Garda de Mediu si Primaria Bistrita închid ochii în continuare când vine vorba de sanctionarea celor care distrug si asa putinele spatii verzi ramase din municipiu. Desi zonele verzi din municipiul Bistrita sunt în suprafete de trei ori mai mici decât ar trebui, nici unul din organele competente nu se deranjeaza sa remedieze problema. Spatiile verzi din jurul blocurilor de locatari din municipiul Bistrita sunt pe cale de disparitie, acestea fiind folosite, în cele mai multe cazuri, ca si locuri de parcare sau de depozitare a gunoaielor. Desi municipiul se confrunta cu o lipsa acuta de locuri de parcare, nici anul acesta problema nu va fi rezolvata, la ora actuala neexistând nici un proiect pentru amenajarea unor noi locuri de parcare.
Putine la numar si cu suprafete din ce în ce mai mici, spatiile verzi dintre blocurile bistritene, dar si cele din zonele unor institutii publice locale, în loc sa fie protejate, devin pe zi ce trece veritabile parcari si spatii de depozitare a gunoaielor. Problema locurilor de parcare din municipiu este devine una tot mai delicata, la ora actuala în Bistrita fiind 326 de autototurisme la mia de locuitori. Autoritatile competente, de cele mai multe ori, închid ochii sau trateaza cu indiferenta distrugerea spatiilor verzi. Situatia se agraveaza pe zi ce trece, iar municipalitatea pare sa nu aiba înca nicio solutie. La ora actuala nu exista nici un proiect pentru amenajarea unor noi locuri de parcare, zonele verzi din municipiu având foarte mult de suferit. Conform cerintelor Uniunii Europene, Primaria Bistrita trebuie sa amenajeze pâna în anul 2010 o suprafata de 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, asta în conditiile în care la ora actuala avem de trei ori mai putin, majoritatea existând doar pe hârtie.
Indiferenta Garzii de Mediu
Garda de Mediu Bistrita-Nasaud este una dintre autoritatile care ar trebui sa se preocupe cel mai mult de zonele verzi din municipiu. Însa, functionarii din cadrul institutiei sunt mult prea preocupati sa plece la fel si fel specializari, uitând complet de atributiile pe care le au. Garda de Mediu ar trebui sa controleze activitatile cu impact asupra mediului înconjurator, si sa aplice sanctiuni contraventionale prevazute de legislatia în domeniul protectiei mediului. Cât despre controalele efectuate de functionarii din cadrul acestei institutii pe raza municipiului putem afirma ca sunt egale cu zero. Pe toata perioada anului trecut, comisarii nu au aplicat decât o singura amenda pentru parcare pe spatiul verde unei persoane fizice. Contactat telefonic, comisarul sef Gratian Morariu se arata foarte indiferent când vine vorba de distrugerea spatiilor verzi din municipiu. „Anul trecut nu am dat decât o amenda pentru parcarea pe spatiul verde, în rest am aplicat sanctiuni ….mai mult verbale. I-am rugat pe locatari sa îsi strânga gunoiul din jurul imobilelor; în unele locuri s-au conformat, însa problemele au reaparut dupa scurt timp. Noi nu mai putem face nimic…”, a declarat Morariu.
Masini parcate pe spatiul verde întâlnim la tot pasul, gunoaiele si molozurile le vedem aproape în jurul fiecarui bloc de locuinte, însa, pare se, ca doar noi, cetatenii, sesizam aceste aspecte, functionarii Garzii de Mediu nesinchisindu-se sa îsi faca treaba pe teren, uitând complet de activitatile pentru care sunt platiti din banii publici.
