Un tânăr de 22 de ani din Bistrița-Năsăud, implicat într-o rețea de traficanți de droguri, a fost condamnat recent de Tribunalul Bistrița-Năsăud la 4 ani 3 luni şi 10 zile închisoare pentru consum de droguri. În pedeapsa aceasta este însă inclusă și o condamnare anterioară de 3 ani și 8 luni, pronunțată în august 2022 de Judecătoria Bistrița și devenită definitivă în ianuarie anul acesta după ce s-a pronunțat și Curtea de Apel Cluj, pentru tâlhărie și lipsire de libertate.

Este vorba despre Borzoș Farcaș Marcel, care este judecat, alături de Vișan Răducu Aurelian, Bereschi Cosmin Claudiu, Pop Iulian Romulus, Chirlijan Cristian Ionuț, Mititean Raul Adrian, Koczi Andrei Raul și Bica Lucian Constantin, pentru constituire de grup infracțional organizat nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, contrabandă calificată, uz de armă fără drept, braconaj, trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive.

Depistat cu droguri la un control de rutină

Borzoș Farcaș Marcel a căzut în plasa procurorilor în februarie 2021, după ce autoturismul în care se afla ca și pasager a fost oprit pe Bulevardul Republicii din Bistrița, iar polițiștii au găsit asupra lui o punguță cu substanțe interzise, respectiv 1,1 grame fragmente vegetale care conțin tetrahidrocannabinol, substanță biosintetizată din planta de cannabis, motiv pentru care, în luna mai același an a fost acuzat de deținere de droguri de risc.

La începutul lunii iulie același an, locuința lui Borzoș, dar locuința lui Vișan Răducu, precum și cea a lui Bereschi Cosmin au fost percheziționate, după ce împreună au sechestrat și tâlhărit pe un tânăr din Lechința, Astaluș Cristian, și acesta consumator și traficant de droguri, care a fost arestat preventiv în aprilie anul acesta și trimis în judecată patru luni mai târziu.

În urma perchezițiilor, în locuința lui Borzoș, anchetatorii au găsit 0,6 grame Amfetamină (drog de mare risc) și Cofeină, precum și 3,6 grame Cannabis, motiv pentru care tânărul a fost acuzat de deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu.

Instanța: Creştere alarmantă a consumului de droguri! Persoanele cercetate să dau dovadă de o crasă nepăsare, de dispreţ şi indiferenţă faţă de normele legale

Borzoș și-a recunoscut faptele, astfel că a fost judecat în procedură simplificată și, evident, a beneficiat de o reducere a pedepsei în acest dosar.

Astfel, strict pentru infracțiunile de care a fost acuzat în acest dosar, Borzoș a fost condamnat de judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud la 8 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de deținere de droguri de risc, pentru consum propriu, și 1 an şi 2 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu.

“La individualizarea judiciară a acestor pedepse, instanţa a avut în vedere criteriile generale prevăzute de art. 74 Cod penal, şi anume gradul de pericol social al faptelor, împrejurările în care acestea au fost săvârşite, faptul că inculpatul a recunoscut şi regretat comiterea faptelor, limitele speciale de pedeapsă prevăzute de lege şi reduse în conformitate cu dispoziţiile art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, respectiv constatările şi concluziile Raportului de evaluare întocmit de Serviciul de Probaţiune Bistrița-Năsăud (…), în sensul că inculpatul «conturează profilul unei persoane cu un sistem atitudinal deficitar (în special în cea ce priveşte aspectele care ţin de respectarea normelor legale) care transpare din perseverenţa infracţională de-a lungul timpului … riscul estimat în cazul inculpatului Borzoș Farcaș Marcel s-ar diminua în condiţiile în care acesta va dispune în continuare de suport moral şi afectiv al familiei şi va beneficia, atât în unitatea de detenţie cât şi ulterior, de o intervenţie specializată complexă», respectiv adresa comunicată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud din cuprinsul căreia rezultă faptul că inculpatul a încheiat la data de 03.04.2023 şedinţele de consiliere potrivit planului individualizat de asistenţă propus în urma reevaluării acestuia de către specialiştii instituţiei (…).

