Potrivit unui raport DLAF (Departamentul pentru lupta antifraudă), Marian Moteoc, principalul martor al acuzării din dosarul lui Daniel Don, fostul șef al AJOFM Cluj, a comis o fraudă în valoare de peste 24.000 de lei cu fondurile gestionate într-un proiect derulat de AJOFM Cluj în parteneriat cu Asociația Inceptus. Sesizarea către DLAF a fost făcută chiar de către procurorii DNA Cluj.
Un raport al DLAF încheiat luna trecută arată că, în cadrul proiectului ”Bancomate de joburi în mediul rural” principalul martor al acuzării din dosarul lui Daniel Don, fostul șef al AJOFM Cluj, ”sifona” fondurile din proiect. Este vorba de Marian Moteoc, principalul acuzator din dosarul menționat. Potrivit DLAF, neregulile pot intra în categoria fraudă.
”Echipa de control din cadrul DLAF a verificat o serie de suspiciuni privind decontarea unor sume din fondurile alocate proiectului, fără o justificare reală, pe baza unor activități ilicite. Numitul Moteoc Marcu Marian a semnat documente în cadrul proiectului (diverse livrabile, rapoarte de activitate, fișe de pontaj), aferente unor activități din perioada martie – iunie 2015, pe care acesta, în fapt, nu le-a desfășurat, ajutându-l pe Boșca Ciprian să îi determine pe reprezentanții liderului de parteneriat – Asociația Inceptus România, să folosească înscrisurile menționate, pe fondul necunoașterii de către aceștia din urmă a împrejurărilor descrise anterior, care a avut ca rezultat obținerea pe nedrept a finanțării nerambursabile aferente salariilor primite de Moteoc Marcu Adrian, în sumă de 13.421,10 lei. Fapta numitului Moteoc Marcu Adrian poate întruni elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la fapte de corupție (…) Pentru domnul Moteoc Marcu Adrian se consideră neeligibilă suma totală de 23.924 lei, reprezentând salariile și contribuțiile salariale neeligibile, aferente unor presupuse activități raportate ca fiind desfășurate de acesta în perioada martie – iunie 2015”, arată raportul DLAF.
Contactat de reporterii Gazeta de Cluj pentru un punct de vedere, Moteoc a spus că nu aude ce este întrebat. Ulterior, el și-a închis telefonul.
Însă, frapant este faptul că rechizitoriul DNA Cluj în care fostul șef al AJOFM Cluj, Daniel Don, este acuzat de fapte de corupție a fost construit, în mare parte, pe declarațiile lui Moteoc care, de fapt, a fost șoferul șefului instituției.
Cine colecta banii din Dosarul lui Don
Potrivit rechizitoriului, începând din anul 2012, inculpatul Don Daniel a fost sprijinit în obținerea foloaselor bănești de către inculpatul Moteoc Marcu Marian, șoferul său, care a colectat lunar banii pretinși. Sumele de bani respective au fost remise de regulă, în sediul instituției, de cele mai multe ori în plicuri.
După colectare, banii au fost înmânați inculpatului Don Daniel sau, la indicațiile sale exprese, au fost depuși fie în autoturismul de serviciu folosit de către acesta din urmă fie într-un cont bancar deținut de directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj.
Inculpatul Don Daniel, în calitate de funcționar public, are obligația declarării activelor financiare cu ocazia completării declarației de avere în cuprinsul căreia, sub sancțiunea atragerii răspunderii penale pentru infracțiunea de fals în declarații,
Urmare a analizării declarațiilor de avere completate de către Don Daniel la data de 14.04.2014, aferent veniturilor obținute pe parcursul anului 2013 și respectiv la data de 08.04.2015 corespunzător veniturilor obținute în anul 2014, s-a reținut că funcționarul public nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare.
Însă, procurorii nu au reușit să depisteze averea lui Don care ar fi putut proveni din activitatea infracțională de care este acuzat.
Fostul șofer jongla cu fondurile AJOFM
Dintre denunțurile de la dosar se remarcă cel făcut de Marian Moteoc, fostul șofer al lui Don. El spune că în mod constat scotea bani de pe cardul unde erau virați banii pentru proiectele europene la care cei de la AJOFM Cluj lucrau și o parte din sumă ajungea, sub formă de mită, la Don. Cu toate acestea, procurorii DNA nu au descoperit că el ar fi acumulat vreo avere sub formă de bani, imobiliare, mașini sau active financiare.
Însă, potrivit unei expertize financiare extrajudiciare realizată de un expert contabil, profesor la Facultatea de Științe Economice din Cluj Napoca arată că, de fapt, unul dintre beneficiarii banilor europeni era de fapt șoferul lui Daniel Don, Marian Motoc, care vira constant mii de euro în conturile soției.
Însă, judecătorul dosarului, Marius Lupea de la Tribunalul Cluj, refuză să accepte ca probă această expertiză financiară. Astfel că, până acum, în proces singura expertiză contabilă este cea realizată de procurori!
O expertiză contabil-financiară care, în mod atipic, nu este acceptată de judecător ca probă la dosarul de judecată al lui Don, arată că Moteoc Marcu Marian a încasat în perioada 2010 – 2015 sume în valoare totală de 1.334.997 lei. ”am constatat pe parcursul documentării că unele dintre aceste persoane, respectiv Boșcă Ciprian Marin și Moteoc Marcu Marian, și-au dezvoltat adevărate abilități de investitori. Mai precizăm că perioada de analiză ar trebui să fie de la începutul anului 2010 până la 13.11.2015, mai ales că am constatat că pentru perioadă martie 2010 –iulie 2010, numitul Moteoc Marcu Marian a efectuat sporadic tranzacții de depunere și retragere de sume din contul lui Don Daniel, în data de 22.03.2010 orele 10:16-10:21, depunere și ridicare sumă de 16.000 lei. Precizăm că dl Moteoc Marian încasează primul venit în 27.09.2010 în sumă de 13.774 lei și are acces la contul lui Don Daniel începând cu luna martie 2010”, arată expertiza.
Conturile lui Moteoc nu au fost verificate
O altă problemă care transpare din dosarul lui Daniel Don constă în expertizele contabile realizate de DNA. În rechizitoriul DNA se arată faptul Marian Moteoc, șoferul lui Don, scotea sume de bani din bancomate pe care i le dădea personal, în plicuri, fostului șef al AJOFM. Însă, în expertiza DNA nu se arată că, de fapt, Moteoc depunea spumele de bani în contul soției lui!
Cu toate acestea, instanța nu a acceptat nici acum realizarea unui alt raport contabil decât cel făcut de procurori și depus la dosar. ”În aceeași perioadă, Moteoc Marcu Marian a mai avut deschise la Banca Transilvania două conturi cu acumulare în euro care nu au fost identificate în raportul specialistului DNA în care înregistrează depuneri în numerar în euro și nu au fost cuprinse în raportul de expertiză al DNA. Aceste depuneri de numerar sunt în directă legătură cu sumele care Matoc susține că le-a dat mită lui Don Daniel. Unde este răspunsul specialistului cum s-au utilizat sumele încasate de experți în perioada octombrie 2010 – 13 noiembrie 2015?”, se arată în actele de la dosar.
Răzvan Robu