine astfel incat sa nu le deranjeze cumva afacerile locale si magariile in care sunt combinati cu cei din conducerile sucursalelor. Nu va mai erijati, domnilor lideri de sindicate alesi, in vocile autorizate care trebuie sa decida soarta tuturor salariatilor din aceasta societate pentru ca nu ati primit acest drept din partea membrilor de sindicate pe care ii sfidati cu nerusinare si nu-i consultati atunci cand faceti astfel de gesturi. Asa ati procedat si cand v-ati intalnit cu HREBENCIUC si l-ati sprijinit pe cel mai mare dobitoc posibil BUCUR AUREL sa ajunga director general al SALROM si rezultatul dezastruos il cunoaste toata lumea. Spun dezastruos pentru cei multi si amarati din aceasta societate ca pentru voi ,domnilor lideri de sindicat in frunte cu mizerabilul JIANU D-TRU, a avut grija BUCUR AUREL sa va multumeasca de asa maniera incat ati uitat cine va ales si pe cine trebuie sa reprezentati. Voi nu v-ati adunat la Bucuresti pentru a reprezenta interesele membrilor vostri de sindicat ci ati plecat la drum cu mandate date de catre directorii de sucursale care tremura de teama tragerii la raspundere pentru hotiile fara numar si jaful din sucursale patronat pana acum de BUCUR AUREL care a lucrat mana in mana cu VOICU ADRIAN si JIANU D-TRU. In numele cui amenintati voi cu GREVA GENERALA? Nu o sa va urmeze nimeni TRADATORILOR. Cu ce obraz o sa va intoarceti voi in fata oamenilor pe care i-ati mintit cu nerusinare,oare pentru a cata oara?

    • Frumos scris, Jobe! Si adevarat!
      Pacat ca sunt putini cei ce citesc ce ai scris.
      Si mai mare pacat e ca liderii actuali ai sindicatului sunt marionetele lui Jianu. Iar Jianu e „fiul” liderului de trista amintire, Oros Nicolae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.