Declaraţiile privind obligaţiile de plată contribuţiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţă nominală a persoanelor asigurate se pot depune numai on-line, de către toţi contribuabilii.

Acest lucru este posibil de la finele lunii iulie, potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud (DGFP BN).

 

"Formularul 112 "Declaraţie privind obligaţiile de plată contribuţiilor sociale, impozitului pe venit si evidentă nominală a persoanelor asigurate" se depune numai on-line, de către toţi contribuabilii, de la data de 26 iulie a.c.

Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator sau entităţi asimilate angajatorului, prevăzute la art. 296^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, au obligaţia depunerii declaraţiilor prevăzute la art. 1 din H.G.1397/2010,  prin mijloace electronice de transmitere la distantă, cu respectarea condiţiilor prevăzute in anexa nr. 8 (din H.G 1397/2010),  prin intermediul portalului e-Romania", se menţionează în documentul citat.

Metoda on-line poate fi însă utilizată şi în cazul  depunerii altor declaraţii fiscale, precum: Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, formularul 100; Declaraţie rectificativă, formularul 710; Declaraţie privind impozitul pe profit, formularul 101; Decont de taxă pe valoarea adăugată, formularul 300; Decont special de taxă pe valoarea adăugată, formularul 301;  Decont privind accizele, formularul 120; Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă, formularul 130; Declaraţie privind veniturile realizate, formularul 200.

DGFP BN precizează care sunt etapele depunerii declaraţiei 112 în sistem electronic.

"1. Obţinerea unui certificat calificat de semnătură electronică conform Legii 455/2001 de la unul din furnizorii acreditaţi.
Lista furnizorilor de certificate digitale calificate acreditaţi în  prezent se găseşte pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (www.mfinante.ro)portal ANAF,rubrica ‘’Declaraţii electronice”, aceştia fiind :
– SC CERT SIGN SRL – www.certsign.ro;
– SC DIGI SIGN SA – www.digisign.ro;
– SC TRANS SPEED SRL – www.transsped.ro.

2. Instalarea programului ADOBE READER 8.2.
    Important!Cu un singur certificat se pot semna declaraţii fiscale pentru mai mulţi contribuabili.

3. se descărcă in calculatorul de pe care se transmit declaraţiile documentul de confirmare de pe website-ul ANAF (www.anaf.ro), categoria Asistenta Contribuabili, modulul .Toate formularele cu explicaţii, se completează, se transmite apoi pe e-mail la furnizorul certificatului,se primeşte semnat de acesta, apoi se transmite prin portal ANAF (modulul Declaraţii electronice, opţiunea certificate calificate).

4. Se listează, se semnează olograf şi se ştampilează cererea de utilizare a serviciului de depunere electronică (formularul 150).
 Atenţie! Formularul 150 trebuie să aibă număr de înregistrare acordat de site-ul ANAF.

5. Se prezintă documentele la orice unitate fiscală teritorială din subordinea ANAF, potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui ANAF nr.2568/2010(împuternicirea, actul de identitate, formularul 150).
Documentele necesare pentru obţinerea dreptului de utilizare a certificatului digital sunt:
documentul de identitate al titularului certificatului calificat, în original şi în copie;
documentul în original şi copie, care atestă calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului, sau împuternicire autentificată la notariatul public  din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaraţiile fiscale pentru contribuabil (in situaţia în care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat). Aceeaşi procedură se aplică şi în situaţia în care titularul certificatului calificat este desemnat sau împuternicit de către mai mulţi contribuabili pentru semnarea declaraţiilor fiscale.

6. Se aşteaptă primirea pe e-mail a dreptului de utilizare a serviciului.
Avertizare! Datorită unor dificultăţi tehnice, domeniul yahoo nu acceptă e-mail-urile transmise de domeniul mfinante, vă rugăm ca în relaţia cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală , să utilizaţi o adresă de e-mail care să conţină un alt domeniu decât yahoo şi la care să vă putem transmite răspunsurile noastre.

7. Descărcarea formularelor electronice.
Important!Pentru a evita situaţiile în care primiţi mesaje de eroare în urma prelucrării, vă rugăm ca, la fiecare transmitere, să verificaţi dacă aţi descărcat ultima versiune a formularului publicat de ANAF ,corespunzătoare perioadei de raportare pentru care se depune declaraţia fiscală.

8. Se completează formularele de declaraţii.

9. Se accesează adresa www.eguvernare.ro Depunere declaraţii, declaraţii ANAF (veţi fi redirecţionat pe portalul ANAF)

10. Se transmit declaraţiile.
11. Se examinează starea declaraţiilor.", se menţionează în comunicatul DGFP BN.

După depunerea Declaraţiei 112, aceasta va putea fi vizualizată  prin accesarea link-ului https://www.anaf.ro/StareD112. În cazul în care declaraţia este nevalidată, va trebui depusă o nouă Declaraţie 112 iniţială, completată corect.

Dacă aceasta este validată, dar se constată că există atenţionări (sume eronate, angajaţi nedeclaraţi), se va depune o Declaraţie 112 rectificativă, corectă, care va urma aceeaşi procedură privind vizualizarea stării, prin accesarea link-ului https://www.anaf.ro/StareD112.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.