Complexul Turistic „Poiana Zânelor” este asezat la poalele Muntilor Rodnei, la granita dintre judetele Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava. Amplasarea este absolut unica, complexul fiind asezat în mijlocul unei paduri de molid si înconjurat de un lant muntos. Complexul se afla pe raza comunei Sant, ultima asezare pe Somes, situata la o înaltime de 629 m. Numele comunei este dat de trecutul ei zbuciumat, din timpurile când locuitorii din zona sapau santuri de aparare împotriva navalirii barbarilor. Satul a devenit celebru prin tabara de cercetare sociologica organizata de Dimitrie Gusti, care a întarit constiinta valorilor comunitare si a folclorului somesan. Din Poiana Zânelor si pâna în centrul comunei Sant sunt de parcurs 14 kilometri, iar la doar 7 kilometri este satul Valea Mare. La 30 de kilometri este orasul-statiune Sângeorz-Bai, iar pâna la Nasaud, orasul academicienilor, distanta este de 60 de kilometri.
Pentru a cunoaste cât mai bine evolutia acestui complex, managerul acestuia, doamna Monica Filipoiu a avut amabilitatea de a acorda un interviu în exclusivitate Gazetei.
Gazeta: Doamna Monica Filipoiu, când s-a „nascut” Poiana Zânelor?
Monica Filipoiu: Proiectul "Poiana Zânelor" am putea spune ca s-a nascut în urma cu aproape zece ani, în 1999, când am construit prima pensiune. În acel moment nu preconizam ca proiectul va prinde o asemenea anvergura. Daca noi am contribuit la "nasterea" acestui proiect, turistii care ne-au cautat an de an în numar din ce în ce mai mare, ne-au ajutat sa-l crestem. În fiecare an, locurile de cazare pe care le ofeream se dovedeau a fi insuficiente în raport cu numarul mare de turisti care vroiau sa vina pentru câteva zile la noi. Astfel, am fost nevoiti sa crestem capacitatea de cazare pentru a face fata cererii.
Gazeta: De unde a pornit aceasta idee?
Monica Filipoiu: Frumusetea Vaii Mariilor te face sa-ti doresti ca acest loc minunat sa fie cunoscut si de altii. Cu acest gând am construit prima cabana. Si, mai departe, asa cum v-am mai spus, turistii s-au îndragostit si ei de aceste locuri si au venit în numar din ce în ce mai mare.
Gazeta: Numele complexului turistic este legat de o legenda a locului. Ce spune aceasta?
Monica Filipoiu: Aici se cuvine sa fac o remarca. Numele Complexului Turistic "Poiana Zânelor" a fost pus mult mai târziu, la sfârsitul anului 2005, începutul anului 2006. A fost ideea Agentiei de Imagine si Publicitate 215 din Bistrita, cea care se ocupa de imaginea noastra. Directoarea agentiei de publicitate, Claudia Andron, insista ca acestui loc minunat, cu un peisaj de basm, i se potriveste un nume de poveste. La doi kilometri de complex este o poiana numita de localnici "Poiana Zânii", iar dupa aceasta poiana am dat numele complexului. Batrânii satului ne-au povestit mai apoi de ce i se spunea acelui loc Poiana Zânii, iar noi am spus povestea mai departe si cu mare placere o sa vi le spun si voua. Povestile cu zâne spuse de localnici sunt uneori frumoase, alteori înspaimântatoare. Despre tâna cea buna trebuie sa stiti ca duce oile de pe un munte pe altul pentru a avea mai mult lapte, dar si ca îi pedepseste pe cei care încearca sa o opreasca. Ciobanii spun ca aproape în fiecare an, la câteva zile dupa masuratul oilor, zâna vine, deschide staulul si ia turma de oi, iar câinii o însotesc cuminti, fara a latra. De fiecare data, turma dispare imediat dupa miezul noptii si, cu putin timp înainte de ivirea zorilor, zâna aduce turma de mioare înapoi. Despre zâne as putea sa va mai spun ca vara, se joaca cu frunzele sau cu fânul, pe care le ridica fuioare, fuioare, catre cer si nu renunta la jocul lor pâna când satenii nu rostesc descântecul: "Frumoasa sunteti, Frumoasa va duceti, Cu mine nimic n-aveti!". Un descântec care ar fi bine sa-l stiti în cazul în care veniti în zona si va întâniti cu vreo zâna…
Gazeta: Cât a costat investitia?
