Cazul de la Hălmăsău este unul mai aparte, chiar unic într-un anumit sens, exceptând anumite situații petrecute după cea de-a două conflagrație mondială, prin anii 50 din secolul trecut, când datorită urmărilor războiului cantități impresionante de arme au ajuns în posesia unor oameni, care le-au folosit în scop de autoapărare sau în conflictele avute cu autoritățile noului regim care se instaura.Este pentru prima dată în ultimii ani când un asemenea număr de arme, cu muniția aferentă, este descoperită și confiscată de la o singură persoană care le deținea ilegal.
Speța a fost rezolvată de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (AESP) din cadrul IPJ BN și a fost prezentată ca un mare succes, care chiar a fost, dat fiind numărul extrem de mare, chiar nefiresc, a unor arme cu glonț aflate ilegal în posesia unei persoane. Cererea complet nejustificată a procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, de arestare preventivă a celui asupra căruia sau găsit armele în cauză, în baza unor suspiciuni rezonabile privind comiterea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj cinegetic și contrabandă calificată fost respinsă de un judecător de la Judecătoria Bistrița, cel anchetat fiind plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Pasiunea pentru arme, l-a dus cu în brațele polițiștilor
Operațiunea polițiștilor de la AESP, sub coordonarea unui procuror al parchetului de pe lângă Tribunalul BN, a debutat cu ceva timp în urmă, anchetatorii deținând informații că Gavrilă C. Cosma din Hălmăsău are o pasiune mai puțin obișnuită: deținerea și confecționarea artizanală a unor arme de foc. Cu studii medii, dar cu aptitudini și îndemânare în mecanica fină, precum și instrumentele necesare, acesta reușea să recondiționeze aproape orice armă de vânătoaresau chiar să le confecționeze artizanal. Pasiunea se pare că și-a descoperit-o pe timpul efectuării stagiului militar la o unitate de infanterie din Armata Română, făcând parte din ultimele generații care și-au îndeplinit stagiul militar obligatoriu. De asemenea nu trebuie să uităm că Hălmăsăueste un sat izolat, într-o zonă împădurită, dinspre granița cu județul Maramureș, unde exista o veche tradiție în folosirea armelor de foc deținute ilegal. În anii ‘50 din secolul trecut în Hălmăsău a funcționat un grup de rezistență anticomunistă, patru membri ai acestuia fiind uciși de forțele de represiune ale regimului. Gropile unde au fost aceștia îngropați au fost descoperite de echipa istoricului Marius Oprea.
Procurorii l-au vrut după gratii
Informațiile în speța de față au provenit și de la structurile județene de informații, în baza unor date obținute prin agentura creată în rândul categoriilor de persoane cu asemenea preocupări și pasiuni, deținerea de arme, confecționarea artizanală aacestora, dar și a muniției aferente.
Cei din structurile informative stabiliseră fără nici o îndoială că preocupările lui Gavril C. Cosma nu erau de natură teroristă, subversivă, omul nu-și propusese să răstoarne regimul cu ”arsenalul” găsit asupra sa, sau să comită infracțiuni cu violență prin folosirea armelor de foc, ci pentru braconaj.
Procurorii au cerut arestarea preventivă a bărbatului, însă instanța nu a fost de acord.
Astfel, instanța a constatat că, în baza acuzațiilor aduse, nu se justifică acel ”pericol iminent” pentru societate, atât de des și abuziv invocate de procurori, încât să fie necesară cea mai dură măsură preventivă, arestul. Fără nici o îndoială procurorul o să facă recurs împotriva deciziei Judecătoriei Bistrița, care se va judeca la tribunal.
A devenit o practică extrem de periculoasă a procurorilor, specific unui regim dictatorial, ca pentru orice faptă, fără nici un discernământ juridic, invocând așa numitul pericol pentru ordinea publică, să se ceară arestarea preventivă. Se observă în ultima perioadă judecătorii nu mai înghit toate inepțiile procurorilor și judecă după propriile percepții și mai ales pe baza solidității probelorexistente la dosar.
Operațiunea polițiștilor a fost finalizată în 15 aprilie 2019 în urma unei percheziții domiciliare care l-a vizat pe Gavril C. Cosma, în urma căreia au fost descoperite și confiscate un număr de 10 arme deținute ilegal, din care 8 letale, cu glonț și țeavă lisă, care folosesc încărcătură cu alice, și două neletale, precum și muniția aferentă,133 de cartușe, tot acest adevărat arsenal fiind deținut ilegal. Cireașa pe tort a fost găsirea a două capcane metalice, confecționate și ele artizanal, dispozitive utilizate la braconaj.
Soluția dată de judecător la cererea de arestare preventivă, a fost o lecție pentru procuror.Astfel, s-a respins arestarea preventivă a lui Cosma și a fost aplicat controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.
Deținerea ilegală de arme, o practică
Cazuistica privind deținerea ilegală de arme și muniție are o istorie bogată în județul Bistrița-Năsăud. Aproape cu o precizie de metronom, la câteva luni lucrători de la AESP marchează câte un ”băț”, termen din jargonul polițist care înseamnă rezolvarea unui caz, descoperirea și confiscarea de arme și muniție. Bistrițenii, mai ales cei din satele de munte izolate, au deținut ilegal arme de când se știu. Ele erau păstrate în locuri ascunse, prin scorbura copacilor de pe proprietățile pe care le dețin, în sălașurile de vară folosite ca adăposturi pentru animale și furaje. Unele arme provin din ultimul Război Mondial, altele mai noi procurate prin mijloace ilegale, neînregistrate, iar altele confecționate artizanal de adevărați maeștri armurieri, gen Gavrilă C. Cosma din Hălmăsău. Aproape în totalitate armele confiscate de polițiști au fost folosite în scop de braconaj cinegetic.
Printre ultimele cazuri rezolvate de polițiștii de la AESP se numără cel al unui bărbat din localitatea bistrițeană Monariu, în locuința căruia polițiștii au descoperit trei arme, din care două letale folosite la vânătoare și una neletală cu aer comprimat, precum și de 400 g de pulbere neagră, 34 de cartușe și 63 de capse pentru inițiere, pe care acesta le deținea fără drept. Omul s-a ales cu un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Un alt caz, de asemenea spectaculos a fost unul petrecut în Ilva Mică, când polițiștiiau prins în flagrant un bărbat în vârstă de 59 din localitate, în timp ce transporta cu autoturismul proprietate personală, o armă letală cu glonț, folosită la vânătoare. Extinderea cercetărilor cu privire la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi braconaj cinegetic au culminat cu efectuarea a două percheziții domiciliare pe raza localităţilor Feldru şi Ilva Mică. În urma acestor activități au fost indisponibilizate 6 arme letale, respectiv un dispozitiv de armă letală confecţionat artizanal, dintre care 5 au fost deţinute fără autorizaţie. Totodată au fost ridicate 237 de cartuşe deţinute ilegal, 101 de trofee de mistreţ, colții.
În final, cinci bărbați au fost cercetați și ulterior trimiși în judecată pentru faptul că în perioada 2017 – 30 noiembrie 2018, ar fi folosit aceste arme pentru comiterea mai multor infracţiuni de braconaj cinegetic.
Analiza acestor cazuri relevă un curs ascendent al deținătorilor ilegali de arme, substanțe explozive și muniția aferentă, în ciuda măsurilor tot mai ofensive ale polițiștilor specializați în combaterea acestui gen de infracțiuni.
DORU COSTIN