Problema votului uninominal este foarte dezbatuta si, daca nu s-ar fi produs episodul de la Roma, s-ar fi ajuns la paroxism, în contextul gâlcevei permanente dintre cele doua Palate.

    Am mai scris ca votul unimominal nu este un remediu universal si ca fiecare dintre cele doua sisteme (vot pe liste, cum s-a practicat pâna acum si vot uninominal) are avantaje si dezavantaje. Probabil ca avantajele uninominalului precumpanesc. De altfel, sunt posibile variante în cadrul fiecarui sistem. În aceasta privinta, domnul Dan Pavel are un interesant si convingator articol în „Ziua”. În ceea ce priveste maturitatea sau imaturitatea corpului electoral, nu as merge atât de departe ca prietenul meu Tavi Hoandra; votul cenzitar este caracteristic secolului XIX si, oricât am fi de nostalgici, nu putem reveni la corabiile cu pânze si la lampile cu petrol. Acestia sunt oamenii si cu acestia defilam. În consecinta, si prin vot uninominal vom putea vedea oameni ce nu ar trebui sa stea în fotoliile Parlamentului, dar probabil mai putini. Exemplele date (Florin Piersic si Adrian Paunescu) sunt, însa, nerelevante. Florin Piersic este un bun, poate chiar mare actor, care nu s-a remarcat exclusiv prin scenete umoristice dupa Caragiale, piese bulevardiere si glume spuse cu aplomb la aniversari, ci prin roluri care ramân reusite certe în istoria literaturii si cinematografiei românesti. Adrian Paunescu este un poet remarcabil, nu prin putine poeme si a-l eticheta exclusiv poet de curte este nedrept. Eticul si esteticul sunt concepte diferite, chiar daca se influenteaza si uneori interfereaza (ipostaza ideala).

    În privinta votului, mi se pare ca un sistem mixt, cum este cel propus de Guvern, poate fi considerat mai echitabil, atenuând bipolarizarea optiunilor electoratului si ar permite sa se auda si voci ale partidelor mai mici, sub conditia sa se atinga baremul celor 5%, barem ce acum nu-l contesta nimeni. Este semnificativ ca PSD sprijina varianta Basescu, dar sunt putine sanse sa se ajunga la validarea variantei prezidentiale, datorita insuficientei prezente la urne, chiar având acest ajutor. Sa ne amintim de revizuirea Constitutiei. A trebuit sa se prelungeasca referendumul printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului cu înca o zi, pentru a se ajunge la nivelul minim de participare de 50%. În cazul votului uninominal, probabil ne-ar trebui un referendum pe o durata de 3, 4 zile ca sa nu se repete consultarea populara. Nu poti sa aduni oamenii la urne cu biciul si nu ar trebui omis faptul ca singura putere legiuitoare este Parlamentul, iar Guvernul României si-a asumat raspunderea pentru un proiect de lege privind sistemul de vot. În legatura cu existenta a numai doua forte politice mari în Parlament, ca la americani, nu mi se pare ca ar fi o evolutie spre care ar trebui sa tindem si chiar pentru faptul ca nu se potriveste cu specificul national. În Germania, sunt doua partide mari (democrati-crestinii si social-democratii) dar mai sunt si alte partide, sa le zicem intermediare, cum ar fi Partidul liberal democrat, partide care în decursul anilor au intrat în aliante cu unul din principalele partide, formându-se structuri stabile de putere executiva. În momentul de fata acestia au o alianta electorala între cele doua mari partide, care, probabil, va dura pâna la urmatoarele alegeri.

În consecinta, nu trebuie sa ne anatemizam, deoarece situatia tensionata de la noi nu este singulara. În Belgia, confruntarile dintre valoni si flamanzi sunt atât de acute ca, la mai multe luni de la alegerile parlamentare nu s-a putut forma un guvern. Se vorbeste de implozia statului belgian, cum s-a întâmplat în fosta Ceho-Slovacia. Lucrurile nu sunt simple nici în Polonia, dupa ultima consultare electorala, dupa cum sunt si alte state din Uniunea Europeana, care nu sunt scutite de probleme stringente. Când ne gândim ca Gigi Becali are un procent neverosimil de mare în sondajele de opinie, care sunt determinate si de evolutia echipei Steaua, nu ar trebui sa uitam ca la penultimele alegeri prezidentiale din Franta, unul dintre competitorii din turul II a fost Jean Marie Le Pen, ori acolo democratia functioneaza de vreo doua sute de ani.

    Pâna la alegerile din România de anul viitor, se va modifica cadrul legal electoral. Cu ce rezultat? Vom trai si vom vedea……..

Cluj-Napoca, 7 noiembrie 2007

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.