Probabil ca ai aflat deja ca tratamentul cu implanturi dentare reprezinta cea mai moderna solutie de inlocuire a dintilor pierduti. Acesta poate reda functionalitatea danturii, oferindu-i, in acelasi timp, un aspect natural.
Ceea ce poate nu stiai despre implanturi este faptul ca pot fi de mai multe tipuri, iar in randurile urmatoare ti le vom prezenta pe cele mai utilizate in timpul tratamentelor:
In functie de dimensiune
Medicii din cadrul unei clinici de top au la dispozitie o gama variata de implanturi dentare cu diverse lungimi si diametre. Specialistii vor analiza situatia fiecarui pacient in parte si vor alege implanturile potrivite pentru el.
Este foarte important ca aceste radacini artificiale sa fie alese cu grija, deoarece, in cazul in care sunt prea mari, gingia nu le va putea acoperi in totalitate, iar bacteriile vor avea cale libera catre zona dintre implant si os. Atunci cand bacteriile se infiltreaza, exista riscul ca pacientul sa isi piarda implanturile.
Totodata, si diametrul implanturilor este un criteriu vital. Atunci cand diametrul este prea mare, partea de os care va ramane in lateral nu va putea sustine implantul si coroana. Astfel, osul se va resorbi, iar gingia se va retrage de pe implant.
Iata cate tipuri de implanturi dentare exista, in functie de dimensiunile lor:
- Mini-implanturi – sunt foarte subtiri, motiv pentru care sunt potrivite pentru spatiile inguste ale danturii sau pentru a fi folosite drept implanturi dentare provizorii.
- Implanturi clasice – masoara in jur de 3-5 mm grosime si 15 mm inaltime. Acestea sunt cel mai des intalnite si pot inlocui chiar si o dantura intreaga.
- Implanturi Fast and Fixed – sunt potrivite pentru persoanele care au dintii grav afectati sau care se confrunta deja cu edentatie totala. Acestea pot fi inserate in zonele cu os dur si pot sustine o lucrare fixa.
- Implanturi zigomatice – au cele mai mari dimensiuni si sunt utilizate doar in situatia in care osul alveolar nu poate sustine o lucrare fixa. Medicul le va insera deasupra osului maxilar si le va ancora in oasele pometilor, numite si oase zigomatice.
In functie de forma, implanturile pot fi:
- Conice;
- Cilindrice;
- Trapezoidale;
- Lamelare.
In functie de atasarea coroanelor dentare, exista:
- Implanturi care permit atasarea coroanei prin cimentare. Bontul protetic este insurubat in implant, iar lucrarea este cimentata pe el.
- Implanturi dentare care permit atasarea prin insurubare. Bontul protetic este insurubat in implant, iar coroana se insurubeaza la randul ei pe bont.
Acum ca ai aflat principalele categorii in care pot fi impartite implanturile, trebuie sa stii si ce avantaje poate oferi acest tratament:
- Nu afecteaza dintii vecini. Spre deosebire de alte metode de tratament, cel cu implanturi dentare nu pune in pericol dintii naturali.
- Nu este dureros. Procedura de implantare se realizeaza sub anestezie, asa ca pacientul nu simte durere.
- Imbunatateste procesul de masticatie. Golurile din dantura ingreuneaza acest proces, dar dupa tratamentul cu implanturi, pacientul va putea mesteca din nou orice aliment isi doreste.
- Nu se cariaza. Persoanele care apeleaza la implanturi nu mai trebuie sa isi faca griji in privinta cariilor la dintii artificiali.
- Poate rezista toata viata. De aceasta investitie te vei putea bucura tot restul vietii, dar trebuie sa respecti indicatiile medicilor specialisti.
Asadar, daca iti doresti sa iti recuperezi zambetul de altadata, apeleaza la o clinica stomatologica cu experienta, precum dentalexcellence.ro, si bucura-te de cel mai eficient tratament de inlocuire a dintilor pierduti!