Reprezentanţii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud au prezentat, marţi, proiectul de reabilitare al Drumului Judeţean 151 (DJ 151), care face legătura între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa 2 – Îmbunătăţirea Infrastructurii de Transporturi Regionale şi Locale, valoarea totală a proiectului fiind de 126.610.050 lei.

 

Reabilitarea DJ 151 va duce la o fluidizare a circulaţiei, dar şi la o dezvoltare economică a localităţilor situate în această zonă. "În această zonă trăiesc cetăţeni a căror venituri provin exclusiv din creşterea animalelor, iar cu această ocazie cetăţenii vor putea să se înregistreze într-o formă atractivă de turism zonal – pensiuni – şi unde vor putea pune în valoare produsele pe care le produc în gospodăriile lor şi formele asociative pe care le au", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu.

DJ 151 leagă 16 localităţi, care sunt componente a cinci comune: Bistriţa – Blăjenii de Sus – Blăjenii de Jos – Şintereag – Şieu Odorhei – Coasta – Şirioara – Chiraleş – Lechinţa – Vermeş – Sângeorzu Nou – Sinmihaiu de Campie – Zoreni – Budeşti – Fânaţe – Ţagu, lungimea acestuia fiind de 77 km cu o suprafaţă carosabilă de 15.365 m.p.

Din punct de vedere tehnic, drumul este prevăzut  cu trei straturi de asfalt, mai multe poduri, un viaduct cu trei deschideri în zona Blăjenii de Jos, 32 de podeţe, parapeţi pe o lungime de  9.950 m.

Potrivit preşedintelui Liviu Rusu, proiectul de reabilitare a DJ 151 a mai fost depus până acum de patru ori,  dar abia anul trecut a fost aprobată finanţarea acestuia. "Aici nu este numai meritul meu. Un singur om are valoarea unui om, indiferent cât ar munci el. Este meritul unei echipe, care au adus soluţiile necesare, reuşind să obţinem în final eligibilitatea lui (n.r. – a proiectului), ulterior finanţarea şi, nu vă ascund, dacă nu am fi avut un Minister al Dezvoltării cu care să putem comunica, acesta nu ar fi fost posibil, pentru că sunt multe proiecte care sunt eligibile din punct de vedere al Agenţiei de Nord-Vest. Orice drum modernizat aduce o stare mai bună şi condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţeni", a spus Liviu Rusu.

Alexandru Orţan, inginer în cadrul Consiliului Judeţean, a prezentat lucrarea de reabilitare a DJ 151, precizând că este cel mai lung drum judeţean pe care îl are judeţul Bistriţa-Năsăud. "Lucrările de terasamente vor fi de mare amploare, apoi se va reabilita în totalitate suprafaţa de rulare, vor fi rezolvate problemele de consolidare a terasamentelor şi versanţilor, se vor executa peste 4,5 km de beton, care vor necesita aproximativ 4.500 metri cubi de beton. (…) Zona cea mai grea, respectiv în Blăjenii de Jos, va fi  traversată de un viaduct cu trei deschideri de câte 24 de metri, lăsând alunecarea să se desfăşoare natural printre pilele acestuia. Va fi o lucrare spectaculoasă", a spus Alexandru Orţan.

Reprezentanţii CJ BN au precizat că proiectul nu conţine refacerea trotuarelor şi a podeţelor, accesele la locuinţe. O soluţie pentru reabilitarea acestora ar putea o finanţare din partea Consiliului Judeţean.

Pe 11 noiembrie  va fi desemnată firma câştigătoare a licitaţiei pentru lucrările de reabilitare a DJ 151, în acest sens şapte firme depunându-şi ofertele. Alexandru Orţan a precizat că toate firmele care şi-au depus ofertele pentru licitaţia care vizează adjudecarea contractului de reabilitare a DJ 151 au sediul în Români, însă niciuna nu este din judeţul Bistriţa-Năsăud. "Nicio firmă din judeţul nostru nu are posibilitatea de a efectua o asemenea lucrare", a spus Orţan.

 

Liana Mureşan

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.