Transferul între instituții nu reprezintă o noutate, iar la nivelul județului Cluj sunt peste 1000 de oameni detașați, chiar dacă sunt din alte domenii. Fiind funcționari publici, ei pot fi detașați de la o instituție a statului la alta. Un fost director al Sistemului de Gospodărie a Apelor (SGA) a fost transferat pentru managementul instituției, iar procurorii DNA s-au sesizat. Ei îi impută că a prejudiciat bugetul ABA Mureș prin suma veniturilor încasate. Reamintim faptul că acel contract colectiv de muncă (CCM) nu este o lege, ci o convenție civilă între două părți: angajator și sindicat, iar încălcarea lui nu este de natură penală. 

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis în judecată doi foști directori de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș, șefa de la Resurse Umane, dar și pe fostul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureş  pentru abuz în serviciu, în urma unei investigații de presă de acum doi ani. Printre cei trimiși în instanță se află și Ionuț Ovidiu Cengher, cel care a fost numit, potrivit procurorilor, pe criterii politice să conducă SGA Mureș. 

Potrivit DNA, Cengher a fost angajat ca director al Sistemului de Gospodărie a Apelor Mureș prin detașare, în condițiile în care nu avea experiență și nici nu îndeplinea cerințele funcției. Mai mult, angajarea membrului PNL Mureș s-a făcut în doar trei zile, timp în care postul de director a fost „eliberat”, iar Ovidiu Ianculescu, cel care era directorul SGA Mureș, a fost numit  inginer-șef. 

Ianculescu a dat în judecată ABA Mureș pentru această manevră și a câștigat, el fiind repus în funcția de director SGA Mureș în noiembrie 2021. 

„Admite apelul declarat de reclamantul Ianculescu Ovidiu-Sebastian (cu dom.) împotriva sentinţei civile nr. 109 din 01.02.2021 pronunţată de Tribunalul Mureş. Schimbă hotărârea atacată în sensul că: Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamantul Ianculescu Ovidiu-Sebastian în contradictoriu cu pârâta Administraţia Naţională Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Mureş (cu sediul). Anulează Decizia nr. 132 din 10.02.2020 emisă de pârâtă precum şi Actul adiţional nr. 3465/AB/ din 10.02.2020 la contractul individual de muncă nr. 3081 din 10.01.2011.  

Dispune restabilirea situaţiei anterioare emiterii deciziei şi actului adiţional, în sensul repunerii reclamantului în funcţia de director SGA Mureş. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 5.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru daune morale. Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 4.500 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale, la fond şi în apel. Definitivă. Pronunţată azi, 03.11.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în minuta deciziei Curţii de Apel Târgu Mureş.

În reportajul Recorder, Ovidiu Ianculescu a declarat că a obținut funcția de director SGA Mureș în urma susținerii unui concurs, dar acesta nu a făcut referire și la perioada când a ocupat funcția de inginer-șef al SGA Mureș fără un concurs susținut, ci în urma numirii sale de către directorul din acea vreme. 

DNA, între adevăr și minciună

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următorea stare de fapt: „În cursul anului 2020, inculpații Butiulcă Cosmin-Rareș, la data faptei director al ABA Mureș, și Nemet Adina- Simina, director tehnic și înlocuitor legal al directorulu ABA Mureș, cu ajutorul șefei Serviciului Resurse umane, Buculeu Artemiza Irena, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi dispus angajarea, prin detașare (prelungită până la 9 luni) și numirea temporară a inculpatului Cengher Ionuț-Ovidiu pe postul de director al Sistemului de Gospodărie a Apelor (SGA) Mureș, în condițiile în care acesta nu ar fi avut niciun fel de experiență în acel domeniu și nici nu ar fi îndeplinit condițiile de ocupare al acelui post.”

DNA l-a acuzat pe Ionuț Cengher pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, el obținând pentru sine sau alții foloase necuvenite în formă continuă. 

„Prin faptele descrise anterior, ar fi fost produs un prejudiciu bugetului A.B.A. Mureș în sumă totală de 89.111 lei, reprezentând suma veniturilor încasate de către inculpatul Cengher Ionuț-Ovidiu”, se arată în comunicatul DNA. 

Funcția de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mureş poate fi obținută fie prin concurs, cum a făcut Ovidiu Ianculescu, sau prin numire directă, cum a fost în cazul lui Ionuț Cengher, ceea ce este complet legal și nu încalcă nicio lege. 

Având în vedere acest lucru, procurorii anticorupție mai dau o lovitură și îl acuză pe Ionuț Cengher că a obținut foloase necuvenite, în contextul în care el a semnat un contract, iar prejudiciul adus instituției este reprezentat de munca lui. 

Ionuț Cengher și-a desfășurat activitatea potrivit fișei postului, DNA neavând nicio abilitate prin care să intervină și să-l sancționeze deoarece totul s-a făcut legal. El trebuia să fie cercetat administrativ de către conducerea instituției sau corpul de control al ministrului, nicidecum de către procurorii anticorupție. Mai mult, procurorii mai susțin că detașarea lui Ionuț Cengher s-a făcut pe repede înainte, el nefiind calificat pentru funcția pe care o ocupă. 

DNA spune că Cengher a fost numit printr-un act de abuz în serviciu, nicidecum printr-un contract legal, ceea ce ridică o întrebare: Vrea DNA să transforme administrativul în penal? Numirea unui om în funcție în condiții legale nu reprezintă trafic de influență și nici un abuz în serviciu. 

Dacă acest dosar al DNA-ului va deveni un precedent, va  putea fi  folosit în instanță de către procurori și toți cei care au fost detașați riscă să returneze salariile înapoi. Mai mult, modul în care a fost creat acest dosar este absurd deoarece șansele să fie respins în instanță sunt foarte mari, doar că pare a fi creat mai mult de dragul publicității și a reclamei în fața presei și a populației. 

Chiar dacă ar exista fapte de corupție în cadrul instituțiile menționate, munca procurorilor de a veni cu probe este una de durată, iar mediatizarea rapidă a unor „probleme” ce ar putea fi rezolvate pe plan administrativ transmite un mesaj clar: DNA inventează legi de dragul audienței. 

Conducerea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Mureș, în urma consultărilor cu cei din conducerea Administrației Naționale Apele Române (ANAR) l-a demis pe Ionuț Cengher din funcția de director a Sistemului de Gospodărie a Apelor (SGA), ca urmare a unor declarații care nu au făcut cinste instituției pe care a condus-o. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.