Elementele de individualizare a persoanei inculpatului invocate de apărătorul desemnat din oficiu cu prilejul dezbaterilor şi activitatea infracţională derulată au fost ambele avute în vedere la dozarea pedepselor, respectiv din perspectiva circumstanțelor personale (persoană tânără, necăsătorită, studii profesionale, fără loc de muncă stabil, fără antecedente penale), dar cu toate acestea nu poate fi neobservată activitatea infracţională pe perioada minorităţii, astfel cum rezultă fin copia fişei de cazier judiciar (…).

Astfel, inculpatul nu se află la primul contact cu legea penală, fiindu-i aplicată măsura educativă a internării pe timp de 1 an şi 6 luni prin sentinţa penală nr. (…) a Tribunalului Bistrița-Năsăud, definitivă prin decizia penală nr. (…) a Curţii de Apel Cluj, fiind liberat anticipat la data de 18.03.2020 întrucât a devenit major (fiind cercetat şi condamnat sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de pornografie infantilă privind o victimă în vârstă de 13 ani), respectiv măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni aplicată prin sentinţa penală nr. (…)/01.03.2018 a Judecătoriei Beclean pentru comiterea infracţiunilor de lovirea sau alte violenţe, conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. Suplimentar, cu privire la procesul de individualizare a pedepselor, instanţa a mai avut în vedere faptul că infracţiunile de care este acuzat inculpatul sunt relativ grave, fiind vorba de deţinere de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu, reliefată de circumstanţele concrete de comitere, aspecte recunoscute de acesta prin poziţia procesuală redată în faţa instanţei.

De asemenea, instanţa a ţinut seama şi de creşterea alarmantă a fenomenului infracţional în ceea ce priveşte infracţiunile care fac obiectul prezentei cauze la nivelul judeţului Bistrița-Năsăud, pe rolul acestei instanţe fiind înregistrat un număr relativ mare de dosare penale având aceste obiecte, prin raportare la totalul cauzelor înregistrate.

Se constată că persoanele cercetate să dau dovadă de o crasă nepăsare, de dispreţ şi indiferenţă faţă de normele legale în materie, de o inconştienţă nejustificată raportat la pericolul social ridicat pe care îl reprezintă. Ca atare, instanţa consideră că se impune aplicarea unor pedepse ferme acestor persoane pentru a le determina să conştientizeze pericolul la care se expun nu doar pe ei, ci şi pe ceilalţi, în referire la infracţiunile privind substanţele interzise, şi mai ales pe minori. Opinia publică trebuie să fie conştientizată cu privire la faptul că instanţele de judecată nu pot tolera asemenea comportamente antisociale şi, ca atare, că se vor aplica pedepse drastice celor care mai au curajul de a încălca legea în modalitatea descrisă mai sus. Cu privire la pedepsele stabilite de instanţă, trebuie precizat că atât natura, cât şi cuantumul concret al acestora trebuie privit şi din perspectiva dispozițiilor art. # din Legea nr. 254/2013, potrivit cărora, scopul pedepsei este prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni. Prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni trebuie să se realizeze nu doar pentru cel căruia i se aplică o pedeapsă care este menită să asigure constrângerea şi reeducarea inculpatului, aşa numita «prevenţie specială», ci şi pentru ceilalţi destinatari ai legii penale, care sub ameninţarea cu pedeapsa prevăzută în norma penală îşi conformează conduita socială la exigenţele acesteia, aşa numita «prevenţie generală».

Sub acest ultim aspect fiind important de subliniat că numărul infracţiunilor de natura celor reţinute în sarcina inculpatului, astfel cum s-a arătat mai sus, a crescut îngrijorător şi că este absolut necesară eliminarea sentimentului de impunitate pe care îl pot avea autorii unor fapte similare”, arată Tribunalul Bistrița-Năsăud în motivarea sentinței.

