Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au amânat, miercuri, pronunțarea deciziei definitivă în dosarul „Gala Bute”, în care fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea – aflată în Costa Rica – a fost condamnată, în primă instanţă, la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, scrie News.ro.

Magistrații instanței supreme au amânat pronunțarea sentinței pentru 5 iunie.

Ultimul termen în dosarul „Gala Bute” a avut loc în 9 mai, când magistraţii instanţei supreme i-au audiat pe Adrian Gărdean, martor denunţător, şi pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja.

Veronel Rădulescu, unul dintre avocaţii Elenei Udrea, a cerut eliminarea probelor obţinute cu ajutorul SRI, pe motiv că sunt nelegale, şi rejudecarea dosarului. De asemenea, ei su solicitat audierea Elenei Udrea prin videoconferinţă, din Costa Rica, solicitare respinsă.

La ultimul termen al procesului, procurorii DNA au cerut majorarea pedepselor primite de Elena Udrea şi de fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obeja, dar şi pentru ceilalţi inculpaţi.

La sfârşitul săptămânii trecute, Elena Udrea, aflată în Costa Rica, spunea că a decis împreună cu avocaţii să ceară repunerea pe rol a dosarului „Gala Bute”, rămas în pronunţare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut public un document al SRI, despre care spune că este strict secret şi i-a parvenit în urmă cu câteva luni, vizând dosarul Gala Bute.

Traian Băsescu spunea că acest document arată că a existat un plan de cooperare între DNA şi SRI şi că a sesizat CSM, Inspecţia Judiciară, ministrul Justiţiei şi Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.

Elena Udrea a anunţat în 17 februarie că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea anunţa că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.

Udrea declara, în 10 mai, la Antena 3, că a decis să plece în Costa Rica în luna ianuarie, alegând o ţară unde ştia că există o legislaţie puternică şi transparentă de protejare a celor care sunt abuzaţi în ţara lor, că există cel mai vechi sistem democratic din America Latină şi că acolo s-au refugiat lideri politici din alte ţări.„Am luat decizia de a pleca în momentul în care mi-am dat seama că nu am nicio şansă să fiu judecată corect în dosarul care a avut ieri termen (Gala Bute -n.r.)”, susţinea Udrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.