Cotată la peste 449 miliarde de dolari în 2022 și având perspective de încasări cifrate la 703 miliarde de dolari în 2023, industria jocurilor de noroc înseamnă 1.6 miliarde de jucători care joacă în mod regulat. De asemenea, numărul celor care au beneficiat ocazional de serviciile unui cazinou sau al unei case de pariuri se ridică la 4.2 miliarde de persoane.
Segmentul online al acestei piețe abundă în platforme de iGaming care derulează promoții generoase pentru membrii acestora, așa cum este Verde casino, astfel că site-urile cu jocuri bazate pe hazard se bucură de o popularitate în creștere în ultimii ani. Numai că, având în vedere oferta extinsă a cazinourilor online, numărul jucătorilor cu probleme legate de jocurile de noroc a crescut.
La nivel global, procentul acestora este cuprinsă între 0.12% și 5.8% – este mult, este puțin? Ce măsuri sunt luate în mod concret de către cazinourile din mediul digital pentru preveni și reduce numărul jucătorilor dependenți? Vor reuși operatorii să rezolve această problemă cu care se confruntă industria jocurilor de noroc?
Reușesc platformele cu jocuri de cazinou să gestioneze mai eficient problema dependenței decât cazinourile terestre?
În timp ce locațiile fizice în care se pot juca diverse jocuri de noroc permit accesul doar în baza unui act de identitate, fără să existe informații privind eventuale probleme legate de dependență, platformele de iGaming au creat un sistem bine pus la punct în acest sens. Acest sistem de protecție a jucătorilor și care are ca scop prevenirea apariției dependenței și reducerea numărului de jucători cu probleme constă în:
- Notificări regulate privind timpul petrecut online, pe platforma cu jocuri bazate pe hazard;
- Diverse opțiuni privind limitarea timpului petrecut în cazinoul digital;
- Limite privind depunerile permise jucătorilor care pot dezvolta probleme legate de jocurile de noroc (zilnice, săptămânale și lunare);
- Interzicerea accesului la jocurile pe bani reali în cazul jucătorilor dependenți (aceștia având la dispoziție versiunile demo gratuite ale anumitor jocuri);
- Opțiuni de auto-excludere parțială (pentru perioade determinate de timp) sau totală;
- Parteneriate cu asociații și organizații care oferă în mod gratuit suport pentru jucătorii cu probleme;
- Verificarea obligatorie a identității jucătorului în maxim 30 de zile din momentul înregistrării, în caz contrar, contul jucătorului urmând să fie șters;
- Limite privind valoarea retragerilor care pot fi solicitate într-un anumit interval de timp.
Mai mult decât atât, unii operatori de iGaming au implementat software-uri bazate pe Inteligență Artificală pentru a realiza predicții despre comportamentul jucătorilor. În situația în care aceștia manifestă riscuri de dezvoltare a dependenței de jocurile de noroc vor fi emise notificări în acest sens către operator. De asemenea, accesul la platforma cu jocuri de cazinou poate fi restricționat de către membrii familiei, dacă jucătorul nu va solicita acest lucru în nume propriu.
Spre deosebire de locațiile terestre cu jocuri de hazard, în care jucătorul nu mai este controlat după ce a intrat în incintă, cazinourile online monitorizează activitatea fiecăruia dintre jucători atât timp cât aceștia sunt logați. Chiar dacă dispun de instrumentele necesare monitorizării activității jucătorilor, situația dependenților rămâne în continuare îngrijorătoare.
Politica jocului responsabil versus profitul obținut de cazinouri
Jucătorii reprezintă o sursă de profit pentru operatorii de jocuri de noroc – cu cât aceștia joacă mai mult, cu atât mai mulți bani vor încasa cazinourile. Iar un jucător care manifestă riscuri de apariție a dependenței sau care deja este dependent va juca mai mult, ceea ce înseamnă și mai mulți bani pentru operatori.
Numai că, una dintre condițiile impuse de către autoritățile de licențiere este promovarea jocului responsabil printre membrii platformei de iGaming. Numărul jucătorilor dependenți este mult mai scăzut în comparație cu cel al jucătorilor care joacă de plăcere. Încasările cazinourilor nu sunt în pericol dacă accesul acestei categorii de jucători va fi limitat. Și, oricum, operatorii de jocuri bazate pe noroc își asigură un profit garantat grație avantajului casei.
Mai mult decât atât, operatorii le oferă vizitatorilor și membrilor variante pe bani virtuali pentru a se distra. Cei care pot dezvolta dependență pot să încerce aceste versiuni ale jocurilor fără să-și pericliteze bugetul și fără să ajungă în situații periculoase ca urmare a acestei probleme.
Dependența față de jocurile de noroc – pericol real pentru jucătorii iresponsabili!
În afara măsurilor privind prevenirea apariției dependenței și a afișării la loc vizibil a logo-ului “Joc Responsabil” ce mai pot face operatorii de cazino pentru a ajuta jucătorii cu probleme? Acest pericol real pentru cei care joacă la cazino trebuie conștientizat prin campanii frecvente, prin limitarea accesului la bonusurile oferite de operatori și prin stabilirea unor intervale de joc predeterminate.
Chiar dacă nu servește interesului imediat al operatorului, un jucător care știe să joace responsabil pe termen lung este mai avantajos decât unul care joacă iresponsabil pe termen scurt. Înainte de asigurarea propriului profit, operatorii din mediul digital ar trebui să se asigure că dispun de un portofoliu de membri care știu să parize în mod responsabil!