DIICOT ar ascunde afaceri de milioane de euro in cazul Bolfa
Cunoscutul “traficant” de alcool din Nasaud, Petrica Bolfa, patronul fabricii de alcool din localitate, a fost “saltat” saptamana trecuta de procurorii DIICOT Bistriţa-Nasaud. Surse judiciare susţin ca dosarul a fost instrumentat greşit de DIICOT Cluj-Napoca, unde şeful este nimeni altul decat Mircea Hrudei, un cunoscut al ilegalitaţilor. Aceleaşi surse susţin ca Bolfa era “mana in mana” cu actualul şef al Poliţiei, Ioan Ovidiu Mureşan, fostul şef, Sidor Bodescu, şeful Jandarmeiri, Ionel Cimuca şi şefa de la Finanţe, Dorina Ciceoc. Sursele susţin ca Bolfa le-ar fi facut cadouri acestor personaje pentru a-şi acoperi urmele. Mai mult decat atat, prejudicial statului roman ar fi mult mai mare decat cel pe care il anunţa procurorii, de 400.000 de lei, iar acesta s-ar ridica la suma de zeci de milioane de lei.
Cele 13 persoane sunt acuzate de contrabanda cu alcool, deţinere de alcool fara a avea etichete marcate corespunzator şi inşelaciune privind calitatea marfurilor.
Gazeta de Bistriţa a relatat şi in trecut despre traficul pe care il facea Bolfa, motiv pentru care un reporter a fost chiar batut in Saptamana Patimilor. Chiar in prima zi a acesteia, unul dintre redactorii Gazetei de Bistrita, Zaharia Cotoc, a fost agresat verbal si fizic in sediul redactiei. Potrivit declaratiei lui Cotoc de la acea vreme, agresorul este Petrica Bolfa, una dintre persoanele cunoscute din judetul Bistrita-Nasaud, patron al Fabricii de Alcool din orasul Nasaud. Agresiunea care a avut loc la inceputul saptamanii trecute in sediul redactiei Gazeta de Bistrita este primul caz de acest gen din municipiul Bistrita. Potrivit ultimelor date, cel mai probabil, Petrica Bolfa s-a simtit „vizat” de unul dintre materialele aparute in saptamanalul Gazeta de Bistrita, la rubrica „Indiscretii”, dar care are caracter de pamflet. Mentionam ca numele sau nu apare in materialul respectiv.
Furios, acesta a tabarat pur si simplu in sediul redactiei, luandu-l pe Zaharia Cotoc la pumni, nu inainte de a o izbi de usa si a o scoate afara pe una dintre cele trei colege, care se aflau in incapere in acel moment. Celelalte doua au reusit sa fuga din redactie imediat ce au prins un “culoar” liber. De amenintari cu moartea nu au scapat, insa, nici acestea.
Legat de fabrica de alcool din Nasaud, de multa vreme circulau zvonuri ca acolo s-ar produce ilegal produse alcoolice, insa pana acum oamenii legii nu au acţionat sub nicio forma.
Potrivit unor surse ale Gazetei de Bistriţa, in acest caz ar fi implicate persoane destul de importante din judeţ, oameni care ar trebui sa pazeasca legea, dar şi anumite personaje politice. Tocmai pentru a avea succes, sursele Gazetei susţin ca acţiunea a avut loc sub conducerea poliţiştilor clujeni, cei bistriţeni nefiind implicaţi absolut deloc de data aceasta. De acţiune au avut ştiinţa doar procurorii DIICOT Bistriţa-Nasaud, care de altfel au şi instrumentat o buna parte din acest dosar.
Poliţiştii clujeni au descoperit in urma percheziţiilor efectuate la fabrica de alcool din Nasaud peste 20.000 de litri de alcool fabricat ilegal.
Peste 20.000 de litri de alcool produs ilegal, confiscaţi de procurori
Luni dimineaţa, in urma unui control in trafic facut de poliţişti pe drumul european 60 a fost prins in flagrant un barbat care avea in autoturism cantitatea de 328 de litri de alcool etilic imbuteliat in recipiente de doi litri.
„In 07.05.2012, ora 10.00, in urma unui control in trafic efectuat de poliţişti pe drumul E 60 in apropiere de Km 17, a fost prins in flagrant Marius M. avand asupra sa in autoturism cantitatea de 328 de litri de alcool etilic imbuteliat in recipiente de 2 litri”, se precizeaza intr-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.
Potrivit sursei citate, in aceeaşi zi, oamenii legii au efectuat 20 de percheziţii domiciliare in judeţele Bistriţa-Nasaud şi Cluj, in urma carora au fost confiscate sume de bani, peste şase mii de lei şi 210 euro, un laptop, coloranţi folosiţi la prepararea alcoolului şi circa 1.700 de litri de alcool etilic. Tot pe 7 mai a avut loc o percheziţie şi la fabrica de alcool din Nasaud, unde oamenii legii au gasit peste 20.000 de litri de alcool etilic produs ilegal, mai precis nu avea aplicat sigiliul de catre organele abilitate.
„In urma efectuarii percheziţiilor domiciliare din Cluj, au fost ridicate in vederea confiscarii sumele de 6.433 de lei, 210 euro, precum şi doua autoturisme, un laptop, 950 de grame colorant folosit la prepararea unor bauturi spirtoase şi 1.758 litri de alcool etilic. La percheziţiile efectuate in judeţul Bistriţa-Nasaud s-a identificat la o fabrica neautorizata de producere şi comercializare a alcoolului cantitatea de 21.400 litri de alcool etilic pe care nu era aplicat sigiliul de catre organele abilitate din judeţul Bistriţa-Nasaud”, se precizeaza in comunicatul poliţiei clujene.
