Mai avem 10 zile. 10 zile în care democraţia noastră profund zdruncinată își dă testul final prin acțiunea întreprinsă de instituțiile garante ale Constituției„, scrie avocatul Diana Morar, pe Facebook. Potrivit acesteia, urgenţa cu care a fost adoptat actul normativ privind graţierea nu îşi justifică „urgenţa”, în condiţiile în care există încă din 2015 în procedură parlamentară un proiect de lege pe această temă.

 

Conform art 146 lit.e din Constituție, Președintele sau CSM pot sesiza Curtea Constituțională pentru un conflict juridic de natură constituțională cum este cazul prin adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial a ordonanțelor în discuție.
Natura conflictului juridic constă în subrogarea Guvernului în rolul Parlamentului prin adoptarea acestui act normativ. De ce este un conflict între Guvern și Parlament?

Există mai multe motive, cele mai importante fiind:

1. Nu se justifică urgenţă în a adopta asemenea text legal prin procedura ordonanţei de urgenţă întrucât Parlamentul este în sesiune şi există încă din 2015 în procedură parlamentară un proiect de lege privind grațierea.

2. De asemenea, urgenţa nu se justifică nici prin prisma expunerii de motive care susține ordonanța întrucât aceasta se referă exclusiv la situația din penitenciare, situație care nu a apărut „peste noapte”, iar numărul de grațiați ar fi cu mult sub jumătatea celor care ocupă un loc în detenție peste capacitatea maximă admisă de sistem.

3. Având în vedere că nu se justifică urgenţă, care este o condiție obligatorie a valabilității ordonanței ” de urgenţă”, acest proiect trebuia propus spre adoptare prin procedura parlamentară, unde ar fi putut beneficia de mai multe filtre de control până a se prezenta în forma finală spre adoptare în forul legislativ, unde ar fi beneficiat de votul reprezentanților cetățenilor, adică a parlamentarilor, votul acestora având caracter reprezentativ al voinței poporului ce i-a ales.

4. Guvernul a preferat în mod nelegal să organizeze o dezbatere publică formală, ignorând faptul că Parlamentul este în plină sesiune, ignorând rolul puterii legislative.

5. În adoptarea ordonanței nu s-a ținut cont de punctul de vedere al organizațiilor profesionale juridice, ale CSM, Președintelui ICCJ, Procurorului General, Șefului DNA, Sefului DIICOT, etc.

6.Guvernul s-a grăbit să publice în Monitorul Oficial textul ordonanței adoptate fără a mai primi avizul CSM.

7. Nu în ultimul rând, amnistia și grațierea colectivă se pot acorda doar prin lege organică, conform art.73, al.3 din Constituție și nu prin ordonanțe de urgenţă.

8. Dacă amnistiei și grațierii îi sunt necesare legi organice spre a fi adoptate de către Parlament, iar forul legislativ se supune controlului exercitat în materie constituțională de Curtea Constituțională, mutatis mutandis și în cazul Guvernului. Guvernul nu poate beneficiă de un drept în plus și a nu se supune controlului de constituționalitate, căci asta ar echivala cu o inechitate, un drept în plus, contrar ordinii de drept.

9. Cel mai important argument poate, sta in textul art.16 al 2 al Constituție care statuează principiul egalității tuturor cetățenilor în faţa legii.

10. Se constată cu ușurinţă o imixtiune a Puterii executive în activitatea Puterii judecătorești și a Puterii legislative, cu nesocotirea vădită principiului separației puterilor în stat.
Pe fondul acestui conflict juridic, Curtea Constituțională poate fi chemată să se pronunțe, în lumina principiului respectării prevederilor constituționale: art.1, al.5 Constituție – „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

Cu toate acestea, să nu uităm faptul că ordonanțele date de Guvern își produc efectele de la data publicării în Monitorul Oficial, dacă în textul lor nu se specifică altfel. Parțial, în cazul de faţă, unele prevederi intră în vigoare după 10 zile de la publicare. Deci mai avem 10 zile„, scrie Diana Morar.

