Datorie la stat 1,2 milioane de euro
Metropolis Super Bingo, caractita care infunda statul roman

SC Phoenix Games SRL si SC Metropolis Grup SRL, firme ce apartin oamenilor de afaceri bistriteni Radu Chifa si Petru Rus, au fost amendate recent de inspectorii de munca clujeni cu 200.000 de lei, deoarece in plateau o parte dintre angajati fara forme legale.
Zilele trecute licenta pentru jocurile de tip bingo, detinuta de SC Phoenix Games SRL, organizatorul jocului Bingo Metropolis, care este transmis de postul de televiziune Antena 1, a fost suspendata de Comisia de autorizare a jocurilor de noroc.

Motivul care sta la baza acestei decizii de suspendare a licentei il constituie datoriile foarte mari pe care firma bistriteana le are catre bugetul de stat, cuantumul acestora depasind 1,2 milioane de euro.
In 2010, grupul de firme Metropolis beneficia de o lege cu dedicatie, adoptata de Parlamentul Romaniei. Prin Legea 246/2010, jocurile de bingo organizate prin intermediul retelelor de televiziune au fost considerate ca o categorie aparte a jocurilor de noroc, fiind separate de jocurile clasice de bingo. Desi este introdus ca si categorie separata de joc de noroc, pentru jocul de bingo televizat nu a fost prevazut prin lege durata de autorizare, desi in mod normal pentru jocurile de noroc aceasta se reinnoieste anual. Cazul nu s-a aplicat insa si pentru Super Bingo Metropolis, difuzat pe Antena 1.

Gajul pretins de 1,7 milioane de euro

Orice companie ar trebui sa isi desfasoara activitatea precum Phoenix Games. Astfel, daca esti datoare la stat poti pune o cladire drept gaj si sa ti se amane datoriile pana la bun sfarsit. Aparent, dupa legile din Romania acest lucru este posibil pentru ca in favoarea datoriei de 1,2 milioane de euro cei de la Metropolis au depus garantie o cladire de 1,7 milioane de euro.

Datoriile, platite in rate

Cei de la Phoenix Games recunosc chiar ei ca datoriile si le platesc in rate. „Dorim sa precizam ca pana in prezent, S.C. PHOENIX GAMES SRL a achitat la bugetul statului peste 138.000.000 lei (peste 32.000.000 euro) si va continua sa-si achite toate sumele restante in termen cat mai scurt. Permanent, S.C. PHOENIX GAMES SRL a colaborat cu reprezentantii Directiei Fiscale Bistrita-Nasaud in oferirea de solutii stabile si viabile in recuperarea datoriilor inregistrate la bugetul de stat”, arata oficialii companiei intr-un comunicat de presa. Suntem curiosi cate companii de pe raza judetului Bistrita-Nasaud.

Au fost favorizati

Cea mai evidenta prevedere favorabila trustului bistritean care organizeaza jocuri bingo difuzate la televizor este cea referitoare la plata taxelor si impozitelor locale. Potrivit articolului 15 din Legea 246/2010 „pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune, numarul minim de agentii prin care se realizeaza distributia biletelor de catre acelasi operator economic este de 48, cate o agentie in fiecare resedinta de judet si, respectiv, fiecare sector din municipiul Bucuresti. Licenta si autorizatia de organizare a jocurilor de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune permit operatorului economic care le-a obtinut sa desfasoare activitatea pe intregul teritoriu al Romaniei, fara a fi necesara obtinerea de autorizatii, aprobari, taxe suplimentare, avize ori licente din partea autoritatilor locale. Anterior inceperii activitatii pe raza unei localitati, operatorul economic autorizat in conditiile prezentei ordonante de urgenta va informa, in termen de cinci zile anterior inceperii activitatii, prin adresa, autoritatea administratiei publice locale competente despre inceperea activitatii, comunicandu-i data inceperii activitatii si transmitandu-i copii dupa licenta si autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc bingo organizate prin intermediul retelelor de televiziune”. Distributia-vanzarea cartoanelor bingo s-a realizat pana acum prin toate formele permise de lege in materia vanzarii-cumpararii. Vanzarea cartoanelor se facea prin personal propriu angajat, prin mandatari pe baza de comision, prin puncte de vanzare fixe (inclusiv sistem on-line) sau mobile.
Au fost insa o parte dintre primari care nu au fost de aceeasi parere si au aplicat amenzi celor care comercializau bilete de joc. Printre acesti primari s-a numarat si cel de la Ramnicu Valcea, care a aplicat prin intermediul politistilor locali nu mai putin de 32 de amenzi.

