În fiecare an, odată cu venirea verii, Centrul de Transfuzii Sanguine Bistriţa-Năsăud se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte numărul de bistriţeni care trec pragul instituţiei pentru a dona sânge. Cel puţin asta reiese din informaţiile furnizate de reprezentanţii centrului.
Dacă în aprilie, în perioada Paştelui, 530 de persoane cu suflet mare au donat sânge pentru a-şi ajuta semenii aflaţi în suferinţă, luna aceasta conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine Bistriţa-Năsăud speră ca măcar 300 de bistriţeni să vină şi să doneze sânge.

Problema este destul de gravă, în condiţiile în care accidentele de circulaţie şi toate celelalte cazuri în care oamenii au nevoie urgentă de sânge pentru a fi operaţi sau a se face bine este în continuă creştere. Deocamdată, spitalele din judeţ se descurcă cu sângele pe care îl primesc de la centru, însă ar fi loc de mai bine.
Marius Cîrcu, purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine Bistriţa-Năsăud, atrage atenţia celor care doresc să doneze sânge că mai nou nu pot face acest lucru dacă nu vin cu adeverinţă cu antecedente eliberată de medicul de familie. Decizia a fost luată după ce aici s-au prezentat mai multe persoane diagnosticate cu epilepsie şi cu probleme psihice.

Circa 10 donatori pe zi

În fiecare secundă, undeva în lume apare nevoia de sânge. E vorba atât despre oameni accidentaţi, despre oameni în sălile de operaţii cât şi despre oameni care suferă de afecţiuni grave, pentru care singura şansă este transfuzia de sânge la un interval de timp. Pentru a veni în sprijinul lor, autorităţile au înfiinţat centre unde cei care doresc să le dea o mână de ajutor pot să doneze sânge.
O astfel de locaţie există şi în Bistriţa, fiind cunoscută sub numele de Centrul de Transfuzii Sanguine Bistriţa-Năsăud, situat pe strada Nicolae Bălcescu, numărul 11 A. Mii de oameni îi trec pragul anual, în special primăvara şi toamna.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marius Cîrcu, spune că de cum vine vara, numărul celor care vin să doneze sânge este tot mai mic. „Dacă în lunile ianuarie-mai, în jur de 20 de persoane donau zilnic sânge, din iunie numărul lor scade la jumătate. Anul acesta, în perioada Paştelui, 531 de persoane au trecut pragul centrului. În mai, numărul lor a scăzut la 426, iar luna aceasta am avut cam 150 de donatori. Nu cred că vor veni mai mult de 300 în total, aşa se întâmplă în fiecare an”, a precizat Cîrcu.
Cât priveşte vârsta donatorilor, purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii BN a declarat că majoritatea sunt persoane tinere. Printre „abonaţi” se numără jandarmi, pompieri, poliţişti şi studenţi.
„Deocamdată avem sânge pe stoc, nu sunt probleme, însă nu ştim cum vor evolua lucrurile în perioada următoare. Oricum, situaţia nu este tocmai roz, în condiţiile în care accidentele de circulaţie, operaţiile şi toate restul sunt la ordinea zilei. În plus, Centrul de Transfuzii Sanguine Bistriţa-Năsăud trimite o mare parte din sângele care este donat la centrele universitare din Cluj şi Mureş, unde sunt trataţi bolnavi de la noi. Cel mai greu găsim donatori cu grupe de sânge negative”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al centrului.
Momentan, probleme deosebite în ceea ce priveşte lipsa sângelui nu sunt nici la spitalele de pe raza judeţului. „La noi situaţia este bună, cantitatea de sânge pe care o primim de la Centrul de Transfuzii Sanguine este suficientă încât să ne desfăşurăm activitatea aşa cum trebuie. Pe viitor vom vedea ce va mai fi”, a explicat Gabriela Remeş, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, pentru Gazeta de Bistriţa.
Şi reprezentanţii spitalelor din Beclean şi Năsăud spun că şi aici, în momentul de faţă, cantitatea de sânge de care dispun nu ridică probleme, însă întotdeauna e loc de mai bine.

Un om poate dona 450 ml de sânge

Cei care vor să salveze o viaţă şi au peste 55 de kilograme şi vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani sunt aşteptaţi de luni până vineri între orele 8.00 şi 12.00 la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine Bistriţa-Năsăud.
Potrivit medicilor, o priză obişnuită de sânge este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300-400 ml de sânge (pe care îl foloseşte când se depun eforturi mari), precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 1-2 ore, iar calitativ în 14 zile). Pentru asta nu este nevoie de un tratament sau de o alimentaţie specială, totul depinde de modul în care organismul repartizează diversele cantităţi de sânge în raport de nevoi şi de promptitudinea cu care se face adaptarea.
Înainte de a dona, oamenii sunt sfătuiţi să se odihnească bine în noaptea de dinaintea donării, să consume mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl vor dona, dar să evite ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeină şi să consume alimente bogate în fier (carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale îmbogăţite cu fier, stafide sau prune). De asemenea, donatorii trebuie să evite mâncărurile grase ca hamburgerii, cartofii prăjiţi şi îngheţata deoarece testele pentru infecţii făcute asupra sângelui donat pot fi afectate de grăsimi.
După donare, doctorii recomandă consumul de lichide. Dacă vă simţiţi ameţiţi, întindeţi-vă, preferabil cu picioarele mai sus, până când senzaţia trece. Dacă apar sângerări sau vânătăi sub piele, aplicaţi comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.

Adeverinţă cu antecedente, o condiţie nouă

Deoarece angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine Bistriţa-Năsăud au avut de-a face cu situaţii nu tocmai plăcute, conducerea instituţiei a decis ca toţi cei care vin să doneze sânge să aibă asupra lor adeverinţă cu antecedente eliberată de medicul de familie.
Marius Cîrcu a mai precizat că „în ultima perioadă am avut cazuri în care persoane cu epilepsie sau cu probleme psihice s-au prezentat la noi pentru a dona sânge. Din fericire, am depistat la timp situaţia lor, dar se pot întâmpla tot felul de nenorociri. Aşa că s-a decis ca toţi cei care ne trec pragul să prezinte o astfel de adeverinţă”.
Cei care vor să dea o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă beneficiază şi de o serie de avantaje, cum ar fi o zi liberă de la muncă şi un set de analize gratuite (HIV, diabet, colesterol, leucemie, sifilis, hepatita B şi C), iar celor din afara oraşului li se decontează biletul de transport din ziua donării.
Celor cu domiciliul în Bistriţa li se suportă jumătate din preţul unui abonament pentru mijloacele de transport în comun în luna respectivă.
Totodată, donatorii primesc şapte tichete de masă a câte nouă lei.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.