Sute de milioane de oameni din lumea întreaga folosesc la ora actuala telefonul mobil, un instrument minune, cu care poti vorbi cu oricine de pe glob, de aproape oriunde. Oamenii de stiinta au identificat recent o noua fobie a acestui început de secol – nomofobia, care se adauga la sirul surselor de stres a lumii în care traim.
Alaturi de casatorie, gasirea unei noi slujbe sau mersul la stomatolog, noua tulburare care face ravagii în lumea moderna, "no mobile phobia", adica frica de a te afla în afara ariei de acoperire a telefonuilui mobil, afecteaza uneori grav din punct de vedere psihic zeci de milioane de utilizatori de telefoane mobile. Câti dintre noi nu am realizat într-o zi cât de mult s-a schimbat viata noastra fata de acum 10-12 ani. Iar acest lucru s-a datorat numai faptului ca avem la dispozitie instrumentul necesar pentru a comunica mai usor – telefonul mobil.
Cu buzunarele pline de telefoane
Trebuie sa recunoastem ca telefonul mobil ne-a schimbat iremediabil viata. Unii dintre noi nu folosesc unul, întâlnim persoane care folosesc doua sau chiar trei telefoane mobile. De multe ori ne punem întrebarea, de ce avem asa mare nevoie de aceste instrumente de comunicare? Majoritatea dintre noi avem un telefon personal si unul de serviciu. Pe cel personal te cheama sotia sau sotul, dupa caz, ca sa-ti aminteasca ca mai ai nu stiu ce de cumparat sau de rezolvat, pe celalalt te suna seful, ca sa-ti traseze o sarcina de serviciu. Propriile telefoane au ajuns sa faca parte integranta din viata noastra, aproape ca niste personaje reale, nu ca niste instrumente evoluate tehnologic care ne ajuta sa comunicam repede.
Radioul-minune
Ce poate face un telefon mobil? Aproape totul, stocheaza informatii despre persoanele cu care ai contact, întocmeste liste cu sarcini sau cu ce ai de facut, înregistreaza întâlniri si seteaza reminder-ul, foloseste un mic computer încorporat pentru calcule matematice simple, transmite sau primeste e-mail-uri, obtine informatii, stiri, diveretisment, cotatiile bursei de pe internet, acceseaza jocuri simple sau chiar au posibilitatea de a integra alte aparate, cum ar fi PDA-uri, MP3 playere si receptori GPS. Pâna la urma ce este un telefon mobil? Este de fapt un radio extrem de sofisticat, însa totusi un radio. Telefonul clasic a fost inventat de catre Alexander Graham Bell în 1876, iar comunicatiile fara fir îsi au sursa în inventarea radioului de catre Nikolai Tesla în anul 1880, dar prezentat în mod oficial în 1894 de catre un italian, Gugliemo Marconi. Era inevitabil ca, la un moment dat, aceste importante tehnologii, sa nu fie contopite. În perioada care a precedat aparitia telefoniei mobile, cei care doreau sa comunice la distanta si-au instalat radio-telefoane în autoturisme. Dar acest sistem avea unele mari impedimente. Pentru a fi viabil, era nevoie de existenta în fiecare localitate a unei antene centrale si a 25 de canale disponibile pentru antena respectiva. Antena centrala presupunea instalarea în fiecare autoturism a unui emitator extrem de puternic, pentru a putea transmite semnalul la circa 70 de km. Cel mai mare impediment consta în faptul ca nu multe persoane puteau folosi radio-telefoane, din cauza ca nu existau canale suficiente. Genialitatea sistemului de telefonie mobila consta în împartirea unui oras în mici celule. Acest sistem permite o reutilizare extinsa a frecventelor, astfel încât sute de milioane de oameni pot utiliza telefoanele celulare în acelasi timp.
