Victor Ponta l-a eliberat din funcţia de şef al DIPI (fostul DGIPI) pe clujeanul Gelu Oltean. Această structură a Ministerului de Interne se transformase în ultimul timp într-un serviciu secret pe care Oltean, împreună cu Virgil Ardelean, îl foloseau în scopuri personale. Decizia lui Ponta poate fi explicată pe trei filiere: una care pleacă de la Cluj, din Dosarul Uioreanu, unde Oltean ar fi încercat să îl scoată din puşcărie pe finul lui, Vasile Pogăcean. O altă variantă vine pe sursele senatorului Valer Marian, care spune că Oltean ar fi lăsat să se scurgă o serie de informaţii din Dosarul Bercea către Palatul Cotroceni şi ar fi distrus o serie de probe din dosar. Însă, mai există o variantă a destructurării unei reţele evazioniste de pe piaţa legumelor cu care Oltean ar avea legături.

 

Oricare ar fi motivele pentru care Victor Ponta l-a demis pe Gelu Oltean, sigur este un lucru: Ponta a început ”curăţenia” de dinaintea alegerilor pe care speră să le câştige cu discursul unui justiţiar providenţial. Anul trecut, Victor Ponta a reformat DGIPI-ul, adică fosta structură ”Doi ş-un Sfert”. După ce a redenumit-o DIPI (Direcţia de Informaţii şi Protecţie Informativă ) a luat instituţia din administrarea ministerului de Interne şi a mutat-o în subordinea Secretariatului General al Guvernului. O mişcare atipică pentru un premier care şi-a dorit propriul ”serviciu secret” în speranţa unei lupte egale cu Băsescu, care beneficia de avantajul SRI-ului.

Însă modul de operare a şefului DIPI, Gelu Oltean, l-a făcut pe Premier să reconsidere decizia şi a renunţat la menţinerea şefului acestei instituţii, chiar dacă el deţine o adevărată reţea informativă crescută în pepiniera lui Virgil Ardelean (Vulpea). Gelu Oltean, proaspătul demis, şi-a început cariera la începutul anilor 90, când era angajat la  Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Cluj. După câţiva ani, în 1997, a trebuit să plece de aici pentru că i se descoperiseră o serie de nereguli în urma unui control făcut de structura centrală a Poliţiei Române. Din Cluj, prin transfer, a plecat la Bucureşti de unde, a fost revenit în structurile clujene ca şef al biroului SIIPI Cluj din cadrul DGIPI.

În perioada 2007-2009, după plecarea chestorului Virgil Ardelean, Gelu Oltean a fost directorul Diviziunii Cancelarie, în cadrul căreia se afla un ”serviciu special”. În timp, Oltean şi-a cultivat relaţiile şeful de atunci al ORNIS, Marius Petrescu, şi a ajuns să ocupe postul de adjunct al ORNIS. După aceea, a revenit la funcţia de conducere a DGIPI şi la cultivarea relaţiilor şi afacerilor.

 

Oltean a (ră)suflat cu Bercea şi Băsescu

Săptămâna trecută, Ponta a semnat eliberarea din funcţie a lui Gelu Oltean. În urma acestei decizii au apărut o serie de speculaţii care ar putea explica reacţia Premierului.

Conform hotnews.ro, Oltean ar fi implicat în dosarele Uioreanu şi Isăilă, unde fostul şef al DGIPI negocia cu fostul preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, trimis în judecată pentru corupţie, numirea unor şefi de poliţie în Cluj. Potrivit unor surse locale, Vasile Pogăcean, omul de afaceri arestat în dosarul Uioreanu, este finul lui Gelu Oltean din prima căsnicie cu Angela Rusu, cântăreaţă de muzică populară. De asemenea, potrivit sursei citate, senatorul PSD Marius Isăilă, trimis în judecată de DNA pentru corupţie, se întâlnea cu Oltean pentru a afla dacă este monitorizat.

Senatorul Valer Marian oferă o altă pistă pentru demiterea lui Oltean. ”Chestorul Oltean a fost tras pe linie moartă cu circa o lună în urmă când vicepremierul Gabriel Oprea l-a chemat de urgenţă la cabinetul său şi i-a comunicat că va preda conducerea operativă a DIPI locţiitorului său Gheorghe Nicolae, transferat de la SRI, unde a avut gradul de colonel. În momentul în care a fost invitat telefonic la cabinetul ministrului Oprea, chestorul Gelu Oltean se afla la o întâlnire cu chestorul Terente Merce, consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Traian Băsescu, cu care se află în relaţii de amiciţie şi de cooperare informativă de aproape un deceniu. Terente a fost şeful SIPI Bihor şi locţiitor al şefului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), în ultimii ani de şefie ai chestorului Virgil Ardelean, cu care se află în relaţii apropiate, ca şi Gelu Oltean de altfel. Întâlnirea dintre chestorii Oltean şi Merce a avut loc în plin scandal Bercea Mondial, referitor la care există indicii că a fost orchestrat cu ajutorul serviciului secret al MAI şi a născut bănuieli că demisul Oltean a fost implicat în scurgerea unor informaţii către Palatul Cotroceni şi în distrugerea unor interceptări audio-video, care se refereau la preşedintele Traian Băsescu”, explică senatorul.

 

O salată care pică greu

Însă, o a treia pistă implică relaţiile pe care Gelu Oltean le-a cultivat cu  SAID BAAKLINI şi YUKSEK Sahin, două personaje cunoscute pentru afacerile pe care le derulează în domeniul fructelor şi legumelor.

Anul trecut, Sahin Yuksek a fost arestat pentru dare de mită, dar după scurt timp a fost eliberat.  Conform unor informaţii, evaziunea fiscală în domeniul afacerilor cu legume şi fructe este imensă. Datele arată că în 2012,  au fost importate oficial 200 de mii de tone de legume şi 350 de mii de tone de fructe. La această cantitate, statul a fost prejudiciat cu aproximativ două miliarde de euro, cea mai des folosită metodă fiind cea denumită ”caruselul”. Luna trecută, DIICOT a destructurat o asemenea reţea. Potrivit comunicatului, ”prin activitatea infracţională desfăşurată de membrii grupului în perioada 2013 -2014, constând în efectuarea de achiziţii intracomunitare şi importuri de legume-fructe din state ne-membre UE, utilizând societăţi comerciale interpuse, cu scopul de a se sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe profit, a fost creat un prejudiciu de 108 milioane de lei, respectiv aproximativ 24 de milioane de euro. Legumele şi fructele achiziţionate din state ale Uniunii Europene şi din state ne-membre, precum Turcia, prin societăţi comerciale interpuse a fost tranzacţionată angro succesiv prin mai multe societăţi comerciale, fiind create circuite economice frauduloase, cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul consolidat al statului.”

 

Oltean ”fără calitate procesuală”

Gelu Marin Oltean, a fost ofiţer de poliţie la Cluj şi unul dintre “protejaţii” lui Virgil Ardelean. În toamna anului trecut, el a fost chemat de procurorii DNA, fără a avea calitate procesuală, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie în care sunt cercetaţi mai mulţi judecători şi procurori de la instanţe supreme. În dosarul de corupţie, pe lângă magistraţi mai este implicat şi un fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă din Ilfov, Mihai Vlad.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.