Începând cu data de 1 iulie 2016, salariaţii nu vor mai opta pentru concediu pentru creşterea copilului (CCC) de 1 an. În schimb, solicitantul CCC va putea beneficia de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, perioadă în care va beneficia şi de o indemnizaţie lunară. Atenţie la faptul că nu mai există condiţionarea acordării indemnizaţiei de CCC de realizarea veniturilor supuse impozitului într-o perioadă limitată de 12 luni anterioare naşterii, aşa cum se întâmplă în legislaţia anterioară Legii nr. 66 din 2016.
Concret, solicitantul CCC poate să realizeze venituri supuse impozitării pe 2 ani. În acest interval de 2 ani, perioadă în care salariatul trebuie să realizeze venituri supuse impozitării timp de 12 luni.
Cu alte cuvinte, dacă în ultimii 2 ani solicitanţii CCC au realizat venituri timp de 12 luni şi apoi nu mai realizează deloc venituri, vor putea beneficia de CCC şi indemnizaţia aferentă. Atenţie la faptul că discutăm despre un cuantum al indemnizaţiei diferit dacă salariatul nu a realizat deloc venituri în ultimele 12 luni. În acest caz aparte, indemnizaţia de CCC va fi de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţara garantat în plată. Aşadar, cuantumul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, de la 1 iulie 2016, este de 1062,5 lei. Indemnizaţia de CCC se calculează în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului.
Deputat din bistriţa militant al proiectului
Mare ne-a fost mirarea să îl găsim pe Daniel Suciu pe lista celor ce au militat pentru adoptarea proiectului. Tată de gemeni, separat de campania sa electorală pentru primăria Sîngeorz-Băi, Suciu a cerut împreună cu ceilalţi deputaţi creşterea îndemnizaţiei pentru mame în cei doi ani de Concediu pentru Creşterea Copilului.
„M-am implicat puternic pentru acest proiect. Sunt tată şi soţ, în primul rând. În al doilea rând am demonstrat că familia trebuie să vină pe primul loc. Împreună cu colegii deputaţi am susţinut acest proiect ce dacă ni s-ar fi permis, consta într-o majorare mai mare. Mamele trebuie încurajate şi financiar. Nu este singurul proiect de acest gen pentru care am militat. Dar pot să spun că e un beneficiu la nivel naţional.
Perioada fragilă a unui copil e exact în primii săi ani de viaţă. Are nevoie de o mamă şi de condiţii de trai, ori îndemnizaţia mică afectează prezenţa mamei ce se simte nevoită să muncească pentru a obţine mai mulţi bani şi pentru a oferi condiţiile necesare copilului ei. Sperăm ca pe viitor să mai discutăm de o majorare a acestei îndemnizaţii ” a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Daniel Suciu.
Care sunt principalele modificări vizate de Legea nr. 66 din 2016:
- -Eliminarea plafonului maxim al indemnizaţiei de creştere a copilului.
- -Va există doar o limită minima a indemnizaţiei de CCC, care va fi de 1.062,5 lei, după majorarea salariului minim, la 1 mai 2016.
- -Perioadă de CCC va fi de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap. Nu mai există posibilitatea că părinţii să opteze pentru CCC de 1 an, ci doar de 2 ani sau de 3 ani pentru copilul cu handicap. Părinţii care optează pentru CCC de 2 ani se pot întoarce mai devreme la serviciu dacă doresc, situaţie în care vor beneficia de stimulent de inserţie.
- -Indemnizaţia lunară va fi de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, în ultimii 2 ani, dar nu mai puţin de 85% din salariul minim pe economie, care va fi de 1250 de RON de la 1 mai 2016.
- -Stimulentul de inserţie va fi de 50% din indemnizaţia lunară, minim 85% din salariul minim brut.
- -Nivelul indemnizaţiei lunare creşte cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţara pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină generală, tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit din naştere.
Iată un scurt extras din expunerea de motive la Legea pentru modificarea art. 2 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
„Potrivit ordonanţei de urgenţă care reglementează modul de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, începând cu data de 1 ianuarie 2011, părinţii au posibilitatea să opteze pentru un concediu pentru creşterea copilului de un an sau de doi ani, dar cu o indemnizaţie diferenţiata, în funcţie de această opţiune. Astfel, mamele sau taţii care aleg să rămână în concediu de îngrijire şi creşterea copilului până la împlinirea unui an de zile sau până la trei ani (dacă este vorba de un copil cu handicap), beneficiază de o indemnizaţie de la cel puţin 600 de lei la cel mult 3400 de lei. Însă, dacă persoanele optează pentru concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani primesc, în mod discriminatoriu, cel puţin 600 de lei şi cel mult 1200 de lei, atât în primul an, cât şi în al doilea an.”, se precizează în expunerea de motive.
Conform iniţiatorilor, părinţii ar trebui să beneficieze de acelaşi mod de calcul al indemnizaţiei, oricare ar fi opţiunea pe care o consideră potrivită.
Atenţie la faptul că indemnizaţiile părinţilor care se află deja în CCC se vor recalcula.Propunerile intră în vigoare la data de 1 iulie iar prevederile se vor adresă inclusiv celor deja aflaţi în timpul CCC.
Conform legii, „Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.”
Persoanele care, în perioadă în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).
„Art. 2, alin (2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţara garantat în plată.”
Legea nr. 66/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 304 din 20 aprilie 2016, a modificat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
[…] Deputat bistriţean contribuie la majorarea îndemnizaţiei de creştere a copilului apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]