Monica Filipoiu: Investitiile le-am început cu mult timp în urma, iar acum se ridica la peste patru milioane de euro. Nu ne vom opri însa aici. Vom continua sa investim cât va fi nevoie pentru a asigura turistilor care vin la noi spatii suficiente de cazare în cele mai bune conditii, dar si cât mai multe oferte de agrement. Pentru noi este foarte important sa contribuim cât mai mult la confortul, relaxarea si linistea oaspetilor nostri.
Gazeta: Câte pensiuni numara complexul Poiana Zânelor?
Monica Filipoiu: Acum avem 10 pensiuni si o capacitate totala de cazare de 300 de locuri. Oferim cazare în apartamente, camere cu 2 paturi duble, camere cu un pat dublu si unul simplu, camere doar cu pat dublu, dar si cazare în camere cu baie comuna sau cazare în regim single. Fiecare camera are baie proprie, apa calda curenta, tot confortul de care un turist are nevoie chiar daca e în vârful muntelui. Mai avem doua restaurante, o pizzerie, piscina de 400 de metri patrati.
Gazeta: Câti turisti va calca pragul într-o saptamâna?
Monica Filipoiu: În plin sezon depasim chiar 1000 de turisti pe saptamâna. As putea spune ca avem cel mai mare flux de turisti din judet, ceea ce ne bucura extrem de mult. Am reusit sa ne impunem într-un timp foarte scurt. Avem turisti din toata tara, majoritatea vin din judetele învecinate, dar avem foarte multi turisti si din strainatate. Deja avem rezervari pentru sezonul de vara la peste 65 la suta din capacitate.
Gazeta: Ce oferiti turistilor care vin la dvs?
Monica Filipoiu: Ceea ce cauta fiecare turist: cazare în conditii excelente, mâncare gatita dupa retete traditionale, dar si din bucataria nationala sau internationala, suficiente variante de agrement si relaxare. Asadar, Poiana Zânelor este locul perfect pentru petrecerea unei vacante chiar si pentru cei mai pretentiosi turisti. În plus, preturile pe care le avem fac ca acest aspect sa nu fie o problema chiar si pentru cei cu venituri mai mici.
Gazeta: Ce facilitati sau reduceri oferiti clientilor?
Monica Filipoiu: Întodeauna cautam sa venim cu oferte si preturi speciale în întâmpinarea clientilor nostri. Avem reduceri foarte bune pentru grupurile organizate care îsi fac rezervari din timp. În plus, tot timpul avem pachete si preturi promotionale care ne fac ofertele foarte atractive. Chiar în aceasta perioada avem o oferta cu 50 la suta reducere la cazare.
Gazeta: Care este punctul de atractie al complexului?
Monica Filipoiu: Daca ma întrebati pe mine voi spune ca totul. De la peisaj, conditiile de cazare, masa, agrement. Cred ca depinde foarte mult de ceea ce cauta turistul la noi: un peiaj de basm, liniste, relaxare, agrement. Daca pâna acum piscina acoperita era, cred, punctul maxim de atractie pentru cei care veneau la noi, din aceasta vara cred ca punctul de interes se va muta. Înca de anul trecut avem amenajata si o piscina exterioara, în aer liber, dar ceea ce va fi punctul maxim de atractie în acest an cred ca va fi terasa amenajata în jurul lacului, care are o moara si o crama amenajata partial sub apa. Pe aceasta terasa va fi si o scena unde vom oferi turistilor programe artistice astfel încât sejurul petrecut în Poiana Zânelor sa fie unul de neuitat.
Gazeta: Ce proiecte de viitor aveti?
Monica Filipoiu: Vom încheia în câteva saptamâni toate investitiile pentru sezonul de vara si ne vom concentra mai apoi pe diversificarea posibilitatilor de agrement. În acest moment insistam foarte mult si pe cresterea calitatii serviciilor. Tot ceea ce ne va face sa venim în întâmpinarea turistilor cu cele mai bune conditii si servicii se va include cu prioritate în planurile noastre de viitor. Turistii sunt pentru noi pe primul loc si vom face tot ceea ce ne sta în putinta pentru a le asigura conditii excelente de cazare si agrement la Poiana Zânelor.
Liana Muresan