Sala de nunți a clanului Grozav, cunoscut în zona Năsăudului din cauza problemelor nenumărate cu legea, este scoasă la licitație de către lichidatorul judiciar. Prețul de pornire al licitației se aproape de un milion de lei. Anul 2019 a adus și un nou proces pentru frații Grozav. Acesta este rezultatul cercetărilor procurorilor DIICOT de acum 10 ani.
Dosarul a fost deschis încă din anul 2008 la Tribunalul Bistrița-Năsăud și încă nu s-a finalizat. Printre cei care speră să își recupereze datoriile de la grozavi se numără mai multe instituții, printre care și Primăria Bistrița, Primăria Năsăud, ITM sau Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Cluj.
Problemele au început după scandalul legat de traficul de persoane, care a lăsat firma Grozav Trans fără licența de transport.
Fără această activitate, Grozav Trans s-a apucat de fabricarea materialelor de beton pentru construcții și să execute anumite lucrări de construcții. Nici această activitate economică nu a fost de bun augur, în 2009, comisarii Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud au descoperit că firma exploata ilegal balast în amonte de localitatea Chiuza.
Acolo au fost găsite o stație de sortare mobilă și câteva utilaje care alimentau și exploatau materia primă rezultată.
Sala de nunți, scoasă la licitație
Polivalenți, frații Grozav au încercat să scoată bani din orice. După construcții și transporturi s-au apucat de organizat evenimente. La primul etaj al sediului de la intrare din Năsăud au amenajat o sală de evenimente, foarte populară în perioada 2016-2017. Aceasta are 900 de locuri și o parcare cu 300 de locuri.
În luna mai a anului 2017, după o petrecere, sala de nunți de pe strada Bistriței a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul ar fi fost provocat de un scurtcircuit de la un ventilator. Mai bine de o oră s-au chinuit pompierii să stingă focul.
Din fericire, în acel moment nu era nimeni în clădire, însă pagubele produse au fost însemnate. Au ars 40 de metri pătrați de tavan, 20 de metri pătrați de perete, iar sala de 10 de metri pătrați a fost degradată serios din cauza fumului. Piesele de mobilier au fost și ele distruse.
Se pare că după acest incident, frații Grozav nu au mai prea investit în acest obiectiv și-au cam renunțat la organizat evenimente în ultimul an.
Bunurile mobile și imobile ale Grozav Trans SRL sunt acum scoase la licitație de către lichidatorul Valesi Consult IPURL. Este vorba despre clădirea care adăpostește sala de nunți și terenul din preajmă.
În prima fază, clădirea și terenul au fost evaluate la un milion de lei, însă valoarea a fost diminuată cu 123.741 de lei, în urma unei decizii a creditorilor din 2018. Sunt scoase la licitație o construcție regim P+1E+M, care include o hală de reparații, sală de mese, apartamente și un teren de 1.877 de metri pătrați.
La aceasta se adaugă și sediul administrativ, o construcție P+1E și un teren de 883 de metri pătrați și un post trafo.
Potrivit ultimelor raportări financiare, în 2012, cifra de afaceri înregistrată de firmă ajungea la 1,8 milioane de lei, însă pierderile erau și ele însemnate – 800.000 de lei. Datoriile se apropiau de 5 milioane de lei.
Cea mai bună perioadă a fost 2007-2006. În 2006, Grozav Trans raporta o cifră de afaceri de 6 milioane de lei, însă profituri de doar 34.000 de lei și datorii de peste 4 milioane de lei.
În 2007, cifra de afaceri ajungea la 4,5 milioane de lei, profitul de doar 17.394 de lei, iar datoriile la 4,7 milioane de lei. Din 2013, Grozav Trans SRL nu a mai raportat nimic.
Firma Grozav Trans este implicată inclusiv în cel mai nou dosar al fraților Grozav, înregistrat în 25 februarie 2019, la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Este vorba despre un dosar penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
Inculpați sunt frații Pavel și Ioan Grozav și alte 4 persoane: Pop Marius Cristian, Cicai Florinel, Bebe Florin și Panaitov Ion. La secțiunea inculpați apare și societatea Grozav Trans SRL. Deocamdată nu a fost stabilit un termen de judecată.
Frații Grozav au făcut colecție de dosare penale
În ultimul deceniu, frații Grozav au făcut efectiv colecție de dosare penale, faptele comise fiind dintre cele mai diverse. În 2006, Pavel Grozav apărea în fața judecătorilor năsăudeni, după ce a bătut un cetățean din Coșbuc. Procesul s-a finalizat un an mai repede, Pavel Grozav scăpând cu doar o amendă de 1.500 de lei.
În 2008, Ioan și Pavel Grozav și Grozav Trans intră în atenția DIICOT, fiind implicați într-un scandal de trafic de persoane. Prin Grozav Trans, persoanele ajungeau în țări precum Franța, Italia, Germania sau Spania.
Cei doi erau acuzați de trafic de migranți și constituire de grup infracțional organizat, alături Florin Bebe și Ioan Panaitov. Aceștia au fost trimiși în judecată abia în luna februarie a acestui an, adică la mai bine de 10 ani distanță de la începerea cercetărilor.
În campania electorală din 2012, Nicolae Grozav, fratele lui Pavel și al lui Ioan, era acuzat de lovire sau alte violențe, amenințare, distrugere și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice. Acesta a fost reclamat chiar de către primarul comunei Rebra, Ștefan Danci.
În 2014, Ioan Grozav era condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru infracțiuni pe drumurile publice. În 2016, la buchetul de acuzații adunat de Ioan Grozav se mai adăugau și acuzații de ultraj și infracțiuni de fals privind identitatea, sustragerea de la prelevarea de probe biologice și participație improprie la fals intelectual și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Faptele de care era acuzat Ioan Grozav s-ar fi petrecut în anul 2015. Acesta a condus fără a avea dreptul de a conduce autovehicule pe teritoriul României, iar în momentul în care a fost oprit de către polițiști a dat datele de identificare ale alte persoane și a refuzat să i se ia probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Când polițiștii au încercat să îl imobilizeze, acesta a început să îi înjure.
Imaginea clasica a ”afaceristilor” din ziua de astazi…numai mafioti, hoti si evazionisti…