Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei nostre, deputatul PD-L, Ioan Nelu Botiş, a susţinut marţi, 23 februarie, o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor prin care susţine necesitatea eliminarea barierelor şi integrarea în societate a persoanelor cu handicap.

 

 

 

"Persoanele cu dizabilităţi întâmpină încă diverse bariere în integrarea lor în societate, nu pot să-şi exercite, în condiţii de egalitate cu ceilalţi toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.
Am fost sesizat că în judeţul Bistriţa-Năsăud şi nu numai, persoanele cu dizabilităţi care doresc să-şi obţină permisul de conducere şi nu au o maşină adaptată în acest sens, nu pot urma Şcoala de şoferi şi de asemenea nu pot susţine examenul de obţinere a permisului auto. Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, le acordă dreptul ca, persoanele adulte cu handicap să beneficieze de un credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achiziţionarea unui mijloc de transport. Având în vedere faptul că, persoanele cu dizabilităţi trebuie să aibă posibilitatea de a se implica activ în procesele de luare a deciziilor, în elaborarea de politici şi programe, inclusiv a celor care îi privesc în mod direct, am fost solicitat de Asociaţia Persoanelor cu Handicap Fizic şi Psihic din judeţul Bistriţa-Năsăud asupra acestei probleme. Propun astfel că, fiecare Şcoală de şoferi să deţină cel puţin o maşină, care să poată fi adaptată nevoilor speciale ale persoanelor cu dizabilităţi. Astfel şi susţinerea examenului de obţinere a permisului auto se va putea efectua în propriul judeţ.  Obligaţia noastră este aceea de a da posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi să traiască independent şi să participe pe deplin la toate aspectele vieţii. Această măsură pe care o susţin va asigura persoanelor cu dizabilităţi accesul, în condiţii de egalitate cu ceilalti la transportul auto propriu, astfel eliminăm un obstacol şi o barieră pe care astăzi ei nu o pot trece. Cred că fiecare dintre noi suntem conştienţi că persoanele cu dizabilităţi sunt printe cele mai vulnerabile, cele mai expuse riscului sărăciei, marginalizării şi chiar excluderii sociale. În consecinţa trebuie să acţionăm astfel că efectele discriminării bazate pe statutul social sau pe handicap să fie diminuate sau chiar eliminate.” a declarat Ioan Nelu Botiş"
, vicepreşedinte al Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială.

 

 

Iulia STUPINEAN 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.