Sechestrul instituit de DIICOT asupra bunurilor Rompetrol Rafinare nu afectează operațiunile curente ale companiei, însă creează probleme la nivelul obiectivelor, întrucât proiectele majore de investiții sunt blocate, a declarat Cătălin Dumitru, vicepreședinte de operațiuni al KMGI (fostul Rompetrol Group), într-un interviu acordat AGERPRES.

El a explicat că Rompetrol nu poate atrage noi finanțări, întrucât activele sunt puse sub sechestru. Totodată, faptul că a fost revocată autorizația de antrepozit fiscal pentru Rompetrol Gas, pentru stația GPL Năvodari, a dus la suspendarea activităților de îmbuteliere a buteliilor pentru uz casnic.

Pe de altă parte, Cătălin Dumitru susține că România are șansa de a deveni pe termen lung un hub energetic în regiunea Marii Negre, iar companiile românești au oportunitatea de a participa, în baza parteneriatului cu Kazahstan, la licitațiile organizate de companiile care dezvoltă marile zăcăminte din statul caspic.

Strategia Energetică a României, la care autoritățile lucrează în prezent, ar trebui să stabilească foarte clar direcțiile strategice, dar și un cadru propice investițiilor în acest sector, a mai afirmat vicepreședintele Rompetrol.

AGERPRES: Recent, patru mari companii petroliere au anunțat decizia de a aloca circa 37 de miliarde dolari pentru extinderea producției la unul dintre cele mai perimetre petrolifere în exploatare, Tengiz Kazahstan. Cum ar putea România să beneficieze pe termen lung în urma acestei decizii?
Cătălin Dumitru: România are șansa de a deveni pe termen lung un hub energetic în regiunea Marii Negre, o platformă între resursele din Asia și cererea din Europa pentru procesarea materiilor prime și obținerea de produse petroliere. Cu o producție actuală de 27 milioane de tone țiței/an, Tengiz va atinge până în 2022 o producție de 39 milioane tone/an. Acesta este situat pe țărmul Marii Caspice, fiind conectat la conducta CPC (Caspian Pipeline Consortium), care face legătura între zăcămintele din regiunea Atyrau și portul Novorossiysk din Marea Neagră.

Pe termen lung, o parte din aceste noi volume de țiței ar putea să ajungă prin CPC în regiunea Marii Negre. Din câte știu, există un amplu proiect de creștere a capacității de transfer a acesteia, de la 28,2 milioane tone în prezent la 68 milioane tone țiței (din care 50 milioane tone ar urmă să fie din Kazahstan).

La acesta se va adăuga de la finele anului și intrarea în producție a perimetrului Kashagan, care este considerat, împreună cu zăcământul Tengiz, drept cea mai mare descoperire petrolieră din lume din ultimii 30 de ani. Pentru Kashagan, estimările de țiței se ridică la 35 de miliarde de barili, din care între 9 și 13 miliarde sunt recuperabili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.