Rus Vasile și Adrian Seni, voluntari ai Gărzii de Mediu Bistrița și ai Asociației G.A.L. RURALIS Bistrița, inițiatori ai proiectului KILOMETRUL ALBASTRU pe SOMEŞ, atrag atenția Comisarului Şef al Comisariatului Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Cristian Marius NICULAE, cu privire la depozitele ilegale de deșeuri din comuna Rebrișoara.
„Subsemnații, Rus Vasile și Adrian Seni, voluntari ai Gărzii de Mediu Bistrița și ai Asociației G.A.L. RURALIS Bistrița, inițiatori ai proiectului KILOMETRUL ALBASTRU pe SOMEŞ vă anunțăm faptul că în data de 8 august 2015 am efectuat o recunoaștere la fața locului în comuna Rebrișoara și orașul Năsăud pentru a constata nivelul deșeurilor depozitate ilegal pe malul râului Someș dar și în locurile publice.Cu această ocazie am realizat un film de 18 minute pe care îl punem la dispoziția dumneavoastră. Am observat că în comuna Rebrișoara există depozite ilegale de deșeuri pe fostul lac de decantare a caolinului dar și pe malul râului Someș între Rebrișoara și Năsăud. Același lucru l-am constat și în orașul Năsăud unde pe vestita stradă Dumitru Vârtic se depozitează în continuare ilegal deșeuri, autoritățile orașului Năsăud nereușind până în prezent să curețe această stradă și să o redea circuitului turistic pentru plimbări pe malul râului Someș care să ofere bucurii sufletești vizitatorilor orașului Năsăud. Am constat de asemenea că a scăzut nivelul deșeurilor casnice dar a crescut îngrijorător nivelul deșeurilor rezultate din resturi de materiale pentru construcții: internit, bca, cărămidă, pavaj etc … pentru care în prezent nu există soluții practice pentru a elibera malurile râului Someș. Oamenii refuză să le predea firmei Vitalia pentru că prețurile sunt destul de mari pentru reciclarea lor, de asemenea nici primăriile nu ajută populația prin colectarea lor într-un centru, achiziționarea unui concasor și reciclarea lor, sau încheierea unui contract unic cu firma Vitalia prin care aceste resturi de materiale de construcții să fie reciclate. În lipsa unor măsuri practice populația depozitează ilegal aceste resturi de materiale pentru construcții pe malul râului Someș sau chiar pe marginea străzii, cum este cazul vestitei străzi Dumitru Vârtic din Năsăud producând astfel un aspect extrem de urât pentru turiștii care vizitează zona.
Totodată ele dăunează grav sănătății (în special internitul/azbocimentul cunoscut prin toxicitatea sa). În speranța găsirii unor soluții practice care să contribuie la sănătatea naturii și a viitorului copiiilor noștri vă înaintăm acest scurt raport asupra stării ecologice a râului Someș în această arie protejată prin lege”, au scris aceștiala data de 10 august, pe pagina de socializare.
Aici se poate urmări filmuletul.