Doi dintre derbedeii care la începutul lunii au bătut, umilit și tâlhărit doi tineri într-un parc din Bistrița au fost la un pas să scape de arest, din cauza unui viciu de procedură. Greșeala, se pare, a fost făcută de Judecătoria Bistrița, care nu a pus la dispoziție suficienți avocați ai apărării, iar tinerii au profitat de acest detaliu și s-au întors acasă, pentru scurt timp, ce-i drept.
Scenele care au șocat opinia publică s-au petrecut în 6 mai, noaptea, în părculețul din zona BIG, din Bistrița. Potrivit unui comunicat remis de Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud poliția a aflat de incident dintr-un apel la 112.
„La data de 6 mai, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Bistrița au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un grup de 4 persoane, care aveau asupra lor un pistol de tip airsoft și o armă albă, ar fi amenințat doi tineri pe raza municipiului Bistrița, cu scopul de a obține bunurile și valorile pe care le aveau asupra lor. Întrucât aceștia au refuzat, cele 4 persoane i-ar fi agresat fizic. La scurt timp, polițiștii au fost sesizați din nou cu privire la faptul că un grup de 4 persoane ar fi încercat prin aceeași modalitate să obțină bunuri de la 3 tineri aflați în fața unei săli de jocuri de noroc. Întrucât aceștia au refuzat, un membru al grupului ar fi utilizat un pistol de tip airsoft în direcția unuia dintre tineri, provocându-i suferințe fizice”, spunea într-un comunicat de presă.
Umilirea tinerilor a fost filmată, iar filmulețele au ajuns inclusiv în presa locală. Unul dintre derbedei i-a cerut unuia dintre tinerii terorizați să îi facă sex oral.
Doi tineri au ajuns la spital, după miezul nopții, cu răni destul de serioase. Unul dintre ei, un minor de 17 ani, a fost împușcat în cap cu pistolul cu bile de unul dintre tâlhari.
Este vorba despre un tânăr de 20 de ani din Bistrița, diagnosticat cu traumatism craniocerebral minor de grad 0 cu risc, hematom epicranian frontal drept și intraorbital stâng, fractură de piramidă nazală, plagă la buza superioară și diferite echimoze, care, după investigații și tratament de specialitate în Urgență, a fost externat cu recomandări medicale.
Cel de-al doilea este un minor de 17 ani din Bistrița, care a fost diagnosticat cu traumatism craniocerebral minor de grad 0, plagă frontală prin împușcare cu pistol cu aer comprimat, corp străin epicranian radioopac nemetalic, care i-a fost extras din țesutul subcutanat în cadrul unei intervenții neurochirurgicale.
Și cel de-al doilea pacient a beneficiat de tratament specific, ulterior fiind externat cu recomandări la domiciliu și indicația de a se prezenta la control medical pentru scoaterea firelor de sutură.
Printre agresori, un minor de doar 14 ani
Grupul de agresori era format din 4 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, din Viișoara, Bistrița și Dorolea. Polițiștii au găsit pistolul de tip airsoft și un cuțit, precum și bilele din plastic pentru pistol, la un tânăr de 18 ani din Bistrița.
Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Bistrița a întocmit un dosar penal cu privire la infracțiunile de tentativă de tâlhărie calificată și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.
Minorul de 14 ani care a participat la tâlhărie, se pare că ar fi filmat scenele, motiv pentru care anchetatorii ar fi fost și mult mai blânzi cu acesta și n-au cerut reținerea sa.
Ceilalți trei tineri, toți majori, au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior arestați preventiv. Unul dintre tineri și-a recunoscut vina imediat și va opta pentru procedură simplificată de judecată.
Ceilalți doi, însă, au contestat arestul preventiv la scurt timp după ce au ajuns după gratii la IPJ. Judecătoria Bistrița a dispus măsura arestului preventiv în data de 7 mai, pentru 30 de zile. Niciunul dintre cei tre nu are antecedente penale. De asemenea, deși toți sunt majori, niciunul nu muncea.
Judecătoria Bistrița a numărat greșit avocații
Contestarea măsurii arestului preventiv s-a judecat în 12 mai, la 5 zile de la arestul celor trei. Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat peste nas Judecătoriei Bistrița și desființează în parte decizia dată în 7 mai.
„În baza art.425/1 alin.7 pct.2 lit.b rap.la art.204 Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatorii H. S.-A. și M. D. V. împotriva Încheierii penale nr.35/JDL/06.05.2023 a Judecătoriei Bistriţa, pronunţată în dosarul penal nr.4369/190/2023, pe care o desfiinţează în parte, numai în ceea ce privește dispoziția de arestare preventivă a acestor doi inculpați-contestatori, şi trimite cauza spre rejudecare Judecătoriei Bistrița. Dispune punerea deîndată în libertate a inculpaților H. S.-A. și M. D. V., dacă nu sunt reținuți sau arestați în altă cauză. Menține celelalte dispoziții ale încheierii atacate, care nu contravin prezentei. Potrivit art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare în contestaţie rămân în sarcina statului. Onorariul avocatului din oficiu din contestaţie, în sumă de 340 lei, cuvenit av.G. O. A., se avansează de Ministerul Justiţiei şi rămâne în sarcina statului conf. art.275 alin.6 Cod procedură penală. Definitivă”, este hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud.
Astfel, cei doi care au contestat măsura arestului preventiv au fost puși în libertate imediat după decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud. În spatele deciziei Tribunalului Bistrița-Năsăud se află un viciu de procedură. Mai exact, Judecătoria Bistrița n-ar fi pus la dispoziția tâlharilor suficienți avocați.
Procedural, tânărul care și-a recunoscut vina și a optat pentru procedura simplificată de judecată trebuia să aibă un avocat, iar ceilalți doi care nu recunosc cele întâmplate un alt avocat. Explicația ar viza apărarea diferită fiind cazuri și situații diferite.
Culmea e faptul că cei doi derbedei, deși provin din familii modeste au știut cum să procedeze și cum să profite de acest viciu de procedură și să obțină astfel eliberarea din arest. Sau poate au dat peste un avocat bun care i-a sfătuit.
Cu o presiune mediatică enormă și amenințări cu proteste după punerea în libertate a celor doi, Judecătoria Bistrița s-a mobilizat și într-o zi de sâmbătă i-a somat pe toți cei implicați pentru rejudecarea cauzei. Au găsit încă un avocat din oficiu pe care l-au pus la dispoziție celor doi inculpați și după mai puțin de 24 de ore petrecute în libertate, cei doi s-au reîntors după gratii.
Cert este faptul că nici de data aceasta cei doi n-au renunțat și au contestat din nou măsura arestului preventiv, care expiră în 4 iunie. Deși infracțiunile comise sunt grave, cel mai probabil cei trei nu vor petrece foarte multe luni în arest preventiv și vor fi, în cele din urmă, cercetați și apoi judecați în stare de libertate.