Nomofobia câstiga teren
Nomofobia, aceasta noua fobie a sec.XXI, demonstreaza ca unele persoane au devenit atât de dependente de telefonul mobil, încât, în momentul în care constata ca bateria aparatului este descarcata sau ca nu stiu unde au pus încarcatorul ori ca nu sunt în aria de acoperire a telefonului, se constata o crestere exagerata a nivelului de stres în organism. Potrivit unui studiu recent în Marea Britanie, circa 13 milioane de utilizatori ai telefonului mobil sufera de nomofobie. Principalul motiv pentru care aceste persoane sunt dependente de telefonul mobil, este contactul cu familia si prietenii. Unele statistici întocmite spun ca 50% dintre utilizatori afirma ca nu închid niciodata aparatul, 10% simt nevoia sa fie disponibili permanent din cauza serviciului, în timp ce 9% spun ca, daca îsi închid telefonul, au adevarate crize de anxietate. Pe plan mondial, nomofobia se pare ca ar afecta circa 53% dintre utilizatorii telefonului mobil. Surpriza cea mai mare, care rezulta din aceste studii, este ca barbatii s-au dovedit a fi mai dependenti decât femeile de telefonul mobil. Psihologii chiar dau câteva sfaturi pentru cei care doresc sa evite nomofobia – sa se asigure ca au credit suficient, sa poarte în geanta permanent un încarcator, sa ofere prietenilor si familiei un numar de telefon alternativ si sa aiba o cartela de rezerva, pentru situatiile în care aparatul a fost furat, stricat sau pierdut. Pentru eliberarea de aceasta adevarata boala, singurul remediu, la îndemâna oricui, este pur si simplu închiderea telefonului mobil.
Exista si bistriteni dependenti
Pentru a vedea care este parerea bistritenilor despre acest adevarat miracol al comunicarii, dar si despre efectele secundare pe care le poate produce folosirea excesiva a acestuia, am efectuat un mic sondaj de opinie în rândul unor utilizatori "înraiti"ai telefonului mobil.
"Pentru mine este foarte important ca pot comunica cu cei din jurul meu, eu sunt o persoana foarte activa, mereu în miscare si este nevoie ca lumea sa ma gaseasca, prietenii, familia si binenteles clientii", spune Marinela, agent imobiliar.
"Telefonul mobil pentru mine constituie un factor de stres permanent, pentru ca îmi îngradeste orice libertate de miscare. Prietenul meu, de fiecare data când ma suna, prima data ma întreaba unde ma gasesc. Asta ma înnebuneste. Pentru mine este un adevarat calvar", declara Anisoara, studenta la Universitatea "Spiru Haret", Bistrita.
"La serviciu îmi este indispensabil, nu îmi pot îndeplini sarcinile de serviciu fara telefonul mobil. Dar în viata personala nu este chiar atât de important. Ma pot lipsi de el. Atunci simt si o mare usurare. Dar trebuie sa întelegem ca în prezent nu se poate concepe viata fara el", afirma Dumitru, inginer la o fabrica din Bistrita.
"Ce întrebare! Este cel mai important lucru din viata mea! Cum poti trai fara telefon mobil?! Pentru mine este ca un drog. Sunt dependenta de el", declara Liana, secretara la o firma privata.
"Aproape nu se mai poate concepe viata fara el. Este mijlocul cel mai simplu si eficient de a comunica, cu oricine si de oriunde. Imaginati-va ce va fi peste câtiva ani", spune Ioana, profesoara.
Dupa cum vedeti parerile sunt împartite. Vrem sa recunoastem sau nu, telefonul mobil face parte din viata noastra, cu bunele si relele lui si suntem supusi unei adevarate "dictaturi" din partea acestui, aparent inofensiv instrument.
Mai nociv decât tutunul
Nu putini specialisti, reputati pe plan mondial, atrag atentia si asupra unor efecte care ar trebui sa ne dea de gândit. Telefoanele mobile ar putea cauza moartea mult mai multor persoane, decât tutunul, releva un studiu realizat recent de un specialist în neurochirurgie britanic. Sfatul acestuia este ca oamenii ar trebui sa constientizeze si sa evite, pe cât posibil, folosirea telefonului mobil, iar guvernele si producatorii din industria de telefonie mobila trebuie sa ia masuri imediate pentru a reduce riscul de expunere la radiatiile emise de telefoanele mobile. Acest studiu, realizat de Vini Khurana, doctor în neurochirurgie, are la baza probe care indica faptul ca utilizarea telefoanelor mobile mai mult de 10 ani duce la dublarea riscurilor de aparitie a cancerului cerebral.
La începutul anului 2008, guvernul francez a lansat un avertisment privind utilizarea telefonului mobil, mai ales de catre copii. De asemenea, autoritatile din Germania îsi sfatuiesc cetatenii sa reduca folosirea telefonului mobil.
Zaharia Cotoc