Dosarul ANRP 4 în care au fost anchetați fosta șefă a instituției, Crinuța Dumitrean, și deputatul Ioan Oltean a fost clasat de curând de procurori. Este dosarul în care Crinuța Dumitrean, deși însărcinată în 8 luni, a fost defilată în cătușe. Clasarea a fost dispusă în 16 decembrie 2020, de procuroarea Gabriela Albu de la Secția de combatere a corupției din cadrul DNA.

“Din probatoriul administrat în cauză nu au rezultat date și indicii în ceea ce priveșste existența vreunei conivențe (n. r. – complicitate) între cesionarul drepturilor litigioase și membrii Comisiei Centrale, precum și între cesionar și evaluator.

Astfel, nu au fost identificați martori și nici nu au putut fi administrate alte mijloace de probă care să confirme eventuale întâlniri care au avut loc între csionar și evaluator sau membrii Comisiei Centrale în cadrul cărora să se fi purtat discuîii în sensul favorizării cesionarului sau pentru o supraevaluare a terenului în cauză.

Niciunul dintre inculpați nu a declarat faptul că îl cunoșteau pe Rotaru Mihai, nici evaluatorul împreună cu care s-a întâlnit doar pentru a-i pune la dispoziție documentația necesară realizării evaluării.

Totodată, nu putem aprecia ca fiind o dovadă indubitabilă de vinovăție disproporția dintre valoarea despăgubirilor acordate în alte dosare de despăgubire în raport cu despăgubirile acordate în cazul dosarului cu nr. 46076/CC.

Nici în ceea ce privește vinovăția evaluatorului raportat la participația sa în calitate de complice la săvârșirea de către membrii Comisiei Centrale a infracțiunii de abuz în serviciu, probatoriul administrat nu poate dovedi dincolo de orice îndoială intenția frauduloasă a acestuia în acțiunea de evaluare a bunului, în scopul asigurării unui beneficiu în favoarea cesionarului”, se arată în ordonanța de clasare, semnată de procurorarea Gabriela Albu, document publicat de jurnaliștii de la luju.ro.

Droaie de inculpați în dosar! Toți au primit clasare

Ancheta în dosarul ANRP a fost demarată în noiembrie 2015, dosarul fiind instrumentat de procurorii DNA Gheorghe Popovici și Dana Belciug, care, un an mai târziu, au emis rechizitoriul nr. 660/P/2016, confirmat de adjunctul DNA de la acea vreme Marius Iacob.

Ioan Oltean, pe atunci deputat, a fost acuzat că s-a folosit de funcția sa politică pentru a-i convinge pe membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP să aprobe acordarea unei despăgubiri supraevaluate, omului de afaceri Mihai Rotaru. Potrivit DNA, Oltean le-ar fi sugerat membrilor comisiei că și-ar putea pierde locul de muncă dacă nu se conformează, în condițiile în care membrii comisiei au fost numiți politic. Faptele datează din 2010, pe vremea când bistrițeanca Crinuța Dumitrean conducea Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților.

În același dosar, alături de Ioan Oltean și Crinuța Dumitrean au fost inculpați Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lărămioara Alexandru, Marko Atilla Gabor, toţi fiind foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, dar și omul de afaceri Mihai Rotaru și Sergiu Negurici – evaluator.

“La data de 27 noiembrie 2009, inculpatul Rotaru Mihai a cumpărat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren în suprafaţă de 61.857 mp, situat în municipiul Piteşti, judeţul Argeş. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă. După doar câteva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica şi Alexandru Lăcrămioara, în calităţile menţionate mai sus, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care un terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai”, se arăta într-un comunicat al DNA de la acea vreme.

În martie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a întors definitiv cauza la DNA pentru refacerea urmăririi penale, care a fost reluată în ianuarie 2018. În septembrie 2019, a fost emis un nou rechizitoriu, care însă nu a ajuns la instanță, întrucât a fost infirmat de procurorul șef de atunci al DNA, Călin Nistor.

Până la urmă, pe 16 decembrie 2020, procuroarea DNA Gabriela Albu a dispus clasarea dosarului față de toți inculpații.

Denunțat de un popă pușcăriaș

În ceea ce îl privește pe Ioan Oltean, acest dosar ANRP 4 i-a mai adus unul pe cap, fiindcă procurorii DNA îl voiau musai după gratii pe politician, anchetatorii fiind conștienți că nu au dovezi cu care să probeze faptul că i-ar fi influențat pe membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP să aprobe dosare supraevaluate. Drept urmare, tot în 2015, procurorii DNA au disjuns din dosarul ANRP 4 o nouă cauză în care Ioan Oltean a fost acuzat de trafic de influență și abuz în serviciu, în baza a două denunțuri făcute de Ioan Adrian Alexandrescu, un preot din Chitila care a ispăşit doi ani şi jumătate de puşcărie într-un dosar privind despăgubiri acordate de ANRP. Potrivit respectivelor denunțuri făcute de Alexandrescu la DNA, unul datând din 2014, celălalt din 2015, Ioan Oltean ar fi luat mită de la Mihai Rotaru 600.000 de euro pentru a-i aranja la ANRP primirea despăgubirilor.