Inculpat și pentru trafic de droguri

În dosarul în care Borzoș este acuzat de constituire de grup infracțional organizat și trafic de droguri, procurorii spun că acesta împreună cu Vișan, Bereschi și Pop au pus bazele grupării în 2021, la care, până în 2022, au aderat Chirlijan, Mititean, Koczi și Bica, sau au sprijinit și alte grupări infracționale.

Pe parcursul anului 2022, membrii grupului au avut o activitate consistentă de distribuție de substanțe active și au obținut sume mari de bani, existând perioade în care se aprovizionau de mai multe ori pe săptămână. Membrii grupului vindeau substanțe psihoactive pe raza municipiului Bistrița, una dintre zonele în care acționau preponderent fiind parcul de pe strada Mihai Eminescu, profitând de prezența multor elevi de liceu care frecventau parcul sau de prezența tinerilor care frecventau clubul Sky din apropiere. De asemenea, membrii grupului foloseau diferite imobile din municipiul Bistrița unde organizau petreceri la care atrăgeau consumatori pentru a-i atrage în propria rețea de distribuție sau de unde livrau către clienți substanțele psihoactive. Totodată membrii grupării acționau la cabanele din zona Complexului Turistic Băile Figa unde se organizează frecvent petreceri de către grupuri de tineri interesați să achiziționeze substanțe psihoactive.

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării era Vișan Răducu care și-a asumat rolul de a procura substanțe psihoactive de la diferite surse din județele Bistrița-Năsăud și Cluj, de a vinde în mod direct, substanțe psihoactive, în cantități mai mari și mai ales de a pune la dispoziția membrilor grupului cantități mai mari de substanțe psihoactive pentru a fi comercializate pe raza județului.

“Inculpatul Vișan Răducu a avut rolul de a controla activitățile de distribuție de substanțe psihoactive desfășurate de către membrii grupării aflați în subordinea sa directă (…), de a colecta sumele de bani obținute de către aceștia din vânzarea substanțelor psihoactive pe care până în prezent le-a folosit pentru achiziționarea unor autoturisme sau le-a cheltuit la jocuri de noroc sau în alte scopuri voluptorii. Liderul grupării a mai avut rolul de a pune la dispoziția unor participanți la petreceri substanțe psihoactive pentru a-i atrage pe viitor în calitate de clienți în rețeaua de distribuție a acestor substanțe interzise.

Inculpatul Vișan Răducu a mai avut rolul de a organiza acțiuni de intimidare, șantajare, deposedare prin violență de bani și substanțe psihoactive a unor dealeri care acționau pe «piața» ilegală (…)

Inculpatul Vișan Răducu a coordonat și controlat activitatea de vânzare de substanțe psihoactive desfășurată de către inculpații Mititean Raul, Koczi Andrei și Bica Lucian pe raza municipiului Bistrița, în zona Complexului Turistic Băile Figa sau în alte localități. De asemenea, inculpatul Vișan Răducu a livrat substanțe psihoactive în scopul comercializării inculpaților Pop Iulian și Feratovici Adrian care au activat și ei în cadrul grupului infracțional (…).

Inculpatul Vișan Răducu a procurat și a introdus ilegal pe teritoriul României arme de foc, pe care le-a deținut și folosit ilegal ori le-a pus la dispoziția altor persoane, însă aceste activități infracționale nu au fost desfășurate în cadrul grupului infracțional”, au mai precizat procurorii.

Secundul lui Vișan era Iulian Pop, care, potrivit anchetatorilor, a avut și el rolul de aprovizionare cu substanțe psihoactive și a cooperat cu liderul grupării în activitatea de distribuție și de organizare de petreceri în scopul atragerii unor clienți.

“Inculpatul Pop Iulian l-a coordonat și controlat în activitatea de distribuție pe inculpatul Chirlijan Cristian, iar mai târziu și pe inculpatul Koczi Andrei, ridicând de la aceștia sumele de bani pe care le obținea din vânzarea substanțelor psihoactive.

