Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE), a cerut astăzi, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, Klaus Johannis, să intervină pentru oprirea discriminării românilor din diaspora. Președintele FADERE, Daniel Țecu, consideră că legea cu privire la alegerile parlamentare, în forma sa actuală, este neconstituțională și discriminatorie, datorită diferențelor de norme de reprezentare pentru parlamentarii diasporei, față de cei din circumscripțiile electorale din țară.
„Din păcate în 2015 a fost adoptată o lege anticonstituționala care îi discriminează pe românii din diaspora și face ca votul lor să fie de 20 de ori mai neînsemnat. În timp ce în țară, avem un deputat la 73.000 de locuitori, pentru diaspora s-a prevăzut algoritmul de un deputat la 1.400.000 de români. Menționăm că, trecem cu vederea situația excepțională în care pentru 300.000 de locuitori proveniți din rândul minorităților naționale sunt rezervate nu mai puțin de 18 locuri de deputat”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă Președinției de către FADERE.
Președintele Federației asociațiilor de români din Europa spune că Legea 208/2015 este anticonstituțională pentru că îi desparte pe români în mai multe categorii. Conform articolului 16 din Constituția României, toți cetățenii români sunt egali în fața legii, în consecință nu poate să existe o lege prin care pentru trei categorii de cetățeni să existe trei unități de măsură, consideră Daniel Țecu, care precizează că Federația pe care o reprezintă a făcut nenumărate demersuri și către alte instituții ale Statului Român în care a cerut încetarea discriminării românilor din diaspora, dar nu a primit incă nici un răspuns.
„Au trecut doi ani de când românii din diaspora au doborât toate piedicile puse de guvernul de atunci și au reușit să voteze în număr mare, chiar dacă au stat în ploaie la cozi de 6-8 ore. Foarte mulți dintre ei, au răbdat acea batjocură pentru ca să vă voteze pe dumneavoastră, crezând că viața lor se va îmbunătății și că niciodată statul român nu își va mai permite să îi considere „romani de mâna a doua”.
Domnule Președinte, acum în al douasprezecelea ceas, vă rugăm să interveniți și să opriți discriminarea românilor din diaspora. Nu este corect să îi considerați „eroi naționali”, doar atunci când trimit miliarde de Euro în țară, dar când vine vorba despre dreptul la vot, ei să fie considerați o categorie inferioară de români. Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru îndreptarea acestei situații penibile care ar putea din nou să afecteze imaginea României în lume”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată astăzi Președinției României de către FADERE.
Ar fi foarte interesant sa avem de la statistica o situatie cu cati romani sunt in realitate in strainatate pe zone si pe tari, si – mai mult – cati dintre acestia au un domiciliu stabil unde pot fi contactati permanent si cati lucreaza cu contract de munca, deci sunt stabili in tara si regiunea respectiva. O asemenea statistica ar permite real organizarea votului diasporei pe tari, regiuni, localitati, respectiv cati parlamentari trebuie sa dea diaspora care este clar dezavantajata in prezent.
Mai mult, cred ca parlamentarii in cauza ar trebui sa fie propusi chiar de diaspora, terminand cu nominalizarea ca parlamentar ales de romanii din strainatate a unui patron de service auto sau de macelarie care cotizeaza la un partid (a se citi la seful de organizatie) in nu stiu ce judet si care are probleme de gramatica si sintaxa cand se exprima in limba materna, ce sa mai vorbim de engleza, franceza, legislatie europeana si internationala etc.