Neautorizati de sanatate

Cei din „gasca Metropolis” au deschis un hotel de cinci stele dar fara o autorizatie de la Directia Sanitar Veterinara. Astfel, desi hotelul a fost deschis inca din luna februarie a anului trecut, autorizatia de la DSV a fost obtinuta numai pe 28.03.2011. „In conformitate cu prevederile Ord. Presedintelui ANSVSA nr. 111/2008 cap 11 art 18, pct 1 din punct de vedere sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor pentru activitati de vanzare cu amanuntul a produselor de origine animala si neanimala, reprezentantul societatii(n.r. Metropolis) a solicitat inregistrarea confgorm ord 111/2008 in data de 25.03.2011 si ap rimit documentul de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor pentru activitatile din unitatea de vanzare cu amanuntul in data de 28.03.2011 avand numarul de inregistrare 3374/28.03.2011”, arata directorul executiv al DSVSA Bistrita Nasaud , Romulus Bita. Suntem curiosi cate societati reusesc sa obtina o autorizatie atat de importanta intr-o perioada de doar trei zile.
ITM Cluj i-a ars

Amenzi usturatoare au aplicat recent si inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj, atat firmei Phoenix Games, organizatorul jocului Bingo Metropolis, transmis de postul de televiziune Antena 1, dar si firmei Metropolis Grup, care gestioneaza vanzarea biletelor si a publicitatii jocului transmis de Antena1. Ambele societati bistritene au fost amendate cu 200.000 de lei, deoarece isi plateau o parte din angajati fara forme legale. Practic, cele doua firme au angajat 251 de vanzatori volanti (124 la Phoenix Games si 127 la Metropolis Grup), fara a le incheia contracte de munca, incercand sa evite in acest fel plata impozitelor catre stat.
Amenzile primite de SC Phoenix Games si Metropolis Grup au fost contestate in instanta, insa fara niciun succes.

Profit bun, investitii proaste

Cu toate ca in 2010 SC Phoenix Games SRL a avut o cifra de afaceri frumusica si un profit deloc de neglijat, investitiile pe care cei doi parteneri de afaceri le-au derulat au dus firma la sapa de lemn. Astfel, anul trecut, in municipiul Bistrita cei doi au deschis un hotel, iar in Capitala au cumparat un cazinou. Cu un an inainte, Chifa si Rus au achizitionat ceea ce a mai ramas din fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului (CPL), intentionand ca in locul acestuia sa construiasca un cartier rezidential cu vile, spatii de birouri, gradinita si spatii comerciale. Tranzactia este confidentiala, dar zvonurile spun ca s-a platit aproximativ opt milioane de euro pentru terenul fostului combinat.
In plus, de cand a fost demarat Super Bingo Metropolis, premiile castigatorilor au fost platite cash.
SC Phoenix Games SRL a avut in 2010 o cifra de afaceri de peste 119,9 milioane lei si un profit de peste 16,8 milioane lei. Insa datoriile firmei inregistrate in 2010 nu au fost de neglijat, acestea cifrandu-se la peste 341,2 milioane lei.
Datoria Phoenix Games catre statul roman, si aici ne referim la bugetele pentru asigurari sociale de stat, sanatate, somaj si bugetul de stat, se cifreaza la aproximativ 5,4 milioane de lei, motiv pentru care incepand din octombrie 2011, firma este in executare silita, avand totodata poprire pe conturi si bunurile sechestrate. Intrucat plata premiilor a fost efectuata cash in cadrul jocului de bingo, acest aspect a dus la suspiciuni din partea inspectorilor fiscali, insusi seful Fiscului, Sorin Blejnar, solicitand demararea unei anchete. Totodata, din cauza datoriilor mari pe care SC Phoenix Games le are catre stat, de circa 5,4 milioane lei, Blejnar a cerut Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc din cadrul Ministerului de Finante sa analizeze retragerea licentei de joc a firmei SC Phoenix Games SRL, ceea ce s-a si intamplat joi, saptamana trecuta.

Reprezentantii Phoenix Games spun ca nu e vorba nici de faliment nici de incapacitate de plata

De cealalata parte a baricadei, Eugen Cosma, administratorul SC Phoenix Games SRL, declara prin intermediul unui comunicat de presa ca firma nu a primit nicio instiintare oficiala din partea Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc din cadrul Ministerului Finantelor cu privire la suspendarea licentei.
„Daca se vor confirma zvonurile aparute in presa, dupa comunicarea oficiala a deciziei Comisiei, compania va recurge la caile prevazute de lege pentru continuarea activitatii si a proiectului Super Bingo Metropolis”, se precizeaza in comunicatul de presa.
De asemenea, Eugen Cosma mai spune ca „S.C. Phoenix Games SRL nu este in faliment sau incapacitate de plata. Inregistreaza, in acest moment datorii de 1,2 mil. euro la Bugetul Statului, dar aceste datorii sunt garantate de o ipoteca mobiliara, in valoare de 7.382.000 lei. Dorim sa precizam ca pana in prezent, S.C. Phoenix Games SRL a achitat la bugetul statului peste 138.000.000 lei (peste 32.000.000 euro) si va continua sa-si achite toate sumele restante in termen cat mai scurt. Permanent, S.C. Phoenix Games SRL a colaborat cu reprezentantii Directiei Fiscale Bistrita-Nasaud in oferirea de solutii stabile si viabile in recuperarea datoriilor inregistrate la bugetul de stat”.
In ceea ce priveste premiile acordate de Super Bingo Metropolis, acestea se cifreaza, conform sursei citate, la peste 295.000.000 lei (69.000.000 euro), iar premiile neachitate sunt in termenul prevazut de Regulamentul de Joc.

