Datoriile par să îi despartă iremediabil pe cei doi investitori ai grupului Metropolis, care şi-au investit împreună banii mai bine de 15 ani. Aşa se face că în timp ce Chifa încearcă să scoată bani şi din piatră seacă, strâns cu uşa de cei care vor să-şi recupereze datoriile, Rus pregăteşte ditamai cartierul, în partea de jos a oraşului. Partener îi este însă, un investitor important din România.
Petru Rus pare să se fi lepădat de tot de Radu Chifa, care se luptă de ceva vreme de datoriile care ameninţă să-l lase lefter. Petru Rus şi-a găsit alţi parteneri de afaceri, bazându-se pe soţia sa şi pe unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de real estate din România, Iulian Dascălu.
Înlocuirea lui Radu Chifa nu este singura mişcare făcută de Petru Rus. Acesta pare să ducă mai departe, de unul singur, proiectele mai vechi ale grupului. Unul dintre proiectele pe care Radu Chifa şi Petru Rus le vedea materializate era un cartier în zona CPL.
Acesta urma să aibă nu doar locuinţe, ci şi un mall, o grădiniţă, locuri de joacă pentru copii şi chiar o farmacie. Când datoriile au început să le sufle puternic în ceafă, cei doi au vândut o parte din teren celor de la Leoni, care au ridicat acolo o a doua unitate de producţie. Cealaltă parte de teren este în paragină, fiind executată silit pentru recuperarea datoriilor.
Pregătește un cartier pe strada Libertății
Petru Rus s-a îndreptat asupra altor zone, însă planul pare să fi rămas același: un cartier de locuințe. Acesta a pus ochii pe un teren deținut pe strada Libertății, se pare, de Heniu SRL.
Acolo pregătește al doilea cel mai amplu proiect imobiliar care se materializează în Bistrița, după cel ce însoțește mall-ul din partea de sus a orașului. Firma prin care investește Petru Rus se numește Riviera Rezidence.
Terenul pe care îl are la dispoziție Petru Rus este de 13.620 de metri pătrați. Riviera Rezidence intenționează să realizeze un ansamblu de locuințe colective, cu 8 etaje, la care se adaugă unul retras. La parterul blocurilor vor fi amenajate spații comerciale.
Investitorul nu începe timid cu un bloc, ci cu 5 odată. Trei dintre clădiri vor avea 8 etaje plus un etaj retras, iar două 6 etaje și unul retras. Acestea vor în total 312 apartamente, împărțite astfel: 64 de apartamente cu o cameră, 125 de apartamente cu două camere și 123 de apartamente cu trei camere.
Accesul se va face din strada Libertății (DN17). Pentru a-i proteja pe noii locuitori de zgomotul intens din zonă, dezvoltatorul a propus o perdea de vegetație. La subsol, blocurile vor avea locuri de parcare. 116 locuri de parcare sunt proiectate pentru subsol și 225 la sol.
Pe restul terenului va fi amenajat gazon, accese, alei și un loc de joacă pentru copii și gard viu. Spațiile verzi vor ocupa 31% din suprafața terenului, în timp ce aleile auto și parcarea vor ocupa 36%.
Regim de înălţime, încălcat! Blocuri cu 8 etaje, într-o zonă cu înălțime de maxim P+4
Problema cea mai mare a acestui proiect este că nu prea are ce căuta în zona respectivă. Asta pentru că este vorba despre o subzonă mixtă cu regim maxim de înălțime P+4. Investitorii consideră acest mic impediment un detaliu ce poate fi modificat ușor cu ajutorul consilierilor locali.
Riviera Rezidence cere transformarea subzonei din M2 în M4, care i-ar permite să construiască clădiri cu maxim 10 etaje. În acest sens a depus un plan urbanistic zonal:
„În cazul de față, terenul fiind în intravilan UTR 16 – M2 – subzonă mixtă ce cuprinde instituții, servicii de interes general și echipamente publice, activități nepoluante și locuințe în regim de înălțime P+4 se propune transformarea zonei în subzona M4 – subzona de locuințe colective cu înălțime maxim de P+10 niveluri. Scopul prezentului PUZ este transformarea subzonei din M2 în subzona M4”, se arată în PUZ-ul depus la Primăria Bistrița.
PUZ-ul respectiv deja a primit undă verde de la Agenția pentru Protecția Mediului, care a hotărât că acesta nu necesită evaluare de mediu și se adoptă fără aviz de mediu. Cum „explică” investitorii solicitarea transformării subzonei M2 în M4?
