Nu mai puţin de 19 şcoli vor fi desfiinţate în judeţul Bistriţa-Năsăud din anul şcolar 2011-2012, alte şase urmând să rămână doar cu ciclul primar.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN) a declarat că măsura a fost luată din cauza numărului mic de elevi care învaţă în aceste şcoli.

Şase şcoli unde funcţionează clasele I-VIII vor fi transformate în unităţi de învăţământ cu clasele I-IV, şase şcoli cu clasele I-IV vor deveni grădiniţe cu program normal, iar 12 şcoli generale I-IV vor fi desfiinţate (n. r. – vor funcţiona doar grădiniţele). Totodată, Şcoala Generală clasele I-VIII din Jelna va fi desfiinţată, aici rămânând să funcţioneze doar grădiniţa.
Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, va construi în judeţul nostru 18 grădiniţe şi creşe, pentru care va plăti peste 19 milioane de lei.
Aceste obiective de investiţii sunt de trei tipuri. Mai exact, vor fi ridicate creşe şi grădiniţe pentru una, două, respectiv trei grupe de copii. Cele mai multe grădiniţe/creşe vor fi construite în comuna Tiha Bârgăului – două cu două grupe şi una cu trei grupe.

Reorganizări în reţeaua şcolară

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a luat decizia de a desfiinţa 19 unităţi de învăţământ din aria sa de responsabilitate începând cu anul şcolar 2011 – 2012 din cauza numărului mic de elevi. De asemenea, alte şase şcoli vor rămâne doar cu ciclul primar. Copiii care învaţă momentan aici vor fi nevoiţi să facă naveta la şcoli din centrele de comună sau chiar în comune învecinate. Deocamdată nu se ştie câţi elevi vor fi nevoiţi să facă acest lucru din toamnă. Conform legilor în vigoare, o clasă trebuie să aibă minimum 20 de elevi.
Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Anamaria Leuca, şcolile generale cu clasele I-VIII din localităţile Ţagu (comuna Budeşti), Ciceu-Poieni (comuna Căianu Mic), Fântânele (comuna Matei), Blăjenii de Jos (comuna Şintereag), Hălmăsău (comuna Spermezeu) şi Alunişul (comuna Zagra) vor funcţiona de anul viitor şcolar doar ca şi şcoli cu clasele I-IV.
Alte şase şcoli cu clasele I-IV vor fi transformate în grădiniţe. Este vorba despre cele din Poderee (comuna Feldru), Albeştii Bistriţei (comuna Galaţii Bistriţei), Bidiu (comuna Matei), Enciu (comuna Matei), Rusu de Sus (comuna Nuşeni) şi Chintelnic (comuna Şieu-Măgheruş).
Şcoala Generală clasele I-VIII din Jelna, comuna Budacu de Jos, va fi desfiinţată, în imobil urmând să funcţioneze doar grădiniţa.
Totodată, alte 12 şcoli generale cu clasele I-IV vor fi desfiinţate, păstrându-se doar grădiniţele, în următoarele localităţi: Monariu (comuna Budacu de Jos), Mireşti (comuna Chiuza), Leleşti (comuna Ciceu Mihăieşti), Ivăneasa (comuna Ilva Mare), Secături (comuna Măgura Ilvei), Breaza Laz (comuna Negrileşti), Agrişu de Sus (comuna Şieu Odorhei), Caila (comuna Şintereag), Păltineasa (comuna Spermezeu), Pădure Hălmăsău (comuna Spermezeu), Costeasa (comuna Târlişua) si Lunca Sătească (comuna Târlişua).

Udrea are planuri mari

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, doreşte să construiască în mai multe judeţe din ţară grădiniţe şi creşe nou-nouţe, pe listă aflându-se şi Bistriţa-Năsăud.
„Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), componenta „Modernizarea localităţilor româneşti”, a 35 de unităţi de învăţământ preşcolar în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud”, se precizează într-un comunicat de presă postat pe site-ul ministerului în data de 17 iunie 2011.
Criteriul de atribuire a contractului este constituit de preţul cel mai scăzut, iar valoarea estimată maximă pentru acest pachet de lucrări se situează la 35,64 milioane de lei (fără TVA). 16,52 milioane de lei vor fi alocaţi pentru judeţul Maramureş şi 19,12 milioane de lei judeţului Bistriţa – Năsăud.
„Obiectivele de investiţii au fost stabilite în funcţie de propunerile înaintate de autorităţile publice locale şi în urma analizei Comisiei Tehnico-Economice a ministerului, în baza criteriilor de prioritizare prevăzute de legislaţia în vigoare. Proiectele-tip utilizate pentru aceste obiective de investiţii sunt de trei categorii, respectiv pentru creşe/grădiniţe cu una, două sau trei grupe de copii şi sunt puse la dispoziţie de MDRT. Autorităţile publice locale beneficiare ale investiţiilor sunt cele care identifică terenul pe care vor fi amplasate construcţiile. De asemenea, tot ele vor realiza, la finalizarea investiţiei, dotările tehnico-edilitare”, se mai precizează în comunicat.
Anunţul de participare la licitaţie, fişa de date a achiziţiei şi caietul de sarcini pot fi consultate de cei interesaţi în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Dacă în Maramureş ministerul va construi 17 unităţi de învăţământ preşcolar, în Bistriţa-Năsăud se vor edifica 18 grădiniţe şi creşe. Astfel, la Ilva Mare, Măgura Ilvei şi Nuşeni vor fi ridicate grădiniţe/creşe cu o singură grupă. La Budacu de Jos, Sânmihaiu de Câmpie, Nimigea, Maieru, Prundu Bârgăului, Bistriţa Bârgăului, Dumitra şi Teaca vor fi edificate grădiniţe/creşe cu două grupe, iar la Bistriţa, Feldru şi Beclean vor fi construite grădiniţe/creşe cu trei grupe.
Mai norocoasă este comuna Tiha Bârgăului, unde ministerul va ridica trei grădiniţe/creşe, două cu două grupe şi una cu trei grupe.
Pentru investiţia din judeţul nostru, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a alocat fonduri de 19.123.635 de lei.
MDRT a lansat pe SEAP şi alte licitaţii pentru edificarea de grădiniţe şi creşe în ţară. Astfel, a fost alocată suma de 88,54 milioane de lei pentru 103 unităţi în judeţele Buzău, Vrancea, Botoşani şi Suceava. Alte 23 de creşe şi grădiniţe vor fi construite în Vâlcea şi Sibiu, valoarea contractelor fiind de 21,5 milioane de lei. Lor li s-au adăugat încă 138 de unităţi în Cluj, Călăraşi, Ialomiţa, Braşov, Covasna, Tulcea, Constanţa şi Bucureşti (sectoarele 2, 3, 5 şi 6), cu o valoare de 143,16 milioane de lei. În data de 27 iunie Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia prin PNDI a 28 de creşe/grădiniţe în judeţele Brăila şi Galaţi. Valoarea estimată a lucrărilor este de 27.379.832 lei fără TVA (11.115.248 de lei, fără TVA pentru judeţul Brăila şi 16.264.584 lei, fără TVA pentru judeţul Galaţi).
În anul şcolar 2010-2011, în Bistriţa-Năsăud au fost înregistraţi în cele 425 de şcoli aproximativ 55.600 de elevi, dintre care peste 25.000 în mediul urban.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.