Cine i-a scos din joc

Componenta Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc este formata din presedinte – secretarul de stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice, coordonator al Directiei generale management al domeniilor reglementate specific, din partea ministerului Finantelor Publice- directorul general al Directiei generale management al domeniilor reglementate specific – vicepresedinte, directorul general al Directiei generale juridice – membru. De altfel, un membru este si din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, alti doi reprezentanti au fost desemnati prin mandat de catre presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din personalul cu functii de conducere la nivel de cel putin director si care nu sunt implicati direct in actiuni de control asupra domeniului jocurilor de noroc. In aceeasi schema mai face parte din randul Ministerului Administratiei si Internelor, un reprezentant desemnat prin mandat de ministrul administratiei si internelor din personalul cu functii de conducere la nivel de cel putin director si care nu este implicat direct in actiuni de control asupra domeniului jocurilor de noroc – membru.
Din partea Oficiului Natiional de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, un reprezentant desemnat prin mandat de presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor din personalul cu functii de conducere la nivel de cel putin director si care nu este implicat direct in actiuni de control asupra domeniului jocurilor de noroc – membru.

Cum a aparat Calian legea?

Deputatul PDL Petru Calian a explicat ca “a muncit”  mult la lege, desi acum nu mai recunoaste. Va prezentam in continuare interpelarea din Camera Deputatilor.
“Doamna presedinte,
Stimati colegi,
Doar cateva cuvinte legate de aceasta ordonanta extrem de importanta, pe care s-a muncit enorm si in cadrul Comisiei pentru buget-finante.
Vreau sa fac referire la faptul ca ea nu prevede doar modificarea taxelor care vizeaza jocurile de noroc, insa trebuie sa fac o paranteza si sa va spun faptul ca Romania ocupa locul 2 la aceste taxe, dupa Germania, in functie de cuantumul lor, evident.
Mai mult decat atat, aceasta initiativa legislativa, acest proiect de lege, de fapt, pentru ca vine de la Guvern, a fost retrimis la comisie, datorita faptului ca trebuiau corelate prevederile ordonantei cu punctul de vedere al Comisiei Europene, in special in privinta jocurilor on line.
Un lucru foarte bun este si cel legat de faptul ca ordonanta despre care discutam astazi vizeaza si reglementeaza si activitatea Loteriei Nationale.
Este un lucru bun, iar Grupul parlamentar al PDL va vota aceasta ordonanta.
Va multumesc!”, se arata in stenograma sedintei Camerei Deputatilor de pe 16 noiembrie 2010.

BOX Proiect modificat

Proiect modificat

Legea 246/2010, adoptata de Parlament in sedinta din 16 noiembrie presupune aprobarea Ordonantei de Guvern 77/2009. In primul rand, aceasta lege data in urma cu o jumatate de an claseaza jocurile de bingo organizate prin intermediul retelelor de televiziune ca o categorie aparte a jocurilor de noroc, fiind separate de jocurile clasice de bingo. Aceasta ar fi prima modificare adusa de ordonanta transformata in lege. De mentionat insa ca, desi este introdus ca si categorie separata de joc de noroc, pentru jocul de bingo televizat nu este prevazuta o durata de autorizare. Daca pana si operatorii Loteriei Romane stiu ca trebuie sa isi obtina autorizatia anual, la fel ca si cei care au cazinouri sau sali de bingo, pentru Super Bingo Metropolis nu se prevede asa ceva.
De remarcat faptul ca nici pentru cartoanele vandute in toata tara, singurul operator de bingo televizat nu este obligat sa plateasca Loteriei Nationale. Legea prevede doar ca „Cota procentuala din valoarea nominala a cartoanelor achizitionate de catre organizatorii de jocuri de noroc bingo in sala de la Compania Nationala "Imprimeria Nationala" – S.A. se achita in avans la Trezoreria Statului, ridicarea cartoanelor fiind permisa numai pe baza prezentarii documentului de plata vizat de trezorerie”. Cea de a doua categorie de jocuri bingo nefiind mentionata la acest capitol al legii, prin urmare acestia isi pot tiparii oriunde cartoanele si nu mai platesc Imprimeriei Nationale nimic, asa cum fac alti operatori de jocuri de noroc.

Liana Muresan
Tiberiu Hrihorciuc
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.