„Prin regimul de înălțime maxim propus D+P+6E+ER și D+P+8E+ER se realizează un accent ubanistic în zonă. Clădirile nu sunt amplasate la aliniamentul străzii Libertății, ci în incintă, așa că înălțimea percepută din strada Libertății este mai mică decât cea reală”, se mai arată în același PUZ.
Firma lui Petru Rus învârte afaceri de milioane de euro
Riviera Rezidence, firma care se află în spatele acestui proiect imobiliar grandios pare să o ducă excelent. Aceasta a fost înființată în anul 2011, semn că Petru Rus avea în plan să investească și pe cont propriu încă de acum câțiva ani.
SRL-ul are 37 de angajați și a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 12,8 milioane de lei și un profit net de 1,6 milioane de lei. Asta după ce în 2014, SRL-ul declara pierderi de 4 milioane de lei.
Riviera Rezidence a mai ridicat un bloc chiar în 2011, când a fost înființat această firmă, pe strada Ion Minulescu. De asemenea, se mai pregătește un bloc cu două etaje și 21 de apartamente pe strada Parcului, cu priveliște spre râu şi aici investiţia fiind cu cântec.
Pentru investiții mai importante, Petru Rus a mai înregistrat un SRL. Este vorba despre Riviera Office SRL, înființată în 2014, cu sediul în Cluj-Napoca. Acest SRL este dedicat investițiilor alături de Iulian Dascălu, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de real estate din România.
Deși au bătut palma încă din 2014, în perioada 2014-2016, cifra de afaceri a SRL-ului este 0. Riviera Office a început însă să adune datorii, care în 2016 se apropiau de două milioane de lei.
În spatele Riviera Office SRL se află alte două firme. Este vorba despre Iulius Holding (controlată de Iulian Dascălu) și Riviera Rezidence, conducă de Petru Rus, prin intermediu căreia investește în Bistrița.
Deși este practic formată din două SRL-uri conduse de Petru Rus și Iulian Dascălu, Riviera Office nu este administrată de niciunul dintre ei, ci de Guttman Sorin Claudiu.
Primul proiect comun este o clădire de birouri cu 10 etaje situată în Cluj-Napoca, la doi pași de Iulius Mall. Investiția pe care a presupus-o această clădire ar trece de 15 milioane de lei.
Iulian Dascălu, un personaj controversat
Despre Iulian Dascălu se ştie că acesta a fost susţinut nu doar pe linie politică, ci şi pe linie “informativă”. Potrivit Gazeta de Cluj, acesta s-a înconjurat de foşti angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii sau ai fostei Securităţi. Unul dintre aceştia este Gheorghe Atudoroaie, fost ofiţer de Securitate care s-a căsătorit cu Emilia, fiica generalului de Securitate Nicolae Pleşiţă. La începutul anilor ’90, Atudoroaie a fost arestat şi condamnat pentru represaliile din 1989, dar în 1991 a fost achitat şi reîncadrat în SRI de către Virgil Măgureanu. În 2004, Atudoroaie a fost făcut general şi a fost reprezentantul lui Iulian Dascălu în cadrul Iulius Mall Timişoara.
În Iaşi, Iulian Dascălu l-a avut ca apropiat pe Nicolae Badea, fostul rector al Universităţii Tehnice Iaşi, decedat pe 30 decembrie 2017, un personaj care nu a fost străin de activităţile Securităţii de dinainte de 1989. Iulius Mall Iaşi este construit pe un teren care aparţine Universităţii. În Suceava, unde Iulian Dascălu a deschis un mall, acesta a făcut afaceri cu fostul şef SRI Suceava, Cornel Huţanu, personajul de la care a cumpărat terenul pe care a construit investiţia. Huţanu a fost numit ulterior director al Iulius Mall Suceava.
De asemenea, Dascălu mai este apropiat cu fostul şef SRI Iaşi, prin intermediul căruia i-a transmis omului de afaceri Arpad Paszkany că ar face bine să renunţe la contestarea licitaţiei în urma căreia a câştigat cu “dedicaţie” terenul pe care, ulterior, a construit Iulius Mall Cluj.
Potrivit Gazeta de Cluj, pe statul de plată al lui Dascălu mai figura şi colonelul Feraru, fost şef de cadre la Poliţia Iaşi, şi care la un moment dat a primit funcţia de director tehnic la Iulius Mall Iaşi. Şi fostul şef al Securităţii din Roman, Vasile Alexoaie s-a numărat printre angajaţii firmelor lui Dascălu.
Andreea Moldovan