La nivel local, liberalii sunt deschişi colaborării şi cu PD-L şi cu PSD, în funcţie de interesul comunităţilor locale.
După validarea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al României, acesta i-a invitat pe liderii Partidului Naţional Liberal la discuţii în vederea intrării la guvernare alături de PD-L şi UDMR.
Deşi conducerea PNL şi-ar fi dorit obţinerea funcţiei de prim-ministru al Guvernului României, s-a făcut totuşi o concesie din acest punct de vedere, lăsând democrat-liberalilor acest loc. În cele din urmă PNL a decis intrarea în opoziţie alături de PSD, (re)nominalizarea lui Emil Boc drept premier fiind factorul determinant pentru acest pas.
„Desemnarea lui Emil Boc pentru a forma un nou guvern reprezintă cea mai proastă alegere. (…) Preşedintele Băsescu nu a ţinut cont de faptul că un executiv condus de Emil Boc a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură. Singurul criteriu pe care şeful statului l-a avut în vedere atunci când a desemnat un premier a fost docilitatea. Prin alegerea făcută, Traian Băsescu demonstrează că îşi va continua atitudinea şi linia politică din primul său mandat şi că face în continuare ce ştie“, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Liderul PNL şi-a exprimat părerea şi vis-a vis de poziţia UDMR. „PNL nu are de reproşat nimic UDMR, e opţiunea lor, e o poziţie politică pe care şi-o asumă, niciodată UDMR nu s-a angajat faţă de noi că va rămâne în Opoziţie dacă Băsescu câştigă al doilea mandat!”, a mai spus Antonescu. El a mai precizat că parteneriatul cu PSD a luat sfârşit. „Odată cu turul al doilea, colaborarea, alianţa dintre cele două tururi, pentru susţinerea lui Geoană se încheie dintre PNL şi PSD. Se încheie alianţa, vom fi amândoi în Opoziţie!”
Opoziţia, dragostea mea
Din cauza unor astfel de decizii, la Bistriţa, tristeţea este la ea acasă, mulţi dintre membri PNL dorindu-şi intrarea la guvernare. Preşedintele interimar al PNL BN, deputatul Ioan Ţintean a confirmat faptul că s-a dorit aceasta, dar nu în orice condiţii. „Partidul Naţional Liberal este, începând cu data de 7 decembrie în opoziţie. Au fost multe discuţii. Eu am fost reprezentantul unei dintre cele 21 de filiale, care în interiorul Delegaţiei Permanente, unde s-a dezbătut care ar fi cea mai bună cale de urmat pentru o filială şi pentru partid implicit, am avut mesajul şi mandatul filialei să susţin intrarea la guvernare a Partidului Naţional Liberal, dar nu în genunchi, ci în nişte condiţii foarte precis statuate. Asta însemna miniştri la portofoliile cu specific economic, cum ar fi finanţe, ce este legat de economie, dezvoltare regională, agricultură dacă se putea. Nu am fost categorici din cele 21 că am dori neapărat premier. Şi aici am fost şase sau şapte filiale, care am spus că dacă am avea şase, şapte portofolii cu miniştri buni şi un vicepremier, probabil că am putea lupta cu elementele de criză şi cu măsurile nepopulare , pe care trebuie să le ia guvernul în perioada imediat următoare, deci am putea lupta şi din interiorul guvernului. Însă, specific liberalilor, acestea au fost puncte de vedere diferite. (…) Până la urmă a fost votul cel care a tranşat în favoarea opţiuni pe care a exprimat-o preşedintele partidului, Crin Antonescu, şi anume că, deocamdată, locul Partidului Naţional Liberal, pentru că a pierdut, este în opoziţie”, a declarat liderul liberal bistriţean.
Speranţe pentru final de mandat
În opinia lui Ţintean, România este o ţară împărţită în două şi este nevoie de o alternativă, aceasta fiind Partidul Naţional Liberal şi preşedintele acestuia, Crin Antonescu. Deputatul şi-a exprimat totodată speranţa că cei trei ani care au mai rămas din această legislatură vor fi mult mai buni pentru PNL. „Finalul de mandat ne va găsi, probabil, într-o postură de decizie, dacă lucrurile nu vor merge în această formă cu care începem acum”, a conchis Ţintean.
Liderul PNL BN a dat însă asigurări că partidul din care face parte nu se va împotrivi noului guvern, chiar dacă unii membri ai acestuia nu vor primi din partea liberalilor votul de încredere în timpul audierilor în comisii la Parlament.