Inculpatul Pop Iulian a comercializat personal substanțe psihoactive unui număr mare de clienți, uneori în cantități mai mari (”la ofertă”) și în funcție de cantitatea comandată acesta se deplasa cu autoturismele deținute în localitățile unde se aflau clienții respectivi. Liderul secund al grupării a mai avut rolul de a pune la dispoziția unor participanți la petreceri substanțe psihoactive pentru a-i atrage pe viitor în calitate de clienți în rețeaua de distribuție a acestor substanțe interzise.

Inculpatul Pop Iulian avea relații în mediile infracționale (…), are o constituție fizică impunătoare și aceste aspecte au contribuit la crearea unui sentiment de teamă printre consumatorii de substanțe psihoactive care aveau legături cu membrii grupării. Această notorietate de care beneficia liderul secund al grupului infracțional era și de natură să descurajeze eventuale acțiuni de perturbare a activității de distribuție a substanțelor psihoactive.

Pentru a-și crește notorietatea și pentru a-și asigura supremația pe piața drogurilor, inculpatul Pop Iulian a purtat în autoturismul său o armă neletală scurtă.

De asemenea, inculpatul Pop Iulian și-a folosit notorietatea pentru a controla împreună cu liderul Vișan Răducu activitățile de comercializare de substanțe psihoactive desfășurate de către ceilalți membri ai grupului infracțional”, arată procurorii în rechizitoriu.

Despre Borzoș Farcaș Marcel, anchetatorii spun că acesta a participat la acțiuni de intimidare, deposedare prin violență de sume de bani și substanțe psihoactive împreună cu alți membri ai grupului infracțional, dar a și deținut și vândut droguri și substanțe psihoactive direct sau prin intermediul unor membri ai grupării aflați în subordinea sa.

“După ce a fost în arest preventiv pentru o scurtă perioadă de timp împreună cu Vișan Răducu și Bereschi Cosmin pentru comiterea unor infracțiuni grave în cursul lunii iulie 2021, inculpatul Borzoș Farcaș Marcel și-a continuat colaborarea cu inculpații Pop Iulian și Koczi Andrei, achiziționând de la aceștia droguri și substanțe psihoactive la prețuri avantajoase care să-i permită obținerea unor profituri prin distribuția drogurilor pe piața consumatorilor din județul Bistrița-Năsăud De asemenea, inculpatul Borzoș Farcaș Marcel a identificat alte surse de aprovizionare cu substanțe psihoactive.

Pentru a se impune pe piața drogurilor, inculpatul Borzoș Farcaș Marcel a postat pe peretele profilului său deschis pe rețeaua de socializare FACEBOOK o fotografie care îl surprinde ținând în mâini un pistol în poziție de tragere. Acesta a folosit o armă la o acțiune de șantajare și deposedare a unui alt dealer de droguri în vara anului 2021”, au precizat anchetatorii.

Borzoș a mai fost trimis în judecată încă într-un dosar, pentru consum ilicit de droguri. Pronunțarea sentințe a fost stabilită de instanță pe data de 23 iulie, după închiderea ediției din această săptămână.

Despre Cosmin Bereschi, procurorii DIICOT spun că acesta a avut rolul de participant la acțiuni coordonate de către liderul grupării Vișan Răducu, de intimidare, șantajare, deposedare prin violență de bani și droguri a unei persoane și de vânzare în perioada a substanțelor psihoactive primite de la Borzoș Farcaș unor consumatori pe raza județului Bistrița-Năsăud, dar și de conducător auto pentru Borzoș, care nu posedă permis de conducere.

Ceilalți membri ai grupării, respectiv Chirlijan Cristian, Mititean Raul, Koczi Andrei și Bica Lucian, aveau rolul de a porționa drogurile “la plic” și de la le vinde consumatorilor de pe raza municipiului Bistrița, dar și din alte localități din județ.

În acest moment dosarul se află în judecată pe fond, zilele acestea urmând să aibă loc un al șaselea termen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.