Drept urmare, la începutul lui decembrie 2015, pe când se întorcea la București după ce a fost citat de procurori, Ioan Oltean a fost săltat de anchetatori direct de pe aeroport și dus la audieri. Apoi au cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității parlamentare a politicianului bistrițean, care de altfel a și fost votată de parlamentari, iar procurorii au cerut arestarea preventivă a acestuia. Au avut ghinion însă, fiindcă nu au prezentat în fața instanței motive puternice care să îi convingă pe judecători că este imperios necesară aplicarea acestei măsuri dure.

Denunțurile care s-au bătut cap în cap

Iată ce a relatat acesta procurorilor în primul denunţ, din data din 11.04.2014, la Ioan Oltean:

„În una din seri, administratorul Toma Victor îl anunţase că în biroul său de la Parohia Chitila s-a iscat o ceartă între Remus Baciu, Rotaru Mihai, Diacomatu Sergiu şi Florin Cioară. După ce spiritele s-au liniştit «Au plecat cu toţii în momentul în care la poarta bisericii, cu o maşină de culoare neagră, nu-mi amintesc marca, a venit dl. dep. Oltean Ioan, s-a urcat în maşina ML Mercedes a d-lui Mihai Rotaru, timp în care şoferul lui Mihai Rotaru coboară din maşină cu un sac de culoare neagră în care am înţeles că era o sumă importantă de bani în euro.

Domnul dep. Ioan Oltean a plecat în mare viteză cu maşina»”.

La mai bine de un an şi jumătate de la primul denunţ, acelaşi preot dă o altă declaraţie în faţa procurorilor. De data aceasta, culmea, ştia că Oltean a venit cu maşina de serviciu, deşi nu a menţionat marca acesteia nici acum. Numărul persoanelor care se certau în biroul lui de la parohie nu mai era patru, ci doar două. Adică celelalte două s-au volatilizat. Dar în mod straniu, popa ţinea minte un detaliu extrem de neînsemnat, şi anume culoarea şnurului cu care era legat sacul menajer în care ar fi fost cei 600.000 de euro. Această sumă, atenţie, a fost stabilită de Alexandrescu, prin deducţie, aşa cum a „dedus” şi moneda, adică euro, fiindcă acolo puteau fi lei, franci, dolar sau chiar hârtie igienică, fiindcă nu avea cum să vadă ce e în sacul cu pricina. În plus, în prima declaraţie, Alexandrescu susţine că Oltean, după ce a ajuns în curtea bisericii, a coborât din maşina sa şi a urcat în cea a lui Rotaru, timp în care şoferul lui Rotaru a coborât din maşină cu sacul negru, fără să spună ce a făcut cu el şi cui i l-a dat, în timp ce în a doua declaraţie, preotul susţine că sacul de bani i-a fost dat direct de Rotaru lui Oltean.

„Declar faptul că şi Ioan Oltean a venit o singură dată în curtea bisericii, cu autoturismul de serviciu, am observat că avea şofer, ocazie cu care Mihai Rotaru i-a înmânat o sumă de bani, din câte îmi aduc aminte, aproximativ 600.000 de euro. Acest fapt s-a întâmplat spre sfârşitul anului 2010 şi îmi aduc aminte că într-o seară, Mihai Rotaru a intrat la mine în birou, unde se mai afla şi Baciu Remus, având asupra sa o borsetă şi un sac menajer, de culoare neagră legat cu şnur galben. Atunci Mihai Rotaru a intrat nervos în birou şi a avut o discuţie aprinsă cu Remus Baciu. După această discuţie, aşa cum am arătat anterior, în curtea bisericii a venit Ioan Oltean, iar Rotaru a ieşit din birou, având asupra sa sacul menajer în care am dedus că era suma de 600 mii euro, i l-a înmânat lui Ioan Oltean, acesta din urmă a plecat, iar Mihai Rotaru s-a întors la birou.”, a declarat Alexandrescu.

Interesant este că, cel care se certase cu Rotaru, adică Remus Baciu, a declarat în faţa procurorilor că Oltean nu a fost niciodată la biserica din Chitila.

„Pe Ioan Oltean nu l-am văzut niciodată la biserica din Chitila”, a declarat Baciu.

Nu se „pupă” nici perioada în care Oltean ar fi comis fapta, adică ar fi luat presupusa mită. Aşa cum se poate observa, preotul Alexandrescu în prima declaraţie nu precizează perioada, ci spune „într-una din seri”, în timp ce în a doua se precizează că e vorba de „sfârşitul anului 2010”.

Şi ca să fie noaptea minţii, procurorii au scris altceva în referatul de arestare preventivă a Crinuţei Dumitrean (şi ea acuzată în acest dosar), şi anume că Mihai Rotaru i-ar fi dat cei 600.000 de euro lui Ioan Oltean „anterior datei de 17.06.2010”. Respectiva dată este cea în care pentru dosarul lui Mihai Rotaru a fost emis de către ANRP titlul de despăgubire nr. 8250. Și acest dosar a fost clasat în final.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.