3 COMENTARII

  1. Gabriela Baltag

    1 februarie 2017 la 14:16

    Iohannis, criticat DUR de un membru CSM: Evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiţiei
    Autor: Florin Pușcaș, Redactor
    Publicat: 12:38 Mesajul judecătoarei Gabriela Baltag pentru colegii din CSM (sursa: luju.ro):

    „Stimati membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

    Dragi colegi

    Politica penala a unui stat nu o redacteaza magistratii. Puterea judecatoreasca trebuie sa respecte vocatia constitutionala a celorlalte doua putere, motiv pentru care nu se poate interfera in activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezinta strict de atributul lor.

    Am speranta ca justitia nu va cadea in capcana intinsa de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care si le dau unii sau altii dintre actorii politici.

    Judecatorii aplica legile, nu le creeaza. Daca este buna sau nu o reforma, fie ea si …. penala (asa cum ni se solicita sa ne pronuntam explicit zilele acestea), este cine sa ne spuna.

    Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit ca nu mai avem mult si ramanem fara procedura penala. Curtea Constitutionala are suficiente mecanisme sa verifice, pe de o parte, respectarea atributiilor de catre cei in drept sa legifereze, iar pe de alta parte, sa inlature tot ce nu este in acord cu drepturile si libertatile cetatenilor.

    Nimeni nu mai vorbeste astazi despre principii, despre garantiile pe care trebuie sa le primeasca toti cei care ajung in fata instantelor, indiferent de gradul de jurisdictie.

    Ma asteptam sa vad un interes sporit pentru o tema care ar trebui sa intereseze pe fiecare. Este justitia in afara de orice influenta nefericita, este la adapost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu si-a asumat aceasta tema pana la capat. Avem angajamentul ca dupa pozitia exprimata de Curtea Constitutionala suntem la adapost de orice pericol. Nu avem inca si dovada… care implica responsabilitati concrete.

    Ce ar trebui sa ne ingrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au incercat sa ne dea lectii, sa ne indrume, potrivit viziunilor lor; se intampla acest lucru si in ultimul timp. Ce nu stiu aceste persoane este ca justitia a existat dintotdeauna, indiferent de oranduire, de puterea celor indreptatiti sa surprinda sau nu o realitatea legislativa care uneori se intersecteaza si cu nevoia de schimbare a societatii.

    Apreciez ca este timpul sa ne implinim fiecare sarcinile, obligatiile, sa nu mai privim catre locuri unde nu avem ce cauta. Justitia are sansa ei, la fel si legislativul si executivul. Justitia nu poate fi partasa la scene de incitare populara pe teme pe care mai apoi trebuie sa le implementeze. Astazi, unii spun ca nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar maine daca vom continua in acelasi mod vor striga ca nu mai doresc instante! Spre ce ne indreptam este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreapta justitia trebuie sa ramana departe de conflictele pe care mai tarziu este chemata sa le dezlege! Asa consider ca trebuie sa fie justitia: fara prejudecati, fara partinire!

    Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteti sa devina Consiliu o scena politica! Nu acesta este rolul nostru! Prezenta intempestiva a presedintelui tarii la sedinta de astazi a Consiliului reprezinta o evidenta imixtiune, de netolerat, in activitatea justitiei. Va rog sa nu mai ingaduiti alte lectii, de principii, asa cum in mod penibil s-a intamplat in ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017.

    judecator Gabriela Baltag

    Membru in Consiliul Superior al Magistraturii”
    (-3)

  2. Ce numar de telefon aveti doamna Morar ? Aveti curajul sa-l dati si celor din puscarie, sa va trimita cuvintele lor de „dragoste, simpatie si profunda afectiune ” … ?!

  3. GATA MA… ! ” Ati castigat, acum guvernati si legiferati „… DAR NU ORICUM … CI ASA CUM VREAU IO…JOHANNIS , ca altfel, odata va fac dosare la toti si pun „GESTAPO”-ul pe voi, de dr.acu va ia pe toti !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.