Bistriţa-Năsăud s-a mai pricopsit cu un deputat în urma alegerilor din decembrie anul trecut, pe lângă cei patru deputaţi pentru tot atâtea colegii câte are judeţul nostru – Mircea Grosaru.
Deputatul este reprezentantul minorităţii italienilor în Parlamentul României şi şi-a obţinut mandatul în urma redistribuirilor naţionale, cu atât mai mult cu cât oricum minorităţile au de drept un reprezentant în Legislativul ţării.
La alegerile parlamentare de anul trecut, Mircea Grosaru a ales să candideze în Colegiul 2 Beclean pentru Camera Deputaţilor, deşi în mandatul trecut a reprezentat în Parlament un colegiu din judeţul Botoşani.
Alesul, care îi reprezintă pe italieni în Legislativul ţării, este un personaj controversat şi pretinde că are afinităţi liberale. De altfel, până în 2010 pare să fi fost membru al PNL Suceava, an în care conducerea organizaţiei judeţene de acolo a solicitat excluderea sa din partid. Cu toate acestea, în urmă cu două săptămâni, Mircea Grosaru a fost prezent la Conferinţa judeţeană de alegeri a liberalilor bistriţeni, în calitate de invitat, de la tribuna căruia a clamat apartenenţa sa la PNL.
Acuzat ca a ajuns în Parlament prin fraudă
La începutul anului trecut, au ieşit la iveală unele informaţii ciudate la adresa deputatului Mircea Grosaru, reprezentantul comunităţii italiene în Camera Deputaţilor. Potrivit dcnews.ro, la adresa lui Grosaru au fost lansate anumite acuzaţii din partea unor membri ai comunităţii etnice, care susţineau că deputatul nu are origini italiene.
Astfel, Emilia Finatti, membru al Comunităţii Italiene din România, susţinea că Mircea Grosaru ar fi obţinut fraudulos mandatul din anul 2004, care i-a permis să devină deputat al minorităţii italiene.
„În anul 2004, a venit Grosaru şi ne-a propus în felul următor: ei să vină cu asociaţia lor de la Suceava (n. r. Asociaţia Italienilor din România) şi să candidăm ca şi alianţă. A propus ca înţelegerea să fie în felul următor: eu să fiu candidat şi să obţin mandatul, iar Asociaţia lor să gestioneze fondurile de la Guvern pentru minoritate. Am început să umblăm prin ţară să depunem candidatura pentru alegeri în fiecare judeţ. Eu nu dispuneam de banii şi timpul necesar să umblu în toată ţara şi m-am ocupat de 12 judeţe. Grosaru a spus că va merge el în restul ţării. Până să îmi dau seama, el se trecuse pe toate listele cu numele lui ca şi candidat şi a ieşit parlamentar”, declara pentru dcnews.ro, Emilia Finatti.
Potrivit sursei citate, aceeaşi Finatti susţinea că Grosaru i-ar fi mărturisit cu mai mulţi ani înainte, atunci când se cunoscuseră, că este român get-beget şi că se prezenta ca fiind consilierul lui Valentino Iuliano, primul deputat al comunităţii italiene.
Întrebat dacă este aşa sau nu, Mircea Grosaru nu a recunoscut iniţial, scrie decnews.ro, însă mai apoi a afirmat că de fapt bunicul său ar fi fost un italian ajuns în România şi îl chema Lorenzo Masseri, însă în acea vreme italienii ajunşi la noi în ţară obişnuiau să îşi schimbe numele. Conform aceleiaşi surse, la învestitura în calitate de deputat al minorităţii italiene, Grosaru susţinea că nu a fost întrebat de nimeni nimic şi nu i s-a cerut niciun act prin care să îşi dovedească apartenenţa. El a mai explicat pentru dcnews.ro că orice cetăţean al UE îşi poate alege să declare orice origine doreşte, iar la ultimul recensământ el s-a declarat italian.
Exclus din PNL în 2010
Înainte de a avea loc acest episod al acuzaţiilor, în presa din judeţul Suceava apărea o ştire în 2010 cu privire la excluderea lui Mircea Grosaru din PNL, al cărui membru era la acea vreme.
Potrivit newsbucovina.ro, anunţul cu privire la excludere a fost făcut de liderul PNL Suceava, Ştefan Băişanu, după ce deputatul Mircea Grosaru a declarat presei locale că Biroul Permanent Judeţean al PNL Suceava trebuie dizolvat pentru lipsă de activitate.
„Mircea Groşaru este exclus de două luni pentru că nu a activat timp de opt luni după Conferinţa judeţeană în cadrul partidului, nu a participat la nici o şedinţă şi nu şi-a plătit cotizaţia. În Parlament a votat împotriva intereselor românilor şi conceptelor de dreapta”, declara Băişanu.
Acesta considera, potrivit sursei citate, că Mircea Grosaru a acţionat în calitate de parlamentar împotriva intereselor PNL.
„Grosaru trebuia să aleagă să fie deputat al Asociaţiei Italienilor şi slugoi al puterii sau membru al PNL”, a spus Băişanu.
Se jură că va aduce investitori italieni în BN
Prezent la Conferinţa judeţeană de alegeri a PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Mircea Grosaru nu a lăsat să se înţeleagă că ar fi fost dat afară din rândul liberalilor, ci că atunci când a candidat pentru prima dată pentru Camera Deputaţilor a trebuit să aleagă între Asociaţia italienilor şi partid.
„Din anul 1991 sunt membru al PNL, am fost şi rămân membru al PNL, chiar dacă la un moment dat, în anul când am candidat pentru Camera Deputaţilor, a trebuit să fac alegerea de a candida pentru Asociaţia italienilor din România, însă niciun moment nu am spus „adio PNL, vă părăsesc”, ci dimpotrivă, spun acum, este o deosebită onoare, să spun acum liberalilor prezenţi în această sală, că mă bucur nespus că ne regăsim”, a declarat Mircea Grosaru.
Tot atunci el a promis liberalilor bistriţeni că va face tot posibilul să aducă la Bistriţa investitori italieni şi astfel să dea o mână de ajutor pentru dezvoltarea economică a judeţului. Că nu cunoaşte denumirea exactă a judeţului pe care spune că îl reprezintă în Parlament, este o altă problemă.
„Ca deputat de Bistriţa am obţinut un mare număr de voturi aici în judeţul Bistriţa. Mi-am dat seama că judeţul Bistriţa este un judeţ în care oamenii, liberalii, mă vor printre ei, şi din această cauză începând de săptămâna viitoare îmi voi deschide aici la Bistriţa un birou parlamentar, în clădirea Prefecturii. (…) Îmi doresc foarte mult şi voi face toate eforturile să îndrept investitorii italieni către judeţul Bistriţa”, a spus deputatul Grosaru.
Liana Mureşan