Calea Lactee și-a pierdut din viteza de rotaţie. Se roteşte în jurul propriei axe cu viteza de 210 km/s, însă un nou studiu arată că de la formarea sa, în urmă cu aproximativ 14 miliarde de ani, galaxia şi-a pierdut cel puţin 24% din viteza de rotaţie. Adrian Șonka, astronom și coordonator al Observatorului din București, a explicat la Digi24 de ce se petrece acest fenomen și cu ce efecte.

„Să știți că știrea aceasta nu este nici bună, nici rea. Practic, noi trăim într-o galaxie enormă, are un diametru de 100.000 de ani lumină și conține între 200 și 400 de miliarde de stele. Și toate stelele acestea se rotesc în jurul nucleului. Totuși, dacă ne uităm înspre centrul galaxiei, vedem că este o zonă așa, mai alungită, care conține stele bătrâne, stele galbene și roșiatice. Acum, mai nou, s-a descoperit că acolo există și stele tinere, stele albastre, stele mai fierbinți și practic, probabil că zona aceea a început să se rotească mai încet”, a arătat Adrian Șonka.

„Noi știm că stelele se pot roti mai încet decât trebuie sau mai repede decât trebuie pentru că în jurul galaxiei noastre și a oricărei galaxii din Univers există materie întunecată. Pe noi, pe pământeni, sau pe oricine din galaxie nu ne-ar afecta cu nimic, dar este o altă dovadă că există materia întunecată, un tip de materie despre care putem spune mai mult ce nu știm decât ceea ce știm”, a completat astronomul.

Mai multe, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.