Lucratorii Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj au dispus sigilarea cantitaţii de alcool pana la soluţionarea dosarului penal aflat in instrumentare. Prejudiciul cauzat se ridica la circa 400.000 de lei, constituit din accize datorate statului.
13 persoane, cercetate
In baza probelor adunate, opt persoane au fost reţinute de procurori pentru 24 de ore, iar ulterior au primit interdicţia de a parasi localitatea de domiciliu sau ţara.
Toţi cei 13 membri ai gruparii infracţionale sunt cercetaţi pentru achiziţionarea de alcool etilic şi de distilate in vrac de la alţi furnizori decat antrepozitarii autorizaţi pentru producţie sau expeditorii inregistraţi de astfel de produse, deţinerea de catre orice persoana in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false, şi inşelaciune privind calitatea marfurilor.
Cercetarile in acest caz continua şi daca vor fi gasiţi vinovaţi cei implicaţi risca chiar pedeapsa cu inchisoarea.
Afacere cu alcool din 2004
Petrica Bolfa, una dintre persoanele implicate in acest caz, este patronul firmei Pet&Adi Trading SRL, societate care are ca obiect de activitate distilarea, rafinarea şi mixarea bauturilor alcoolice. Din 2004, Bolfa devine asociat cu o firma cipriota – M & T.C.I. MAINTENANCE LTD – alaturi de care, in vara anului 2004, deschide fabrica de alcool din Nasaud. La inaugurarea care a avut loc la acea vreme au participat multe dintre personalitaţile politice ale judeţului, printre care fostul prefect al judeţului de atunci, Viorel Pupeza, pe atunci liderul PSD BN, dar şi din administraţia publica judeţeana.
Deşi afacerile cu alcool sunt in general profitabile, lui Bolfa se pare ca nu i-a mers, oficial, foarte bine, daca ne uitam la profitul inregistrat de firma sa in raport cu cifrele de afaceri inregistrate an de an. Astfel in perioada 2005 – 2007, cifra de afaceri a SC Ady&Pet Trading SRL a crescut de la circa 20.000 de lei la peste cinci milioane de lei, in timp ce profitul sau a crescut de la cinci mii de lei la 15.000 de lei. Anul 2008 a fost unul cu activitate destul de slaba raportat cu ultimii doi ani, cifra de afaceri ajungand la aproape jumatate, aceasta cifrandu-se la doar cu puţin peste 2,8 milioane lei şi un profit de 9.425 lei. In schimb, cand intreaga Romanie a fost lovita din plin de criza economica, in 2009, firma lui Bolfa inregistreaza o cifra de afaceri record, de peste 8,6 milioane lei, şi un profit de peste 48.500 de lei. Cu toate acestea, un an mai tarziu, in 2010, deşi societatea nasaudeana are o cifra de afaceri de peste 6,3 milioane lei, profitul este pe minus, „-1.486.783 lei”, iar datoriile se apropie de 11 milioane de lei.
Insolvenţa a fost demarata acum cinci ani
De anul trecut, societatea patronata de Petrica Bolfa a intrat oficial in insolvenţa, deşi procedura insolvenţei a fost demarata inca din 2007, potrivit portalului instanţelor din Romania, pe masa judecatorilor Tribunalului Bistriţa-Nasaud aflandu-se inca din acel an dosarul nr. 623/112/2007. In acest dosar, firma lui Bolfa figureaza ca debitor, aceasta datorand diferite sume de bani unor societaţi comerciale, printre care se afla BRD, SC Fiatech SRL, SC Garant Service SRL, SC Euromotors SRL Baia Mare, BT Leasing Transilvania IFN SA Cluj Napoca, dar şi Primariei Nasaud şi Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Nasaud. Potrivit sursei citate, datoriile catre stat, respectiv catre Finanţe, inregistrate de firma lui Bolfa se cifrau in mai 2009 la aproape 850.000 de lei.
Politica, un hobby in familia Bolfa
Cu toate ca datoriile il cam inghesuiau pe patronul nasaudean, acesta nu a dat inapoi in a sprijini politicul, Petrica Bolfa figurand in 2010 cu o cotizaţie de 25.000 de lei catre PDL. De altfel, in 2008 el şi-a manifestat dorinţa de a candida la alegerile locale din partea PDL la o funcţie de consilier local, insa a fost nevoit sa se retraga cu puţin timp inainte de a incepe cursa electorala. Motivul care a stat la baza ejectarii lui Bolfa din cursa electorala din 2008 a fost agresiunea acestuia asupra unui redactor al Gazetei de Bistriţa, aspecte prezentate la acea vreme in presa locala şi nu numai.
In familia Bolfa, simpatiile politice nu sunt indreptate doar inspre PDL, ci şi inspre PSD, fratele lui Petrica Bolfa – Emil Bolfa, – fiind nimeni altul decat actualul viceprimar social-democrat al comunei Dumitriţa, funcţie pe care a dobandit-o dupa ce a acces in funcţia de consilier local in urma alegerilor locale din vara anului 2008.
Pe langa toate acestea, este foarte cunoscut şi faptul ca Petrica Bolfa are spate şi in IPJ BN, comisarul şef Aurel Grama – şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului – fiind nimeni altul decat naşul sau de cununie.