Politia amendeaza
În atributiile Politiei Comunitare intra si aplicarea de sanctiuni pentru parcarea autoturismelor pe spatiu verde. În primele trei luni ale anului comunitarii au aplicat un numar de 32 de sanctiuni în valoare totala de 5.850 de lei. Totusi, numarul autoturismelor parcate în aceste zone a fost mult mai mare, iar sanctiunile aplicate de acestea au fost zadarnice; foarte putine au fost persoanele care au achitat amenzile aplicate de comunitari, iar fenomenul pare în continuare de neoprit. Politistii de la rutiera au fost cei care au supravegheat cel mai mult fenomenul si au aplicat, pe lânga amenzi pentru parcarile neregulamentare, si amenzi pentru parcarea pe spatiul verde. Conform comisarului sef Florin Hadarean, totalul amenzilor aplicate de rutieristi din cursul anului 2007 pâna în prezent sunt nu mai putin de 1.074, cu o valoare totala de 74.328 de lei, suma care se reduce la jumatate, daca sanctiunea este platita în 48 de ore de la aplicare. Numarul mare de autoturisme si numarul scazut de locuri de parcare din municipiu au facut ca nu doar o data cei de la rutiera sa apleze la conducerea municipalitatii, încercând sa remedieze problema. Din pacate, acolo nu au gasit pe nimeni sa le asculte sau sa le puna în practica propunerile.
Municipalitate nepasatoare
La fel ca si în fiecare an „Primaria Bistrita are în vedere problema locurilor de parcare”, însa, solutiile pentru remediarea problemei nu sunt gasite, pentru ca nici macar nu sunt cautate. În cadrul primariei nu exista nici pentru anul 2008 un proiect pentru amenajarea unor spatii noi de parcare, asta desi numarul autoturismelor creste de pe o zi pe alta. Totusi, în cadrul institutiei functioneaza la ora actuala Sectorul de întretinere spatii verzi, condus de seful de sector, Liana Popescu. În subordinea sa se afla un numar de nu mai putin de 71 de angajati, care ar trebui sa se ocupe de amenajarea, întretinerea si salubrizarea spatiilor verzi din municipiu. Totusi, rezultatele activitatii angajatilor din acest sector sunt practic neînsemnate, spatiile verzi din municipiu fiind pe cale de disparitie, acoperite de gunoaie si distruse de soferii nepasatori.
Zone problema
În foarte putine zone din municipiu mai vedem spatii din jurul blocurilor de locuinte îngrijite si curate, majoritatea zonelor întâmpinând probleme serioase. Spre exemplu, spatiul verde din zona blocurilor cu numarul 22 si 24 de pe strada Rodnei a devenit aproape inexistent. Dupa ce în urma cu doi ani un spatiu verde pe care era amplasat un spatiu de joaca pentru copii a fost dezafectat, în locul lui amenajându-se o parcare, acum un al doilea spatiu verde din aceeasi zona este pe cale de disparitie. Soferii au luat cu asalt zona, dupa ce a fost îndepartat mobilierul de pe locul de joaca. Acum spatiul este folosit drept parcare, pe acest loc rasarind acum doar razlet câte un firicel de iarba. Detinatorii de autoturisme din zona nu se limiteaza la atât. Acestia au turnat ciment peste spatiile cu iarba din fata imobilelor, creându-si astfel propriul loc de parcare. Pentru aceasta actiune a fost necesare atât îndepartarea gardului viu, cât si taierea unui arbore. Locuitorii de pe strada Sucevei se confrunta cu aceeasi problema. Locurile de parcare constituie si aici o problema, iar soferii sunt pe cât de indiferenti, pe atât de nemilosi cu spatiul verde. Dupa masinile abandonate, loc de parcare îsi mai gaseste si tir-ul unui locuitor din aceea zona. Un caz similar putem întâni chiar si în la una din institutiile publice din municipu. Spatiul verde din fata Casei Judetene de Asigurari de Sanatate a fost distrus de cauza parcarii repetate a autoturismelor, acum domnind doar noroiul în aceasta zona. Din pacate, acestea nu sunt singurele cazuri din municipiu, zonele care întâmpina aceste probleme fiind pretutindeni, mai ales ca locatarii imobilelor, uitând de cei sapte ani de acasa, îsi arunca gunoiul care pe unde apuca, iar muntii de molozuri se ridica pe lânga blocurile de locuinte precum ciupercile dupa ploaie.
Sesizarile repetate ale bistritenilor privind distrugerea spatiilor verzi de pe raza micului burg nu par a sensibiliza nici macar una din autoritatile competente, nici amenzile aplicate de politisti nu par a reduce numarul persoanelor care încalca legea. Desi situatia se agraveaza pe zi ce trece, bistritenilor nu le ramâne decât sa astepte o schimbare….cel mai probabil la conducerea municipalitatii.
Iulia Balazs