„Noi liberalii, nu vom tergiversa începerea acestei guvernări, votul pentru guvern. Vom începe audierile pentru noii miniştri, iar acolo unde vor fi miniştri cărora probabil nu le vom acorda votul, vor fi acei miniştri în care PNL nu are încredere. Asta nu înseamnă că nu vom acorda girul guvernului care trebuie să-şi înceapă rapid activitatea, pentru că România se află într-o profundă criză economică şi politică”, a afirmat deputatul.
PNL, în „România nesimţită”
Liderul PNL BN a înfierat modul în care democrat-liberalii şi-au derulat campania electorală. Aceştia, spre deosebire de liberali, care au împărţit electoratului ziare şi pliante, au oferit portocale. Totodată, Ţintean a mai afirmat că Traian Băsescu a reuşit să convingă electoratul că Parlamentul este purtătorul tuturor relelor din România.
„Alături de colegii mei, cu toţii am convenit că facem parte din acea jumătate a României nesimţită, care am împărţit electorilor ziare şi pliante, spre deosebire de competitorii noştri, care au împărţit se pare portocale şi fac parte din România bunului-simţ. Aceasta va fi probabil o perioadă diferenţa dintre cele două Românii, armonizarea rămânând să o facă o bună guvernare şi paşii pe care îi va face preşedintele Traian Băsescu în raport cu instituţiile statului. Noi suntem, desigur, dezamăgiţi, pentru că, pe un snop de critici aduse Parlamentului, fără a-şi prezenta programul, preşedintele Băsescu a reuşit să convingă electoratul român că în ţara aceasta doar Parlamentul este de vină şi că această instituţie simbol al democraţiei nu mai reprezintă nimic pentru români”, a opinat deputatul.
Liberalii ar putea rămâne mai puţini
Spaima cea mare a liberalilor sunt anii care urmează şi care probabil vor fi marcaţi de o slăbire a partidului din cauza migrării unor primari şi lideri marcanţi, din varii motive, spre democrat-liberali care acum sunt polul puterii. Acest aspect a fost exprimat de liderul organizaţiei PNL Beclean, Stelian Dolha, care este convins că perioada următoare va fi una deosebit de grea pentru partid. „O să urmeze trădări, o să urmeze migrări, dar la sfârşitul anului o să vedem câţi mai rămânem. Pe urmă o să începem o reconstrucţie a partidului şi o pregătire a lui pentru viitoarele alegeri din 2012”, a afirmat Dolha.
Ideea lui Dolha în ceea ce priveşte eventualele dezertări din PNL a fost susţinută şi de deputatul Ţintean. „Trebuie să recunoaştem, fiecare partid culege voturile cele mai multe acolo unde are primari. Nu pot să fiu ipocrit şi să spun că nu am nevoie de primari şi dacă nu le convine pot să plece. Ei au fost primii care şi-au exprimat opţiunea şi mi-au dat mandat să încerc, la rândul meu, să influenţez conducerea partidului să găsească o cale de negociere pentru a intra la guvernare, pentru că ei ştiu ce înseamnă să administrezi local fără bani. Până acum nu a venit nimeni să îşi depună mandatul şi să spună că rămâne independent, dar asta nu înseamnă că nu poate pleca la un alt partid. Însă la nivel naţional, este posibil să ne confruntăm cu migrări, fiindcă până acum au plecat nouă deputaţi şi probabil vor mai pleca unul sau doi, probabil pe la Constanţa o încercare, probabil pe la Neamţ… Sunt oameni care îşi poartă crucea”, a declarat liderul PNL BN.
Pe plan local, colaborările sunt deschise
La nivel local, Ioan Ţintean susţine ca liberalii vor fi deschişi oricăror colaborări, şi cu PD-L şi cu PSD, dacă acestea vor fi în interesul primarilor liberali şi implicit comunităţilor locale.
„Am avut o discuţie cu deputatul Ioan Oltean şi i-am spus că reprezentanţii noştri în consilii locale şi judeţene vor vota alături de cei ai PDL dacă sunt proiecte de interes local şi judeţean”, a spus Ioan Ţintean.
În ceea ce priveşte Consiliul Municipal Bistriţa, Ţintean afirmă că aici există o bună colaborare cu PSD.
Liana Mureşan