Condamnat în primă instanță la 8 ani și jumătate de închisoare, pentru abuz în serviciu în dosarul ”Colectiv”, Cristian Popescu Piedone ar putea primi un verdict definitiv de la Curtea de Apel București la începutul anului viitor.
Încă de la debutul apelului, instanța a stabilit ca ședințele de judecată să aibă loc o dată la două săptămâni. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel București a antamat dezbateri în procesul Colectiv pe 30 septembrie, pe 16 octombrie, pe 28 octombrie, pe 13 noiembrie și pe 25 noiembrie.
În acest ritm, până în primăvara anului viitor va veni sentința definitivă, au explicat specialiștii consultați de G4Media.ro.
Care sunt variantele posibile
Varianta 1 este cea în care Cristian Popescu Piedone ajunge de la primărie direct la închisoare, în cazul în care judecătorii mențin condamnarea de la fond, de 8 ani și jumătate. La pachet cu închisoarea, sentința de fond a venit, pentru Piedone, cu interdicția dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Sancțiunile sunt valabile, potrivit primei decizii, pe toată durata executării pedepsei şi încă 5 ani după aceea. Potrivit legii, apelul poate fi respins dacă este tardiv sau inadmisibil, ori dacă este nefondat.
Varianta 2: Cristian Popescu Piedone își poate duce mandatul de primar la capăt, dacă judecătorii din apel desființează prima decizie și îl achită definitiv. Pentru ca acest scenariu să se aplice sunt necesare anumite condiții: fapta să nu existe, fapta să nu fie prevăzută de legea penală ori să nu fi fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege, să nu există probe că el a săvârşit infracţiunea sau să fi intervenit amnistia ori prescripţia.
Varianta 3, cea care, de asemenea, i-ar putea permite lui Piedone să rămână primar, este rejudecarea întregului proces de la zero. Numai că, raportat la prevederile legale, trebuie să existe motive stricte pentru care să fie luat în calcul acest scenariu: ”judecarea cauzei la acea instanţă a avut loc în lipsa unei părţi nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate, invocată de acea parte. Rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost desfiinţată se dispune şi atunci când instanţa nu s-a pronunţat asupra unei fapte reţinute în sarcina inculpatului prin actul de sesizare sau asupra acţiunii civile ori când există vreunul dintre cazurile de nulitate absolută, cu excepţia cazului de necompetenţă, când se dispune rejudecarea de către instanţa competentă”, conform articolului 421 al Codului de Procedură Penală.
Cine sunt judecătorii care vor da verdictul definitiv
Completul desemnat să tranșeze apelul Colectiv este format din judecătorii Adina Dumitrache și Andrei Iugan.
Adina Dumitrache este transferată de doi ani, de la Curtea de Apel Brașov, unde nu a fost implicată în cazuri notorii. În Capitală, a fost desemnată să se ocupe de un dosar de-ale lui Nelu Iordache, cunoscut drept unul dintre ”regii asfaltului”, în care l-a achitat, menținând decizia de la fond. (Vezi detalii aici)
”Este o judecătoare corectă”, a precizat o sursă pentru G4Media.ro.
Andrei Iugan,cel mai bun absolvent al Institutului de Magistratură, din promoția 2012, a fost judecător la Sectorul 5, ulterior la Tribunalul București, unde i-a fost repartizat dosarul de corupție al lui Marian Vanghelie, fără însă să îl finalizeze. A fost promovat tot de doi ani la Curtea de Apel București.
”Cred că atât timp cât (…) ești interesat în primul rând de problemele oamenilor, de aplicarea legii, nu începi să te crezi Dumnezeu pe Pământ și reusesti să nu uiți care este sarcina unui judecător, nu pot exista probleme”, declara Iugan într-un interviu pentru juridice.ro.
sursa :G4media